Dupont ™ Tyvek® Uv Facade Beschermt De Universitaire Laboratoria in Como, Italië

Case Study
 
 
 
Case Study
Laboratoria van de universiteit van Insubria in Italië | DuPont België

Comfort, energie-efficiëntie en bescherming op lange termijn voor de laboratoria van de universiteit van Insubria in Italië

De noordelijke gevel van het nieuwe gebouw van de chemische laboratoria van de Universiteit van Insubria, afdeling Wetenschap en High Technology in Como, Italië profiteert van de voordelen van het dampopen membraan van DuPont ™ Tyvek® UV Facade. DuPont ™ Tyvek® UV Facade is speciaal ontwikkeld om de isolatie en de structuur van gebouwen met open voeg of geventileerde gevelbekleding te beschermen tegen de effecten van zonlicht, wind en vocht, voor maximaal 50 jaar. Foto Airaudo Costruzioni, alle rechten voorbehouden.

 

De bouw van de nieuwe chemische milieu-laboratoria voor de Universiteit van Insubria, afdeling Wetenschap en High Technology (gelegen in Como, Italië, ongeveer 50 km ten noorden van Milaan) is nu compleet, door het creëren van de ideale omstandigheden voor het welzijn en de productiviteit van studenten en onderzoekers. Studio Ishimoto Europe, aan wie het project werd toegekend, koos ervoor om het gebouw te beschermen en de optimale prestaties te garanderen door het te omhullen met DuPont™ Tyvek® UV Facade, een speciaal, UV-bestendig dampopen membraan voor geventileerde geveltoepassingen.

Uniek in zijn klasse, DuPont ™ Tyvek® UV Facade is het enige bekende beschermende membraan voor gevelbekleding systemen met open voeg dat de CE-markering draagt, volledig gecertificeerd in overeenstemming met de strenge bouwproduct-richtlijnen van de Europese Unie. Om de CE-markering voor bekleding met open voeg te verkrijgen, moet een membraan kunstmatige veroudering door permanente UV-straling gedurende 5000 uur weerstaan (voor standaard wand/dak toepassingen is dat 336 uur).

De kubus van 3000 m2 bestaat uit zes verdiepingen en is ontworpen om 25-30 laboratoria onder te brengen voor wetenschappelijk onderzoek. De noordelijke zijde van dit sobere, strakke gebouw is ontworpen met een geventileerde gevel, waarachter DuPont™ Tyvek® UV Facade een aantal voordelen biedt.  Enerzijds beschermt DuPont™ Tyvek® UV Facade de structuur van het gebouw  tegende nadelige effecten van het weer, anderzijds draagt het bij  op het gebied van duurzaamheid en kostenefficiëntie door verbeterde thermische prestaties.

 

 

Bovendien beschermt DuPont™ Tyvek® UV Facade de isolatiematerialen die zijn geïnstalleerd op de wand achter de gevelbekleding, waardoor vochtschade voorkomen kan worden.

Het nieuwe gebouw, een aanvulling op de universiteit, dat zowel elegant en optimaal functioneel is, is ontworpen en samengesteld uit een structurele laag van gewapend beton, een isolerende laag in polystyreen, een winddichte 'verpakking' van DuPont™ Tyvek® UV Facade en gevelbekleding gemaakt van geperforeerd staal om een mooie afwerking te vormen.

 

 

De noodzaak van een beschermende laag met bewezen prestaties van  weerstand tegen wind, water en UV moest worden afgestemd met betrouwbare dampdoorlaatbaarheid, om stagnatie van condensatieresten in de isolatielaag te voorkomen, wat weer in direct contact ligt met het beluchtingssysteem van gewapend beton.

 

 

DuPont ™ Tyvek® UV Facade is een membraan  in zuiver zwarte kleur die zowel esthetisch discreet is en tevens ook zorgt voor de essentiële weerstand tegen UV-straling  vereist van een membraan  dat kan worden blootgesteld aan direct zonlicht, als onderdeel van het geventileerde gevelsysteem.

De voordelen van het systeem bieden naast bescherming tegen de elementen en een verbeterd interieurcomfort een verbeterde energie-efficiëntie. DuPont™ Tyvek® UV Facade heeft een functionele laag met een dikte van 225µ en heeft het vermogen om de afbrekende effecten van zonlicht te weerstaan, is licht, robuust en gemakkelijk te installeren, dus ook bestand tegen schade die kan ontstaan tijdens het bouwproces.

DuPont™ Tyvek® UV Facade is CE-gecertificeerd en heeft strenge testen ondergaan gedurende 5000 uur permanente UV-straling. De unieke structuur van het membraan is samengesteld uit miljoenen zeer gestabiliseerde polyetheen microvezels die een textuur creëren die de juiste en homogene verspreiding van UV en thermische winsten garandeert, een superieure duurzaamheid biedt en verhoogde weerstand bij warmte of schade van zonnestalen.

Het bouwcontract voor het project werd toegekend aan Airaudo Costruzioni (Cuneo, Italië), die verantwoordelijk is voor het creëren van de geventileerde gevelsystemen. Deze functionele gelaagde oplossing bestaat uit ondersteunend metselwerk in een dikte van

250 mm, een isolerende laag van 100 + 50 mm dikte, een winddichte maar dampopen laag van DuPont ™ Tyvek® UV Facade, een variabele ventilatie ruimte van tussen de 170 en 200 mm, een draagstructuur in aluminium en tenslotte geperforeerde stalen platen voor de gevelbekleding.

Nu als integraal aspect van de Universiteit van Insubria campus, is deze enorme doch elegante kubus ook de verbinding tussen het Educatief Museum van zijde en zijde- verwerking, en om een brug te slaan tussen de historische rol van Como in de zijde-industrie en de toekomst van de stad.