Bescherming Tegen Stof En Stofdeeltjes

 
 
 

Bescherming tegen stof en stofdeeltjes

Industrieën – en mensen – zijn afhankelijk van beschermende kleding om processen en personeel te kunnen beschermen. DuPont weet dat een foutje fataal kan zijn voor uw bedrijf of een werknemer. DuPont werkt dan ook volgens de erkende Europese of internationale standaarden om de kwaliteit en prestaties van zijn producten te beoordelen.

Om de afschermende eigenschappen tegen gevaarlijke stofdeeltjes te beoordelen, gebruikt DuPont EN ISO 13982-2, zoals beschreven in de productstandaard van type 5. Deze test bepaalt de efficiëntie van de barrière van het pak wanneer het wordt blootgesteld aan natriumchloridedeeltjes met een deeltjesverdeling van 0,6 microns mass median diameter). De hoeveelheid natriumchloride die binnendringt in het pak wordt aangeduid als de naar binnen gerichte lekkage en uitgedrukt als een percentage van de concentratie externe stofdeeltjes.

De productstandaard van type 5 staat een naar binnen gerichte lekkage tot 15% toe in acht van de tien geteste pakken. Dat betekent dat er grote variatie kan zitten in de afschermende eigenschappen binnen de overalls die aan deze standaard voldoen. Bij het werken met gevaarlijke stofdeeltjes moeten gebruikers daarom de prestaties van verschillende pakken vergelijken en het voor hun toepassing meest geschikte model kiezen.

Wat betreft de afschermende eigenschappen presteren de DuPont overalls van Tyvek® microporeuze folie (MPF) en SMS onder testomstandigheden conform EN ISO 13982-2 beter dan pakken van SMS en MPF. Binnen het Tyvek® assortiment nemen de afschermende eigenschappen toe met de mate van bedekking, strakheid en pasvorm van elk model. DuPont raadt dan ook een model aan dat past bij het gevaar dat wordt veroorzaakt door de stofdeeltjes en de concentratie ervan in de omgeving. Tyvek® 500 Xpert biedt met geavanceerde bescherming tegen stofdeeltjes de beste barrière van DuPonts assortiment van type 5/6. Als ook bescherming van type 4 vereist is, is Tyvek® 600 Plus, al dan niet met aangehechte sokken, de beste keuze van het hele Tyvek® assortiment. Klik hier om de testresultaten te bekijken.

De standaard EN 1073-2 bevat de eisen en testmethoden voor het bepalen van de prestaties van beschermende kleding in radioactieve omstandigheden. Deze testmethode meet ook de naar binnen gerichte lekkage van stofdeeltjes in het hele pak, die uitgedrukt wordt als de Nominale Beschermingsfactor (NPF). Het is dan ook niet verwonderlijk dat de NPF toeneemt met de mate van bedekking van het Tyvek® model, evenals de strakheid en pasvorm van het ontwerp: Tyvek® 500 Labo, Tyvek® 500 Xpert en Tyvek® 600 Plus voldoen allemaal aan EN 1073-2 klasse 2 (nominale beschermingsfactor > 50). In omstandigheden met een hoge concentratie radioactieve deeltjes kan de gebruiker risico's verkleinen door een pak te kiezen met een hoge NPF, zoals Tyvek® 600 Plus. Klik hier om de testresultaten te bekijken.

Al het bovenstaande houdt de werknemer veilig. Maar pakken van Tyvek® hebben een tweezijdige werking - ze houden processen ook vrij van verontreiniging door stofdeeltjes. Tyvek® pluist vrijwel niet, volgens BS 6909, een standaardmethode voor het ontstaan en tellen van door de lucht verspreide droge pluisjes. Dankzij de sterk blijvende polyethyleenvezels met hoge dichtheid pluist Tyvek® niet en is het een ideaal materiaal voor toepassingen zoals verven en farmaceutische productie. Klik hier om de testresultaten te bekijken.

Klik hier voor meer informatie over bescherming tegen chemicaliën.

VIND DE JUISTE BESCHERMING MET ONZE HULP