Nomex® vezel helpt werknemer in raffinaderij een wolkbrand te overleven

 
 
 
Application
Nomex® vezel helpt werknemers in raffinaderijen een wolkbrand te overleven
DPS_Nomex_Industrial_Refinery
 
 
 

Toen Marvin Staben, een werknemer van een raffinaderij in Colorado in de V.S., zich op een vriesochtend aan het aankleden was, wist hij nog niet dat zijn overalls en jas gemaakt van DuPont™ Nomex® die dag zijn leven zouden redden.

Toen Staben aan het einde van die ochtend rond het uiteinde van een horizontaal vat met bijna 189.000 liter brandstof liep, zag hij vanuit zijn ooghoek een flits. Op dat moment werd hij omgeven door een brandbare dampwolk die ontplofte waardoor Staben in vuur en vlam stond.

"Ik sloot mij ogen en begon te rennen", herinnert hij zich nog. "Ik stopte na ongeveer vijf stappen en opende mijn ogen, en alles wat ik kon zien, waren vlammen om me heen." Staben sloot zijn ogen weer en bleef rennen.

"Hoe ver moet ik nog, dacht ik?" Ik viel van een richel van 38 cm en rolde over de grond tot ik koele lucht voelde.

Een collega zag dat Staben aan het vuur probeerde te ontsnappen en spoorde hem aan te blijven doorrollen. Na nog eens drie keer gerold te hebben, was Staben op ongeveer 10 meter van de brandhaard verwijderd en trok zijn collega hem uit de vlammen.

Normaal gesproken zou Staben dodelijk zijn verbrand, maar zijn enige verwondingen waren nu eerste- en tweedegraads brandwonden in zijn gezicht en nek. Hij dankt zijn leven aan zijn beschermende kleding van vlamvertragende Nomex®vezels. Nomex® brandt niet, smelt niet en druppelt niet. Deze vezels zorgen voor een beschermende barrière tussen het vuur en de drager. Deze eigenschappen zijn inherent aan de chemische structuur van de vezel en zijn aan de vezels toegevoegd. De vlambescherming van Nomex® kan niet worden uitgewassen en wordt niet minder door slijtage van de kleding.

Nomex® wordt gedragen door hulpverleners, personeel bij elektriciteitsbedrijven, coureurs in racewagens en raffinaderijmedewerkers. Colorado Refining heeft sinds 1979 een verplicht Nomex® kledingbeleid voor alle medewerkers.

"Wij geven al onze medewerkers drie paar overalls, een jas, een gewatteerde jas en een veiligheidshelm, allemaal gemaakt van Nomex®", zegt Mike Mathews, veiligheidsmanager bij Colorado Refining. "Wij zijn er heilig van overtuigd dat als er door ons Nomex® programma één ernstige verwonding wordt voorkomen, zoals in het geval van Marvin Staben, deze beschermingsmiddelen zichzelf ruimschoots hebben terugbetaald."

Ten tijde van zijn ongeluk droeg Staben al zijn beschermende bedrijfskleding van Nomex® over een thermische lange broek, een zweetbroek, een flanellen hemd en een polyester sweatshirt met capuchon, met de capuchon omhooggetrokken over zijn helm.

"Ik kon zien hoe heet het vuur was, omdat al mijn kleren tot aan mijn middel onder mijn overall verschroeid waren", zegt Staben. "Ik had een paar rubberen handschoenen in de achterzak van mijn broek die volledig gesmolten waren. En de capuchon van mijn sweatshirt was volledig uiteengevallen. Die was weg."

"Ik heb enorm veel geluk gehad. Mijn hele leven had in een paar seconden kunnen veranderen", gaat Staben verder. "Als ik geen Nomex® had gedragen, had ik waarschijnlijk hier niet meer gestaan."