Tyvek® 800J voor luchtdoorlatende, vloeistofdichte bescherming

Artikel
Artikel
Tyvek® 800J voor luchtdoorlatende, vloeistofdichte bescherming
 
 
 

De technische ontwikkeling van beschermende stoffen en kleding is, volkomen terecht, prestatiegericht geweest. Maar nu er zeer effectieve bescherming beschikbaar is voor het merendeel van de risico's in industrie, medische wereld en milieu verlegt de aandacht zich naar het verbeteren van de draagbaarheid van veiligheidskleding en -accessoires. Tyvek® 800J, de nieuwe tegen chemicaliën beschermende kleding voor beperkt gebruik combineert luchtdoorlatend vermogen van de Tyvek® stof met beschermingsniveau type 3 tegen hogedrukspuiten van vloeistoffen en watergebaseerde chemicaliën.

KOM IN DE COMFORTZONE

Als het gaat om dagelijkse naleving van de gezondheids- en veiligheidseisen, is comfort een van de belangrijkste 'menselijke factoren' die correct gebruik van persoonlijke beschermingskleding aantonen. Het belang van draagcomfort en goede pasvorm mag niet onderschat worden. Een groot deel van de niet-nageleefde persoonlijke beschermingseisen komt niet voort uit het ontbreken van bescherming, maar uit het negeren, misbruiken of onjuist gebruiken van de geboden beschermingsmiddelen. En ook al draagt personeel de juiste kleding, als deze niet past of niet comfortabel zit, wordt deze vaak onjuist gedragen.

OVERDRIJF NIET MET BESCHERMING

Overdreven bescherming kan net zo gevaarlijk zijn als te weinig bescherming, omdat gebruikers de neiging hebben om bescherming dan te negeren of te misbruiken. Werkkleding die te groot, te onhandig, te strak, te los, te zwaar of te heet is, wordt op den duur namelijk genegeerd of vermeden. Bij de start van de dag kan de kleding weliswaar correct worden aangetrokken, maar in de loop van de dag, als de temperatuur stijgt, de werknemer vermoeid raakt en taken moet uitvoeren die een hoge mate van precisie vergen of als de werknemer moet kruipen of andere moeilijke manoeuvres moet uitvoeren, heeft deze vaak de neiging de procedures te omzeilen of te negeren.

DE OPTIMALE BALANS VINDEN

De uitrusting hoeft maar een ogenblik verkeerd gebruikt te worden, maar dat kan al leiden tot verontreiniging of  een ander incident of slachtoffer dat weer aan de lijst van werkongevallen kan worden toegevoegd*. Vermoeidheid, bewegingsbeperking, irriterende stof, onhandigheid, belemmerd zicht en verminderde tastzin zijn voorbeelden van redenen waardoor werknemers beschermende kleding kunnen negeren of misbruiken. Het geheim ligt verborgen in het vinden van de optimale balans tussen comfort en bescherming, tussen veiligheid en productiviteit, tussen pasvorm en functionaliteit. 

En nu is die gevonden. 

TWEE-IN-EEN-BESCHERMING

Beschermende kleding die ergonomisch ontworpen is, aangepast is aan de werkomstandigheden, comfortabele eigenschappen heeft en is gemaakt van gebruiksvriendelijke materialen wordt niet in de kledingkast achtergelaten. Tyvek® 800J, de nieuwe tegen chemicaliën beschermende kleding is ontwikkeld als een Tyvek® overall met betere prestaties dat draagcomfort combineert met de weerstand tegen vloeibare spuitbussen onder druk die normaal alleen wordt verwacht bij chemische pakken van ondoordringbare gecoate materialen, zoals overalls met een drievoudige laag polyethyleen, die stijf, slechtzittend en bovenal erg heet kunnen zijn. Dit is de eerste Tyvek® kleding met vloeistofdichtheid van type 3 en dit betekent dat hij in bepaalde gevallen twee afzonderlijke kledingstukken kan vervangen, wat kosten bespaart. Bovendien laat de Tyvek® 800J, in tegenstelling tot materialen met coating of folie, wel waterdamp door en dit kan hittestress verlagen en acceptatie door de drager, productiviteit en de draagtijd vergroten.

De Tyvek® 800J kleding is ergonomisch ontworpen en zo'n 33% lichter dan zijn tegenhangers met drievoudige lagen en coatings. De bijbehorende luchtdoorlatendheid samen met zijn zachte, soepele stof maakt dit het meest comfortabele kledingstuk in zijn type en klasse. En dit comfort gaat niet ten koste van de prestaties of de duurzaamheid. Tyvek® 800J biedt vergelijkbare of betere penetratieprestaties tegen referentiechemicaliën van type 6 vergeleken met de standaard Tyvek® en drievoudige PE-lagen. Daarnaast heeft hij superieure treksterkte, naadsterkte, flexibiliteit en lekbestendigheid.  Het heeft ook een ondoorlatende barrière tegen bepaalde lage concentraties watergebaseerde chemicaliën en biedt uitstekende biologische bescherming van maximaal 7 kPa tegen via het bloed overdraagbare ziekteverwekkers.

COMFORTABEL SPUITEN

Naast de verbeterde gebruikservaring is een ander belangrijk kenmerk van de Tyvek® 800J zijn weerbaarheid tegen hogedrukspuiten. Hij voldoet, mits goed afgeplakt**, aan de vloeistofstraaltest type 3 en biedt evenveel weerbaarheid tegen veelvoorkomende vloeistofdruk als standaard PE-folie. De stof kan een spuitkop van 6 m weerstaan.

Dit maakt het een ideaal kledingstuk voor natte en vochtige toepassingen, zoals:

  • industriële reiniging
  • rioleringsonderhoud
  • toepassing bij pesticiden en herbiciden
  • ontsmetting en desinfectie
  • voedingsindustrie
  • offshore en marine
  • noodreiniging

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

HEBT U ANTWOORD OP AL UW VRAGEN OF HEBT U NOG HULP NODIG?

Kies geen beschermende overalls (of andere beschermende kleding) op basis van een website of een artikel. De optimale en veiligste keuze voor persoonlijke beschermingskleding vereist gezond verstand, een goed begrip van de risico's en een brede kennis van persoonlijke bescherming, technische standaarden en prestaties van uitrustingen.

NU ANTWOORDEN KRIJGEN - PROFESSIONEEL ADVIES KRIJGEN

DuPont, een wereldleider op het gebied van persoonlijke bescherming, buigt zich al meer dan 40 jaar met de beste technologieën en innovaties over de veiligheidseisen in de wereld. DuPont Personal Protection biedt uitgebreide ondersteuning bij het kiezen van beschermende kleding en het bepalen van chemische risico's, en ook trainingen voor het gebruik van beschermende kleding. Voor alle beschermende kleding van Tyvek® en Tychem® is er een op maat gemaakte keuzeservice beschikbaar.

 

*De Health & Safety Executive van het VK berichtte dat er in 2011/12 27 miljoen werkdagen verloren gingen als gevolg van werkgerelateerde ziekten en bedrijfsongevallen. In dezelfde periode werden er 1 miljoen gevallen bekend van gezondheids- en veiligheidsincidenten, waarvan de meerderheid letsel betrof. Bedrijfsongevallen en ziekte kostten de samenleving in 2010/11 een geschat bedrag van £ 13,8 miljard.

**  Om vloeistofdichtheid type 3 te bereiken, moet het kledingstuk extra worden afgeplakt bij de mouwen, enkels, capuchon en ritsafdekking.

 
 
 

Vind het juiste beschermende product voor uw toepassing of industrie met DuPont™ SafeSPEC™.
SafeSPEC™

Vind uw juiste beschermende product voor uw werk met SafeSPEC™

Blader door technische informatie, video´s, webinars en casestudy´s over DuPont PBM
Bronbibliotheek

Vind hier technische informatie, video's, webinars en case studies

Hier ziet u waar u DuPont-producten kunt kopen.
Waar te kopen