Tyvek® Firecurb™ is Essentieel Voor Het Verbeteren Van Veiligheid en Duurzaamheid in Het Nieuwe Lerkendal Hotel en Congrescentrum

Case Study
 
 
 
Case Study
Lerkendal Hotel en congrescentrum - DuPont™ Tyvek® | DuPont België
 
 
 

12.000 vierkante meter DuPont™ Tyvek® FireCurb™ met vlamvertragende prestaties is geïnstalleerd in de vorm van off-site gefabriceerde panelen aan de buitenschil van het nieuwe Lerkendal Hotel met 400 kamers in Noorwegen. Foto met dank aan Isola, alle rechten voorbehouden.

 

 

Het indrukwekkende Lerkendal Hotel, dat deel uitmaakt van het "Lerkendal Stadion"-complex in Trondheim, Noorwegen, heeft belangrijke succesdoelstellingen vooropgesteld die aansluiten bij de trotse geschiedenis van Rosenborg Football Club, dat het stadion als thuisbasis heeft. Met een oppervlak van 35.000 vierkante meter en een hoogte van 75 meter omvat de 20 verdiepingen tellende structuur 400 slaapkamers en voortreffelijke vrijetijds- en congresfaciliteiten, en streeft het naar de hoogste normen op het gebied van veiligheid, efficiëntie en duurzaamheid. Met het project wil men eigenlijk de status van "kampioen" behalen door's werelds meest energie-efficiënte hotel te worden.

Het nieuwe gebouw werd ontworpen door de architecten van Voll (in samenwerking met aannemer Hent AS en energieconsultants Rambøll) en zal zowel passief als actief energie besparen door middel van structurele elementen zoals optimale luchtdichtheid (0,4 h-1. U-waarde voor muren: 0,15 W/m2K) – en actief: door zonne-energie verwarmd water; teruggewonnen energie van liften en koeleenheden; en door de gasten aan te moedigen en te belonen om energie te besparen. Elke verdieping van het hotel wordt een voor een gevuld, en onbezette verdiepingen worden inactief gemaakt wat betreft het gebruik. De totale energieverbruiksdoelstelling van het hotel is maximaal 50kw per vierkante meter per jaar, wat aanzienlijk minder is dan het huidige gemiddelde gebruik en nieuwere voorschriften.

Voor dit vooruitstrevende project waren gespecialiseerde en innovatieve oplossingen nodig om het gebouw tijdens de constructiefase en na de ingebruikneming te beschermen. Afgezien van het verkleinen van de koolstofvoetafdruk bij maximaal binnencomfort is een andere belangrijke factor in het ontwerp natuurlijk de veiligheid van de inzittenden - het gebouw profiteert van beide voordelen in de vorm van DuPont™ Tyvek® FireCurb™ (brandveiligheid van klasse B-s1,d0 volgens  EN13501-1).

Met de technische ondersteuning, zowel off- als onsite, van Isola (distributeur van DuPont™ Tyvek®-producten voor Noorwegen, Zweden en Denemarken) en de goedkeuring van de Noorse veiligheidsconsultants COWI AS werd 12.000 vierkante meter DuPont™ Tyvek® FireCurb™ geïnstalleerd in de gebouwschil om te voldoen aan strenge eisen voor luchtdichtheid, thermische prestaties en vochtbeheer. De toepassing van dit product zou ook vuurverspreiding binnen de gevelstructuur tegengaan, waardoor schade en het potentiële verlies van levens in het geval van een brand beperkt worden.

 

 
 
 

Het ultralicht, robuuste en gemakkelijk hanteerbare DuPont™ Tyvek® FireCurb™ werd geïnstalleerd op de buitenschil in de vorm van "klaar verpakte" en zorgvuldig verkleefde platen die off-site als afzonderlijke elementen werden geproduceerd in een fabriek van Skanska, ongeveer 100 km ten noorden van Trondheim.

 

"Dit innovatieve nieuwe membraan van DuPont was de oplossing voor het combineren van een betere brandveiligheid met verbeterde thermische efficiëntie en binnencomfort in dit ontwikkelingsproject met hoge zichtbaarheid. De installatie was eenvoudig en ongecompliceerd en we hebben alle vertrouwen in DuPont™ Tyvek® FireCurb™", aldus Hans Olav Bømark van Isola.

 

Elin Tørlen Lønvik van COWI AS, de brandveiligheidsconsultants voor het project, merkt op dat "bij onze risico-analyse van dit project bestond de bezorgdheid dat, als gevolg van de hoogte van het gebouw, een externe brand die zich via de gevel zou verspreiden moeilijk te beheersen en te blussen zou zijn. Hoewel de kans op een dergelijke een brand laag is, zouden de gevolgen zwaar zijn en dus het was nodig om speciale vereisten voor het gevelontwerp en de materialen op te leggen."

 

Elin vervolgt: "Het Lerkendal Hotel heeft naar Noorse normen een buitengewone hoogte en de huidige voorschriften voorzagen niet volledig in alle risicoaspecten. De materiaalvereisten voor de gevel werden daarom verstrengd, wat een uitdaging betekende met betrekking tot de specificatie van flexibele windrems. Dergelijke membranen, die worden gebruikt om te voldoen aan dichtheidvereisten, kunnen de brandveiligheid in bepaalde omstandigheden nadelig beïnvloeden omdat ze doorgaans zijn gemaakt van materialen die gemakkelijk ontbranden, snel branden en brandende druppels uitstoten. We waren dan ook aangenaam verrast toen aannemer Hent AS een product vond met de nodige documentatie en voldoet aan alle essentiële vereisten, en wij vinden het zeer positief dat een flexibel winddicht materiaal met een brandclassificatie van B-s1,d0 volgens EN 13501-1 nu op de markt is."

 

In juni 2012 ging de eerste spade in de grond in op de Lerkendal-site en het is de bedoeling dat het hotel zijn eerste gasten zal verwelkomen op 16 mei 2014, net op tijd voor een cruciale thuiswedstrijd van Rosenborg op de Noorse nationale feestdag.  Het totale budget voor de bouw bedraagt NOK kr. 640 miljoen (ongeveer 80 miljoen euro). Eenmaal voltooid zal het hotel worden geëxploiteerd door de Scandic-groep, de grootste hotelketen in de Noordse landen.