Tyvek® Typrotec, 100% Dampopen Onderlaag, Ideaal Bij De Wind-en Waterdichte Restauratie Van Daken

Case Study
 
 
 
Case Study
Tyvek® Typrotec, 100% dampopen onderlaag, ideaal bij de wind-en waterdichte restauratie van daken | DuPont België

De kerk Saint-Martin (geclassificeerd als belangrijkste erfgoed van Wallonië), Arlon

 

De kerk Saint-Martin in Arlon, geclassificeerd als uitzonderijk Waals erfgoed, evenals de kerk van Saint-Nicolas-en-Havré in Mons in België, worden momenteel gerestaureerd door de firma Golinvaux, gespecialiseerd in het restaureren van daken, dakbedekking en torenspitsen van kerken, kathedralen en kastelen.

Om de daken tegen weer en wind te beschermen, bracht Golinvaux een onderlaag aan van DuPontTM Tyvek®. Het voordeel van de onderlaag is tweedelig: deze is waterdicht en het beschermt het gehele monument tijdens de installatie van het dak, zelfs indien dat meerdere maanden duurt.

 

De kerk Saint-Nicolas-en-Havré, Mons

 

Pierre Raeven, werfleider van de firma Golinvaux : “het meest positieve van Tyvek® Typrotec is dat we op slechts één dag de bedekking kunnen verwijderen, we leggen meteen de onderlaag en hoeven deze niet meer te verplaatsen tijdens de werkzaamheden. Als er geen onderlaag zou zijn, zou het werk elke dag opnieuw afgedekt moeten worden en dat kost veel extra arbeid en tijd. En een dekzeil is niet zo isolerend, sterk en biedt minder weerstand tegen de wind. Met Tyvek® werkt men onder optimale omstandigheden. Men heeft zo’n 3 maanden voor het leggen van de dakbedekking”. “Tyvek® Typrotec is een 100 % ademend en waterdicht materiaal wat dienst kan doen als dampopen onderdak- en of gevelbekledingsmembraan. DuPont Tyvek heeft als enige in België een waterdicht en dampopen ATG gecertifieerd membraan”.

 

 

De firma Golinvaux, gevestigd in Bertrix / België, is gespecialiseerd in de restauratie van daken, dakbedekking (historische monumenten, kerken, kathedralen, kastelen) en torenspitsen. Ze gebruikt voor haar daken natuurlijke leisteen en de meest moderne technieken. In alle omstandigheden worden deze voorzien van een onderlaag DuPont™ Tyvek®.

 

 

De kerk Saint-Martin in Arlon is geclassificeerd als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië. De omvang en afmetingen domineren het landschap van Arlon, mede dankzij de hoge toren van97 meter. Het is een van de opmerkelijkste neogotische gebouwen van het land.

De kerk is het middelpunt van een aanzienlijke renovatie die is opgedeeld in verschillende fases en verspreid over meerdere jaren: herstel van het metselwerk, het glas in lood, de beelden, schilderkunst, elektriciteit, timmerwerk… Wat betreft de dakbedekking waren het vooral de zijbeuken die er het slechts aan toe waren. Deze zijn nu gerenoveerd door de firma Golinvaux. Tot op heden werd een derde van het dak uitgevoerd wat neerkomt op 1.180 m2  Tyvek® Typrotec.

Een andere renovatie, eveneens met Tyvek Typrotec was de kerk Saint-Nicolas-en-Havré in Mons. De parochie was initieel onafhankelijk van de parochie van Saint-Germain in 1224. Ze is vervolgens gestructureerd rondom het ziekenhuis van Saint-Nicolas aan de Rue d’Havré en haar kapel. De kerk, gebouwd in de vijftiende eeuw, werd door brand verwoest in de zeventiende eeuw en werd vervolgens herbouwd vanaf 1664.

De huidige toren is een overblijfsel van de vijftiende eeuw. Deze kerk met barokke gevel en klassiek interieur is bijzonder rijk aan houtwerk in barokstijl. Ook hier was het dak in een slechte staat.

“Voor de kerk Saint-Nicolas-en-Havré, zijn we ook begonnen met de lagere zijbeuken. In tegenstelling tot in Arlon, werd alles bedekt; we gebruikten een steiger paraplu en legden het materiaal op het gehele oppervlak (600m2). Het membraan heeft gedurende de bouw uitstekend haar rol als bescherming tegen het weer vervuld. Het dakgebinte was zo volledig beschermd tegen het slecht weer.