Een Bewezen Alternatief Voor Meerlagig Ademend Membraan

Artikel
 
 
 
Artikel
Meerlagig ademend dakleer | DuPont™ Tyvek® | DuPont België

 

Onderdakfolies zijn vaak blootgesteld aan hoge temperaturen – vooral op gebouwen met een metalen dak. Na verloop van tijd kan dit aanzienlijk afbreuk doen aan hun waterbestendigheid – net zoals directe blootstelling aan UV-stralen tijdens de bouw. Aangezien beide factoren kunnen leiden tot rot, schimmel of molm, is het van essentieel belang om te kiezen voor een oplossing waarvan is aangetoond dat ze effectief bestand is tegen beide risico's.

In een uitgebreide verouderingstest in opdracht van DuPont presteerde Tyvek® ademend membraan op beide punten beter dan meerlagig ademend membrana. Het testprogramma, dat werd uitgevoerd door het SP Technical Research Institute of Sweden, wees uit dat DuPont™ Tyvek® ademende membranen nog steeds doeltreffende waterdichte bescherming kunnen geven zelfs na blootstelling aan directe UV-straling en aanhoudende hoge temperaturen.

UV-tests

Tijdens bouwwerkzaamheden worden onderdakfolies vaak blootgesteld aan schadelijke UV-straling gedurende lange periodes als daken en muren niet snel genoeg bedekt worden of als de afwerking vertraging oploopt. Deze blootstelling kan de waterdichtheid van membranen drastisch verminderen.

Doelstelling: Bepalen van de waterdichte prestaties van Tyvek® ademende membranen na directe UV-blootstelling.

Alle ademende onderdakfolies werden onderworpen aan directe UV-straling en vervolgens getest om hun blijvende waterdichtheid volgens klasse W1 te controleren.

Resultaten: Tyvek® bleek te beschikken over een hoge duurzaamheid en een aanzienlijk hogere weerstand tegen UV-blootstelling zonder beschadiging op te lopen.

Warmtetests

Langdurige blootstelling aan hoge temperaturen kan de waterdichtheid van conventionele meerlagige onderdakfolies verminderen, wat kan leiden tot schimmel, molm en andere potentiële bedreigingen. Aangezien metalen dakbedekking bijzonder gevoelig is voor warmteopbouw, is bijzondere aandacht vereist bij de keuze van de juiste oplossingen voor lange-termijnprestaties.

Doelstelling: ;Bepalen van de waterdichte prestaties van Tyvek® ademende membranen na warmteblootstelling (90° C).

Alle ademende onderdakfolies werden onderworpen aan een warmteblootstelling van 90° C (boven de CE-norm van 70° C) en vervolgens getest om hun blijvende waterweerstand volgens klasse W1 te controleren.

Resultaten:  Tyvek®  bleek nogmaals te beschikken over een hoge duurzaamheid en een aanzienlijk hoge weerstand tegen temperaturen tot 90° C.

Met Tyvek® heeft DuPont producten ontwikkeld die hoge niveaus van UV-straling en warmteblootstelling kunnen weerstaan zonder verlies van hun beschermende kwaliteit. Dit betekent dat een keuze voor Tyvek® niet alleen een keuze is voor optimale energie-efficiëntie in alle gebouwtypes, maar ook een keuze voor bewezen duurzaamheid en lange-termijnbescherming.

 

Microscopische afbeeldingen van microporeuze folies van meerlagig ademend dakleer na veroudering

Vergelijking geteste onderdakfolies functionele lagen

 

Hoogwaardige functionele laag

Het geheim van Tyvek® ademende membranen ligt in hun unieke structuur. De uiterst duurzame functionele laag is zes tot acht keer dikker dan de meeste meerlagige membranen en bestaat uit warmtegestabiliseerd polyethyleen (PE) voor betrouwbare langetermijnprestaties en UV-/hittebestendigheid – iets wat concurrerende producten niet altijd kunnen garanderen.