Tyvek® Membranen Presteren en Beschermen Zelfs in De Zwaarste Weersomstandigheden

Case Study
 
 
 
Case Study
Een warme en luchtdicht onderkomen in de nieuwe "Rabothytta"-blokhut | DuPont België
 
 
 

DuPont™ Tyvek® geavanceerde membranen presteren en beschermen zelfs in de zwaarste weersomstandigheden

DuPont™ Tyvek® ademende membranen voor gebouwen werden opgegeven als specificatie voor de afgelegen "Rabothytta"-blokhut bij de Okstind-gletsjer in Noorwegen, ontworpen door Jarmund/Vigsnæs Architects. Foto met dank aan Hemnes Turistforening, alle rechten voorbehouden.

 

De adembenemende schoonheid van de noordelijkste uithoek van Noorwegen heeft nu een voortreffelijk onderkomen voor avonturiers die de prachtige Okstind-gletsjer komen bezoeken. De "Rabothytta" blokhut werd ontworpen door Jarmund/Vigsnæs Architects (www.jva.no) in opdracht van de Norwegian Trekking Association (DNT) en werd gebouwd volgens nauwkeurige specificaties om de extreme weersomstandigheden van de regio te weerstaan. De blokhut weerspiegelt de natuurlijke vormen van het landschap en maakt deel uit van een netwerk van zelfstandige blokhutten geschikt voor groepen van maximaal dertig mensen op een zelfvoorzienende basis.

Omdat de blokhut fungeert als basiskamp voor bergexpedities, waren robuuste oplossingen vereist om het gebouw te beschermen tegen felle wind, regen, sneeuw en ijs en om de thermische prestaties en het binnencomfort te optimaliseren.  Twee verschillende soorten DuPont™ Tyvek® geavanceerde ademende membranen werden zijn gebruikt om te zorgen voor een winddichte gebouwschil die is beschermd tegen vocht maar toch dampdiffusie toelaat.

De binnenmuren en de vloer van de blokhut zijn bedekt met spar, terwijl DuPont™ Tyvek® Soft zorgt voor de afdichting van de tussenschil die de blokhut tijdens de bouw en na de ingebruikneming beschermt. De grote panoramische ramen bestaan uit twee lagen glas met een extra laag van 13 mm gehard glas aan de buitenkant, geleverd door de lokale fabrikant Trenor AS.

De hellende dakstructuur bestaat uit houten spanten met isolatie van Kerto, verpakt in DuPont™ Tyvek® als een luchtdichte wind- en vochtrem - een cruciaal element dat het gebouw beschermt tot de voltooiing en dat het binnencomfort zal verbeteren wanneer de blokhut in gebruik is. Verdere bescherming wordt verstrekt door Isola Isokraft, een uiterst robuust asfaltmembraan dat is bedekt met houten planken van Kebony.

Gelegen op 1200 meter boven zeeniveau op 66 graden noorderbreedte en 60km ten zuiden van de poolcirkel profiteert de blokhut van de voordelen van al het natuurschoon van de omgeving, maar is deze toch beschut tegen het harde klimaat door het beste van wat de moderne gebouwtechnologie kan bieden. De blokhut is ontworpen met het oog op maximale energie-efficiëntie. Via een houtgestookt verwarmingssysteem wordt de energie geleverd door elektriciteit uit een combinatie van zonnepanelen, een batterijbank en aangevuld door netvoeding waar nodig. De windturbines zullen in gebruik worden genomen wanneer het budget dit toelaat.

Svein Arne Brygfeld van de Norwegian Trekking Association (www.turistforeningen.no): "Robothytta is de ontbrekende schakel in een keten van routes en blokhutten in dit belangrijke gebied voor wetenschappelijke en educatieve natuurexpedities. De blokhut is zowel een doel als een uitvalbasis voor onvergetelijke ervaringen in deze bergen. Alleen een organisatie als de onze kan toestemming krijgen om te bouwen in een dergelijke buitengewone locatie - en uit respect voor deze mogelijkheid hebben we één van de toonaangevende architectenbureaus in Noorwegen, Jarmund/Vigsnæs Architects, gekozen om onze zeer specifieke eisen te realiseren."

Over het opvallend hellende en hoekige ontwerp van de hut merkt Svein op: "De constructie werd bedacht om de natuurelementen te weerstaan en om dynamisch met de omgeving te interageren. Het ontwerp lijkt op een grote eeuwenoude rots in het landschap, tegelijk in harmonie en toch betrokken met de omgeving. De wind zal zwaar werken tegen de constructie en in de winter zal er veel sneeuw rond de cabine vallen. We wilden een uitwendige vorm creëren die bestand is tegen zware sneeuwophopingen en tegelijk wilden we dat bezoekers het magische landschap volledig zouden kunnen ervaren vanuit het comfortable interieur."

Svein legt uit dat het functionele ontwerp van de blokhut noodzakelijkerwijs compact is wegens de beperkte voetafdruk, maar toch voorzien is van zeer dikke isolatie aan alle zijden. De constructie maakt schaalbaar energiegebruik mogelijk, zodat een kleine groep slechts een beperkt deel van de blokhut hoeft te verwarmen – cruciaal wanneer verbruiksartikelen zoals kookgas en hout per helikopter moeten worden aangevoerd! De windbestendigheid van het gebouw is van cruciaal belang vanwege de nabijheid van een grote gletsjer aan de ene zijde en steile bergen aan de andere, waarbij windsnelheden van meer dan 200 km per uur niet ongebruikelijk zijn.

"De membranen spelen een cruciale rol om aan deze omstandigheden het hoofd te bieden", aldus Svein, "en dus was DuPont™ Tyvek® van fundamenteel belang voor het ontwerp. Wanneer de blokhut niet in gebruik is, kan de binnentemperatuur lager zijn dan de buittemperatuur, zodat vochtbescherming nog belangrijker is dan in een gebouw met klimaatregeling." 

"Rabothytta" zal officieel worden geopend in augustus 2014, maar Svein merkt op dat de belangstelling zowel in Noorwegen als in het buitenland al zeer bemoedigend is, en hij is van mening dat de nieuwe blokhut kan uitgroeien tot de populairste in het land.