Voordelen van DuPont™ Tyvek® voor de farmaceutische industrie

Artikel
Voordelen van DuPont™ Tyvek® voor de farmaceutische industrie
 
 
 

Voordelen van DuPont™ Tyvek®

DuPont begrijpt de noodzaak om een besmettingsvrije werkplek te garanderen en te voldoen aan de strenge wettelijke vereisten voor de farmaceutische industrie. Daarom biedt beschermende kleding van DuPont™ een betrouwbare bescherming voor werknemers alsook voor gevoelige farmaceutische processen en producten dankzij wetenschappelijke expertise op gebied van persoonlijke bescherming en de unieke eigenschappen van de lichte en duurzame Tyvek® stof. 

Tyvek® stof is gemaakt van een snel gesponnen weefsel uit sterke, continue polyethyleenvezels van hoge densiteit. De vezels worden thermaal gebonden tot een dichte, homogene en zachte stof met ademende eigenschappen die geen vezels verliest ('pluizen') en een natuurlijke barrière vormt. Dt wil zeggen dat het materiaal niet afhankelijk is van een dunne toegevoegde coating of laag. Deze unieke combinatie van een beschermende barrière en ademende eigenschappen maakt Tyvek® de ideale stof voor veel verschillende beschermende toepassingen.  Om meer te weten te komen over de beschermende kracht van Tyvek®, klikt u hier.

Voordelen van DuPont™ Tyvek®

Vergelijking tussen DuPont™ Tyvek® en andere SMS en MPF materialen

Stoffen uit microporeuze folie (MPF) zijn een tweelaags materiaal bestaande uit een dunne, microporeuze folie die met een spunbound-hechting op een ondergrond van polypropyleen aangebracht wordt. Deze stoffen hebben een beperkte duurzaamheid aangezien de beschermende barrière verloren gaat wanneer de beschermende folie afslijt. Bovendien zorgt hun lage luchtdoorlatendheid ervoor dat ze minder ademen dan andere stoffen. Dit resulteert in een laag draagcomfort en slechte warmtebeheersing. De prestaties van spunbound/meltblown/spunbound (SMS) stoffen zijn afhankelijk van een meltblown laag van polypropyleen tussen twee lagen van open polypropyleen. Deze binnenste laag van polypropyleen functioneert als het voornaamste deeltjesfilter. SMS stoffen kennen echter een beperkte duurzaamheid en een relatief slechte beschermende barrière door hun relatief open vezelstructuur. Bovendien vormt de hoge luchtdoorlatendheid een aanzienlijke beperking voor de beschermende eigenschappen van de stof, waardoor deze uitsluitend geschikt is voor een basale bescherming en barrière tegen vuil.

Slijtage: Het diagram illustreert de duurzaamheid van de stof na 10 rondes van slijtage. Op het eerste gezicht wordt SMS stof niet aangetast, maar het presteert op een lager niveau. De beschermende barrière van MPF wordt aangetast. De folie slijt gemakkelijk af en er zijn gaten in de folie te zien. Alleen Tyvek® blijft onaangetast en biedt het hoogste beschermingsniveau

Slijtage: simulatie van afslijting bij dagelijks gebruik.

 
 
 
 
 
 

Het effect van slijtage op de efficiëntie van de stof: slijtage van de stof kan de beschermende doeltreffendheid van de stof ernstig aantasten. Zo kunnen bijvoorbeeld stoffen met dunne coatings of die van nature een zwakke fysieke structuur hebben, bij gebruik snel en gemakkelijk hun weerstand tegen penetratie verliezen. Dit verlies van bescherming is vooral gevaarlijk omdat de schade in veel gevallen niet direct zichtbaar is of pas wordt ontdekt als er blootstelling optreedt De gevoeligheid van bepaalde stoffen voor ernstige achteruitgang van de penetratieweerstand na afslijting wordt aangetoond in de volgende hydrostatische druktest. De weerstand tegen hydrostatische druk is een indicator voor de prestaties als vloeistofbarrière. De test bepaalt de weerstand die een stof tegen waterpenetratie heeft onder lichte druk. Voorafgaand aan de slijtageproef, biedt microporeuze folie de beste bescherming tegen vloeistofdruk. Maar al na 10 slijtagerondes, dalen de prestaties sterk. SMS wordt minder sterk aangetast, maar begint al bij een veel lager prestatieniveau, terwijl Tyvek® beschermend blijft. Na slijtage, presteert Tyvek® het beste op gebied van penetratie.

Prestaties als vloeistofbarrière. Hydrostatische kop: EN 20811. Voor en na 10 slijtagecycli (EN 530 methode 2).

 
 
 
 
 
 

Permeatiegegevens: wanneer het op beschermende kleding aankomt, is het cruciaal om duidelijk verschil te maken tussen penetratie en permeatie. Penetratie is een fysiek process waarbij een vloeistof, damp of gas door een stof dringt via 'poriën' of 'gaten' in de stof. Het is vooral relevant wanneer er gesproken wordt over het doordringen van deeltjes door een stof of heel pak. Permeatie is het proces waarbij een chemische stof in de vorm van een vloeistof, damp of gas op moleculair niveau door de beschermende kleding heen dringt. De gebruikelijke testduur voor permeatie bedraagt tot 8 uur of totdat er permeatie wordt waargenomen.

Het is mogelijk dat een stof voor beschermende kleding uitmuntende resultaten behaalt in de penetratietest, terwijl het slechts matige bescherming biedt wanneer het aan dezelfde chemische stof wordt blootgesteld gedurende een langere periode en/of in een grotere hoeveelheid. Om te bepalen of een stof voor beschermende kleding met een lage penetratie-index daadwerkelijk tegen specifieke, vloeibare chemicaliën beschermt, dienen de chemische permeatiegegevens te worden geraadpleegd.

Het is essentieel om de giftigheid of de gevolgen van blootstelling aan een risicobron op korte of lange termijn te kennen. Houd hier rekening mee wanneer u bekijkt of een overall is getest conform de volgende norm: EN ISO 6529, die informatie geeft over de chemische permeatie en penetratie van de stof bij een testduur van maximaal 480 minuten. Verdere aanwijzingen kunnen verkregen worden in de

Gebruiksaanwijzingen die in de verpakking van DuPont producten zijn opgenomen. Hierin vindt u permeatiegegevens voor verschillende chemicaliën. Uitgebreide permeatiegegevens voor meer dan 450 chemicaliën vindt u op www.safespec.dupont.co.uk.

Totaal inwaartse lekkage: wanneer de afschermende eigenschappen van DuPont™ Tyvek® type 5 overalls vergeleken worden met die van andere pakken van type 5 die zijn gemaakt van MPF (Microporeuze Folie) of SMS (Spunbond/Meltblown/Spunbond) vertonen de modellen van Tyvek® gemiddeld een aanzienlijk lagere totale, naar binnen gerichte lekkage ( Average Total Inward Leakage TILA) volgens EN ISO 13982 2*, met een gemiddelde waarde van minder dan 1%. De standaard voor type 5 staat een totale, naar binnen gerichte lekkage van 15% toe in acht van de tien geteste pakken.

Totaal inwaartse lekkage (TILA): gemiddelde van de 10 pakken en alle activiteiten EN ISO 13982 (1 en 2). Droge deeltjes sodium chloride NaCl 0,6 μm.

 
 
 

Comfort en luchtdoorlatendheid: Comfort is een vrij subjectieve en persoonlijke aangelegenheid, maar enkele belangrijke factoren komen regelmatig naar voren bij draagproeven:

·         Kledingontwerp: veel bewegingsvrijheid bij het voorover buigen of uitrekken.

·         Luchtdoorlatendheid: het vermogen van de kleding om transpiratie te laten verdampen en vochtdamp door te laten.

·         Prettig gevoel op de huid, zachtheid.

·         Gewicht van de kleding.

·         Het dragen van onderkleding zoals een katoenen laag die transpiratie absorbeert, verbetert het gevoel op de huid.

·         Het dragen van onderkleding met lange mouwen en broekspijpen.

De als barrière fungerende stof van DuPont™ beschikt over een zelfontwikkelde niet geweven materiaalstructuur om een beschermende stof te kunnen bieden die het vochtdamp mogelijk maakt voor te ontsnappen. Het materiaal is gevormd uit ultrafijne vezels van Polyethyleen van Hoge Densiteit (HDPE) welke verwerkt zijn tot een sterke, lichte, homogene stof die van nature damp doorlaat dankzij de microscopische rasterstructuur. Deze eigenschap om lichaamsvocht af te kunnen voeren, resulteert in een aanzienlijk verbeterd draagcomfort bij de meeste toepassingen van type 4, 5 en 6. Door een open structuur voert een SMS overall vocht veel beter af dan microporeuze folie. Tyvek® presteert tamelijk goed wanneer er getranspireerd wordt. Microporeuze folie is het materiaal dat er het langste over doet om vocht af te voeren.

 
 
 
 
 
 

SafeSPEC_Logo
SafeSPEC™

Vind uw juiste beschermende product voor uw werk met SafeSPEC™

DPT19_25132_US_resource_library_120x120px.gif
Bronbibliotheek

Vind hier technische informatie, video's, webinars en case studies

dpt19_25132_us_where_to_buy_120x120px.gif
Waar te kopen