Tyvek® Onderdakfolie Voor Bewezen Prestaties Op Lange Termijn

Artikel
 
 
 
Artikel
Vergelijking onderdaken | DuPont™ Tyvek® | DuPont België

 

De vraag naar dampopen membranen is in de afgelopen vijftien jaar gegroeid sterk, wat heeft geleid tot een zeer competitieve markt van verschillende onderdakfoliefabrikanten en technologieën.

De huidige ademende onderdakfolies spelen een vitale rol in hoogwaardige zadeldaken en muurconstructies, waarin zij zorgen voor winddiching, een dampademende werking en waterdichting. Ter bescherming van uw lange-termijninvestering loont het echter om te kiezen voor bewezen producten die gedurende hun hele levenscyclus betrouwbaar zullen functioneren. Er is immers slechts één lekkend dakmembraan nodig om de volledige dakstructuur teniet te doen te maken, waardoor het gebouw en het interieur kwetsbaar worden voor waterschade.

Daarom kiezen steeds meer professionals nu voor kwaliteitsoplossingen van een naam die ze vertrouwen: DuPont™ Tyvek®.

Functionele lagen: Kwaliteit en dikte zijn kritisch

De dikte en de kwaliteit van de functionele laag in een onderdakfolie bepalen de duurzaamheid (secundaire waterkerende functie) ervan tijdens de bouwwerkzaamheden en daarna. De functionele laag van DuPont™ Tyvek® is ongeveer zes tot acht keer dikker dan de microporeuze laag van de meest voorkomende meerlagige membranen.

 

 
 
 

Factor van schade door veroudering in onderdakfolies

Een bepalende factor voor de waterdichtheid van onderdakfolies op lange termijn is hun weerstandsvermogen tegen de verouderingsprocessen veroorzaakt door UV-straling en hoge temperaturen.

Blootstelling aan UV-straling treedt vaak op tijdens de bouw, wanneer de ademende membranen gedurende lange perioden onbedekt blijven. Langdurige blootstelling aan hoge temperaturen kan ook afbreuk doen aan de waterdichtheid; dit gebeurt vaak met metalen dakbedekkingen, die meer vatbaar zijn voor warmteopbouw. 

Tyvek®  presteert beter dan meerlagige ademende onderdakfolies 
In een uitgebreide verouderingstest uitgevoerd door het onafhankelijke SP Technical Research Institute of Sweden presteerde DuPont™ Tyvek® ademende membranen beter dan alle andere geteste meerlagige ademende onderdakfolies. Het testprogramma besloot dat Tyvek®  membranen zelfs na blootstelling aan directe UV-straling en aanhoudende hoge temperaturen nog jarenlang een doeltreffende waterdichte bescherming kunnen bieden.

Tijdens de tests, die werden uitgevoerd volgens de voorschriften van EN 13859, werden alle ademende onderdakfolies onderworpen aan directe UV-straling en werd hun aanhoudende waterdichtheid vervolgens getest op klasse W1. Er werd aangetoond dat

Tyvek®  een hogere duurzaamheid en een aanzienlijk superieure weerstand tegen UV-blootstelling bezit.

Vervolgens werden alle ademende onderdakfolies blootgesteld aan temperaturen van 90 °C (boven de CE-vereiste van 70 °C), en werd hun aanhoudende waterdichtheid getest op klasse W1. Opnieuw werd aangetoond dat Tyvek®  een hoge duurzaamheid en superieure weerstand bezit.

Duurzame condensatiebescherming

Dankzij hun zeer duurzame functionele laag garanderen Tyvek®  onderdakfolies niet alleen de waterdichtheid op lange termijn. Door hun duurzame windbestendigheid en dampademende werking beschermen ze ook oppervlakken en structuren beter tegen condensatie dan de geteste meerlagige ademende onderdakfolies.

Door het combineren van Tyvek®  en AirGuard® -oplossingen is het mogelijk om gebouwen te maken die zeer energiezuinige zijn – en dat ook jarenlang blijven.

Meer informatie over de lange-termijnbescherming van DuPont™ Tyvek®  vindt u in het artikel  Bewezen alternatief voor de meestgebruikte meerlagige ademende dakleerproducten.