HOUTSKELETBOUW

 
 
 
Application
Houtconstructie | DuPont™ Tyvek® bouwschil | DuPont België

Houtconstructie met DuPont™ Tyvek® en AirGuard®

Houtskeletbouw is populair vanwege zijn veelzijdigheid, eenvoud en lichtheid. DuPont™ Tyvek® gebouwmembranen maken houtskeletgebouwen zelfs beter doordat ze de levensduur en het binnencomfort verbeteren.

Dubbele uitdagingen – Dubbele bescherming

Gebouwen met een houtconstructie vereisen een doeltreffende bescherming tegen twee potentiële gevaren: externe weersomstandigheden en interne condensatie. DuPont™ Tyvek® dampopen membranen en AirGuard® dampschermen lossen beide problemen tegelijk op – doordat waterdamp kan ontsnappen via de buitenste gebouwschil, wat de luchtdichtheid bevordert en het warmteverlies vermindert.

Toepassingen

Tyvek® membranen en AirGuard® dampschermen zijn geschikt voor vele soorten houtskeletbouw. Ze dragen bij tot de bescherming van de houten constructie en het gebouwweefsel tegen vochtinfiltratie en verbeteren de thermische prestaties.

Efficiënte bescherming van buitenaf

Om de isolatie en de structuur van de houtbouw te beschermen, wordt de installatie van een dampopen membraan aanbevolen.

Tyvek®beschermt het gebouwweefsel en de houten constructie tegen regenwaterpenetratie tijdens de bouw voordat de buitenafwerking voltooid is. Het helpt ook de muur luchtdicht te maken en warmteverlies te verminderen. Dit aspect zal waarschijnlijk steeds belangrijker worden naarmate luchtdichtheid een grotere rol zal spelen in de thermische prestatievereisten in bouwvoorschriften.

Tyvek® Soft, Solid, Reflex en UV Facade zorgen voor weerstand tegen waterpenetratie volgens de norm EN 13859 voor onderdaken. Met DuPontTM Tyvek® FireCurbTM ademende membranen tilt DuPont bescherming naar een nieuw niveau – door effectieve vlamvertraging toe te voegen aan de bewezen eigenschappen van Tyvek® membranen.

Efficiënte bescherming van binnenuit.

Voor maximale energie-efficiëntie en comfort is het belangrijk om een damscherm te installeren die de luchtdichtheid verbetert en condensatie vermindert. AirGuard® dampschermen zijn speciaal ontworpen om oncontroleerbare luchtlekken te elimineren, waardoor het warmteverlies door convectie vermindert. Het resultaat is een zeer geavanceerd dampcontrolesysteem.

Oncontroleerbare luchtlekken treden op via openingen tussen en rond isolatielagen en door haarscheuren in gipskartonbekleding. Deze treden steevast op tijdens het uitdrogen van het gebouw, maar worden ook veroorzaakt door zetting en thermische beweging gedurende de levensduur van het gebouw. Wanneer ze doorlopend zijn geïnstalleerd en alle overlappende delen en penetraties zijn verkleefd, kunnen AirGuard® dampschermen een duurzame oplossing bieden voor dit probleem in alle gebouwtypes.

AirGuard® dampschermen zijn 100% luchtdicht. AirGuard® Sd5, Sd23 en AirGuard® Reflective zijn ook volledig waterbestendig. Dankzij hun geavanceerde dampremmende functie voor binnenmuren voldoen ze aan de vereisten van EN 13984. Ongeacht of u AirGuard® Sd5, Sd23, Smart of reflecterende dampschermen gebruikt, kunt u vertrouwen op hun condensatieremmende en energie-efficiëntieverbeterende eigenschappen.

Accessoires voor lange-termijnprestaties

DuPont heeft een assortiment van Tyvek® accessoires ontwikkeld ter aanvulling van Tyvek® membranen en AirGuard® dampschermen, zodat een totaaloplossing kan worden geboden.

Tyvek® afdichtingstapes, waaronder Tyvek® UV Facade tape en Tyvek® FlexWrap NF, zijn speciaal ontworpen om de gebouwschil af te dichten, oncontroleerbare luchtlekken te verminderen en de lange-termijnprestaties te verbeteren. Dankzij hun uitstekende hechtingseigenschappen bij een hoge vochtigheidsgraad kunnen ze worden gebruikt op zowel binnen- als buitenmuren.