KOUDE ZADELDAKBOUW

 
 
 
Application
Koude zadeldakconstructie | Tyvek® en AirGuard® folies | DuPont België

Koude zadeldakconstructie

Tyvek® en AirGuard® membranen minimaliseren condensopbouw en oppervlaktecondensatie in gebouwen met een koud zadeldak, en zorgen voor optimale energie-efficiëntie.

 

 

Bij traditionele koude hellende daken betekent meer isolatie vaak meer condensopbouw en oppervlaktecondensatie – een gevaar dat wordt verergerd door wind en neerslag. Daarom moeten koude zadeldaken vaak voorzien zijn van ventilatieopeningen in de isolatie om "de lucht te veranderen".  Deze kunnen de thermische efficiëntie verminderen doordat ze afbreuk doen aan de prestaties van vezelisolatie.

Tyvek® folies zijn speciaal ontworpen om dit probleem te verhelpen en een totaaloplossing voor koude dakconstructies te bieden. Tyvek® folies zorgen ervoor dat de waterdamp in de dakruimte kan doordringen tot de ventilatiespouw en vervolgens door de natuurlijke luchtstroom doorheen de dakbedekking naar de buitenlucht wordt verspreid. Hierdoor is er geen ventilatie in de isolatie meer nodig – een voordeel dat met name belangrijk is bij koude hellende daken. Een niet-geventileerd systeem met Tyvek®-folies zal niet alleen excessieve condensatie voorkomen, maar ook een aanzienlijke winst in energie-efficiëntie opleveren.

Als een secundaire waterafstotende laag vormen Tyvek® folies ook een barrière die de windbelasting op de leien en pannen minimaliseert en voorkomt dat door de wind aangedragen sneeuw en stof de dakconstructie binnendringen.

Tyvek® en AirGuard® in koude zadeldaktoepassingen

De isolatie van het hellend dak wordt geïnstalleerd op het niveau van de steunbalken, met een koude ruimte (zolder) tussen de isolatie en het onderdak. Doorgaans wordt dekenisolatie gelegd tussen en boven de plafondsteunbalken.

Tyvek® en AirGuard® in dakkamertoepassingen

Bij dakkamertoepassingen wordt vaak gebruik gemaakt van een combinatie van warme en koude dakconstructies met verschillende soorten isolatie. Koude dakgebieden hebben meestal een "dampopen" vezelisolatie (bijvoorbeeld minerale woldekens); hellende plafonds zijn voorzien van harde plaatisolatiematerialen met gesloten cellen of folies die doorgaans zeer dampbestendig zijn. Deze variatie in dampweerstand kan leiden tot een onevenwichtige dampoverbrenging. Om dit probleem te verhelpen, adviseren wij de installatie van een dampscherm, bijvoorbeeld DuPontTM AirGuard® Sd5 onder de "dampopen" dekenisolatie.

 
 
 

Tyvek® ademende membranen

Ademende membranen spelen een belangrijke rol bij de bescherming van gebouwen en inzittenden tegen de elementen. Investeren in een kwaliteitsoplossing zoals DuPont™ Tyvek® kan zorgen voor een langdurige en betrouwbare bescherming van het gebouw.

 

Lees Verder

 
 
 

AirGuard®: Dampremmende lagen

AirGuard® dampschermen zijn 100% luchtdicht. Dit helpt het warmteverlies door convectie te verminderen en biedt een doeltreffende condensatiecontrole voor alle gebouwtypes.

 

Lees Verder

 
 
 

Tyvek® Afdichtingstape

Tyvek® en AirGuard® afdichtingstapes en accessories zijn speciaal ontworpen ter aanvulling van Tyvek® ademende membranen en AirGuard® dampremmende lagen.

 

Lees Verder