Asbestverwijderingsbescherming

 
 
 

Risico´s verminderen met de juiste bescherming

 
 
 
 
 
 

Asbest is de algemene naam voor verschillende in de natuur voorkomende vezelachtige silicaatmineralen. Asbestvezels zijn zeer hittebestendig en sterk en werden jarenlang gebruikt voor thermisch isolatiemateriaal zoals omhulsels en coatings, vloertegels, dakbedekking, asbesthoudende cementproducten, elektrisch isolatiemateriaal en ook koppelings- en remvoeringen voor voertuigen.

Omdat asbest zeer gevaarlijk is, is het gebruik nu grotendeels verboden, maar het bevindt zich nog steeds in veel gebouwen en machines. Beschermingscoveralls vervaardigd van DuPont™ Tyvek® bieden duurzame, comfortabele en robuuste bescherming tegen de vele gevaren van het werken met asbest.

Een beter begrip van de gevaren van asbest

Omdat asbest heel gemakkelijk kruimelt, kunnen microscopisch kleine vezels in de lucht terechtkomen in kleine of grotere hoeveelheden. Inademing van asbestvezels kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid, zoals asbestose, longkanker en mesothelioom.

Bouwvakkers en onderhoudsmedewerkers lopen het risico op contact met deze vezels wanneer zij aan isolatie werken in gebouwen en industriële installaties zoals leidingen, daken, muren enz.

Risico´s verminderen met de juiste bescherming

Voordat er werk wordt verricht, moet er een uitgebreide risicobeoordeling worden uitgevoerd en moeten voorzorgsmaatregelen worden genomen. Werkgevers zijn verplicht de benodigde organisatie van taken, een geschikte uitrusting (waaronder persoonlijke beschermingsmiddelen), veilige werksystemen, training, informatie en toezicht te verschaffen. Geschikte persoonlijke beschermingsuitrusting omvat over het algemeen ademhalingsmaskers, coveralls, handschoenen en veiligheidsschoenen.

De juiste beschermende kleding kiezen

Om kruisbesmetting te voorkomen bij het werken met asbest, moeten coveralls een krachtige barrière vormen tegen zwevende deeltjes (categorie III, type 5), en voldoen aan de volgende algemene vereisten:

•  Effectieve barrière tegen deeltjes (materiaal, naden)

•  Glad oppervlak om te voorkomen dat deeltjes zich aan de kleding hechten

•  Nauwomsluitend bij arm- en beenopeningen (manchetten met elastiek bij polsen en enkels)

•  Compatibel met andere PBM (maskers, veiligheidsbrillen, handschoenen)

•  Draagcomfort, grote bewegingsvrijheid

Beschermende coveralls vervaardigd van DuPont™ Tyvek®, zoals Tyvek® 600 Plus en Tyvek® 500 Xpert bieden een uitstekende barrière tegen zwevende deeltjes (type 5).

Vergeleken met andere type 5-pakken gemaakt van MPF (Microporous Film) en SMS (Spunbond/Meltblown/Spunbond) vertonen Tyvek® coveralls een aanzienlijk lagere mate van gemiddelde lekkage naar binnen (TILa) volgens EN ISO 13982-2* met een gemiddelde waarde van minder dan 1%. De productstandaard Type 5 staat een lekkage naar binnen toe van maximaal 15% in 8 van de 10 geteste pakken.

Dankzij de unieke non-woven structuur van Tyvek®, die een duurzame barrière vormt tegen zwevende deeltjes en veel watergedragen anorganische chemische stoffen, blijft de barrière intact zelfs als de buitenlaag hier en daar afschuurt. Bij MPF kan de beschermende buitenlaag gemakkelijk beschadigd raken door afschuren terwijl de meer open structuur van SMS deeltjes laat doordringen in het kledingstuk. 

Afgezien van de hoge bestendigheid tegen afschuren en scheuren is Tyvek® ook een licht en zacht materiaal en laat het zowel lucht als waterdamp door, zodat het draagcomfort hoog is. Dankzij het gladde oppervlak en de antistatische behandeling voorkomt Tyvek® dat deeltjes zich aan de coverall hechten.

Maak uw bescherming tegen chemische gevaren volledig

Tychem® handschoenen maken onderdeel uit van een systeem voor complete bescherming tijdens het werk. 

 
 
 
 
 
 

Tyvek® beschermende kleding

Tyvek® biedt een ideaal evenwicht in bescherming, duurzaamheid en comfort voor werknemers in industriële toepassingen en omgevingen waar contaminatie moet worden voorkomen, zoals productie-, farmaceutische, automobiel- en nutsbedrijven.

Ontdekken