De 14e-eeuwse Wenceslauskapel Wordt Nu Beschermd Door Dupont™ Tyvek® Metal

Case Study
 
 
 
Case Study
Wenceslauskapel - DuPont™ Tyvek® | DuPont België

Sint-Vituskathedraal: installatie van DuPont™ Tyvek® Metaal membraan op het dak van de Wenceslauskapel; foto DuPont™ Tyvek®, alle rechten voorbehouden.

 

De renovatie van historische monumenten vereist altijd grote zorg en respect. Elk monument is een combinatie van een onschatbaar historisch aspect en unieke architectonische oplossingen, en is de materialisatie van de ziel en de geest van een land. Aan DuPont™ Tyvek® Metal viel de eer te beurt om te worden gebruikt in een uiterst belangrijk en uitdagend vernieuwingsproject: de wederopbouw van het dak van de Wenceslauskapel in de Sint-Vituskathedraal.

In mei 2011 werd de wederopbouw van het koperen dak boven de Wenceslauskapel voltooid. Na zorgvuldig marktonderzoek werd DuPont™Tyvek® Metal geavanceerd membraan gekozen voor verbeterde bescherming. Eerst werden de oorspronkelijke koperen platen verwijderd en werd, voor de plaatsing van een nieuw, kunstmatig gepatineerd koperen dak, DuPont™ Tyvek® Metal dampopen membraan in de dakstructuur geïnstalleerd op een houten bekisting. Het doel van het membraan was de weersbescherming van de kapel te verhogen en de penetratie van gecondenseerd vocht door de dakstructuur te voorkomen. 

Sint- De Sint-Vituskathedraal is de grootste en belangrijkste kerk in Praag. Naast erediensten werden ook de Tsjechische koningen en koninginnen hier gekroond. Het is op deze plaats dat Tsjechische patroonheiligen, vorsten, aartsbisschoppen en prominente aristocraten hun laatste rustplaats vonden.

De bouw van dit gotische monument begon in het midden van de 14e eeuw, maar de volledige site werd pas voltooid in 1929. Een koor met koorkapellen en steunstelsel, een deel van de transversale beuk, de zuidelijke vestibule en een grote toren stammen uit de Middeleeuwen. De middenbeuk, de smalle zijbeuken met zijkapellen en het westelijke frontaal met twee torens getuigen van de neogotische periode van de kathedraal. De Wenceslauskapel ligt deels in de zuidelijke tak van de transversale beuk.

Het unieke ontwerp van de prachtig ingerichte kapel vormt het brandpunt van de kathedraal en omvat het graf van de belangrijkste beschermheilige van het land. De met edelstenen ingelegde muur en de muurschilderingen van de passiecyclus maken deel uit van de originele 14e-eeuwse kapeldecoratie. Zoals alle historische monumenten is de Sint-Vituskathedraal onderhevig aan veroudering en heeft het gebouw sinds de bouw in de 14e eeuw altijd wel in meer of mindere mate herstellingen nodig gehad.