Tyvek® Firecurb™ Draagt Bij Aan De Veiligheid Van Het Prestigieuze ‘museum of Fire’ in Polen

Case Study
 
 
 
 
 
 

Tyvek® FireCurb® geavanceerd dampopen membraan draagt bij aan de veiligheid van het prestigieuze ‘Museum of Fire’ in Polen

Het Museum of Fire in Zory, Polen. Project: OVO Grabczewscy Architecten. Rendering: OVO Grąbczewscy Architecten. Alle rechten voorbehouden.

 

De historische binnenstad van Zory in Polen heeft een interessante relatie met vuur - de naam wordt geassocieerd met de Poolse woorden voor ‘vlammen en branden’ en de stad heeft door de eeuwen heen te lijden gehad aan de verwoestende gevolgen van talrijke grote branden. Dus toen de kern ‘stadontwikkeling en toerisme’  "Nowe Miasto Sp. z o.o " besloot om een nieuwe culturele en educatieve voorziening te creëren (het concept voor een paviljoen geïnspireerd door brand) kreeg OVO Grabczewscy Architecten uit Katowice de opdracht om dit idee te realiseren.

Uiteraard vereist de bouw van een nieuw openbaar gebouw de hoogste normen voor zowel veiligheid als duurzaamheid en als onderdeel van de meer traditionele specificaties van gewapend beton en staal, werden de vlam vertragende dampopen membranen van DuPont™ Tyvek® FireCurb® geïnstalleerd achter de glimmende, koperen façade die aan vlammen doet denken.

Het opvallend hoekige gebouw heeft zowel onder als boven de grond niveaus: het lagere niveau biedt ruimte aan een interactieve tentoonstellingsruimte met een oppervlakte van 394 m2.

Terwijl op de begane grond een reeks van conferentie-, seminar- en theater faciliteiten zijn gevestigd met een oppervlakte van 250 m2.

Oskar Grabczewski van OVO Grabczewscy Architecten ligt het plan verder toe: “Dit project leek in eerste instantie bijna perfect – een geweldige locatie prominent gelegen aan de hoofdweg naar de stad en geen beperkingen voor vorm en functie. Met andere woorden – totale ontwerp vrijheid.

De bouw bleek veel moeilijker te zijn dan aanvankelijk gehoopt, omdat in de locatie enkele onaangename verrassingen verborgen waren. Rioleringssystemen, regenwater afvoeren en gaspijpleidingen doorsneden het gebied.”

 

“Bovendien”, legt Oskar uit: “uit geotechnische onderzoeken bleek dat er ooit een vuilnisbelt op deze plek was, zodat dit stuk grond uitgesloten was voor nieuwbouw. Echter na bestudering van alle opties, inclusief diverse configuraties voor de funderingen, werd besloten om de grond direct onder het geplande gebouw volledig uit te graven.” 

 

 

Het positieve was dat de opgravingen leidde tot een grotere inhoud voor het project, waarop investeerder en ontwikkelaars, Nowe Miasto, besloten om de ‘Museum of Fire’ tentoonstelling in de kelder te creëren – een multimediale ruimte gewijd zowel aan de stad Zory en haar fascinerende aspecten

Geïnspireerd door dit concept (en beïnvloed door de hoekige beperkingen van de grond), werd de vorm van het gebouw een creatieve interpretatie van vuur - een met koper beklede structuur die doet denken aan dansende vlammen. De dragende muren zijn opgetrokken uit gewapend beton, de plafonds zijn voorzien van thermisch akoestische panelen, en de dak delen worden ondersteund door versterkte stalen balken. De buitenste koperen gevel profiteert van een speciale nieuwe coating (met 10-jaar garantie geleverd), die beschermt tegen het patineren, dat men zou verwachten met het metaal, en zo de sprankelende relatie met het licht weet te gebruiken.

De kwestie om tegemoet te komen aan lokale en EU brandvoorschriften (zowel juridisch als thematisch noodzakelijk) werd opgelost door het raadplegen van brandveiligheid experts.

Zo werd een waterproof multiplex paneel systeem bekleed met een brandvertragende lak en vervolgens voorzien van 1250 m2 van het baanbrekende brandvertragende dampopen membraan DuPont™ Tyvek® FireCurb®. Voor een instelling die toegewijd is om het publiek voor te lichten over vuur, en daarnaast ook nieuwe technologieën onderzoekt voor brandveiligheid, is het bijzonder passend dat een dergelijk innovatief product een belangrijk rol heeft gespeeld bij de bouw.

In plaats van halogenen, maakt de technologie om DuPont™ Tyvek® FireCurb® te vervaardigen gebruik van een op fosfor gebaseerd middel dat een koolachtig laagje vormt als het in contact komt met een ontstekingsbron.

Deze dunne laag van verkoold polymeer is zeer brand vertragend, vormt een barrière en vertraagt het vrijkomen van brandbare materialen. Door een te kort aan brandstof verspreid de vlam zich veel langzamer over het membraan of helemaal niet – en als het membraan uiteindelijk toch beperkt zou branden, produceert het veel minder rook. DuPont™ Tyvek® FireCurb® Housewrap is uitvoerig getest en heeft een brandwerendheid in de klasse B-s1,d0 volgens de EN13501-1 norm.

Het ontwerp van het gebouw stelde grote uitdagingen door de onregelmatige vorm en het ontbreken van rechte hoeken in het bijzonder. Het interieur is daarom voorzien van veel op maat gemaakte oplossingen, waaronder gebroken verlaagde plafonds, een massief koperen receptiebalie en een geometrische gelede hoofdtrap. De grootste uitdaging was echter de installatie van de bekroning van het gebouw, de glanzende koperen gevel – waarachter

DuPont™ Tyvek® FireCurb® de structuur bescherming biedt  voor de lange termijn, iets waarop het team van architecten, ontwikkelaars, aannemers en de stad Zory kunnen vertrouwen.