Waaruit bestaat een gevaar voor hitte en vuur?

Waaruit bestaat een gevaar voor hitte en vuur?

 
 
 

In veel werkomgevingen vormen hoge temperaturen en vuur een risico voor de werknemers. Ook brandbare materialen, chemicaliën en gassen kunnen gevaarlijk zijn. Met de juiste hitte- en brandwerende kleding kan worden voorkomen dat de drager ernstig letsel oploopt of zelfs komt te overlijden.

Beschermende kleding op basis van Nomex® wordt in vele industrieën gebruikt, waaronder sectoren waarin wordt gewerkt met elektriciteit, brandstoffen of chemische substanties. Ook formule 1-coureurs en hun teams, gevechtspiloten en ander militair personeel vertrouwen op Nomex®. Maar er is wellicht geen betere bevestiging van het vertrouwen in het merk dan het feit dat veel brandweerlieden wereldwijd dagelijks hun leven toevertrouwen aan beschermende kleding met Nomex®.

 

 
 
 

Wat is het verschil tussen brandvertragend en brandwerend?

Het grootste verschil tussen brandvertragende en brandwerende materialen is de manier waarop ze worden gemaakt.

 
 
 

Brandvertragend

Brandvertragende stoffen zijn niet brandwerend of brandbestendig, maar zijn ontworpen om de verspreiding van vuur te vertragen. Ze kunnen ook zelfdovend zijn. Dergelijke stoffen kunnen van elk materiaal worden gemaakt, maar ze moeten een speciale chemische bewerking hebben ondergaan om als brandvertragend te worden aangemerkt.

Bij blootstelling aan hitte of vuur zal de chemische toevoeging gassen uitstoten om de verspreiding van het vuur te helpen onderdrukken en vertragen.When exposed to heat or flame, the chemical application will expel gases to help to suppress and slow the spread of the fire.

 
 
 

Brandwerend/brandbestendig

Stoffen gemaakt met Nomex®-aramidevezels zijn inherent brandwerend. Deze stof smelt en druipt niet, en ondersteunt ook geen verbranding in de lucht.

Bij blootstelling aan extreme hitte verandert Nomex® zijn eigenschappen – de vezel wordt dikker, waardoor de blootgestelde werknemers waardevolle extra seconden bescherming tegen warmteoverdracht krijgen. Deze reactie van Nomex® verhoogt de beschermingsbarrière tussen de warmtebron en de huid wanneer werknemers deze het meest nodig hebben. Bovendien blijft deze sterke barrière soepel en flexibel tot de vezel afkoelt, waardoor extra bescherming wordt geboden zonder de bewegingsvrijheid aan te tasten.