Tyvek® Ademend Membraan Geselecteerd Voor De Renovatie Van De Daken Van Alle 350 Huisjes

Case Study
 
 
 
Case Study
Tyvek® ademend membraan geselecteerd voor de renovatie van de daken van alle 350 huisjes | DuPont België

Tyvek® ademend membraan geselecteerd voor de renovatie van de daken van alle 350 huisjes in een vakantiepark in de Ardennen

Het vakantiepark, gelegen in het Belgische Vielsalm, is voor de opening in december 2017 helemaal gerenoveerd. In het kader van dat kolossale project werd DuPontTM Tyvek® ademend membraan gebruikt als onderdaklaag, om de waterdichtheid van alle 350 huisjes op het terrein te verzekeren. Ook werd zo de vocht uit de huisjes verwijderd en de isolatie binnenshuis verbeterd, wat een enorme rendementswinst oplevert.

1e etappe van de renovatie: aanbrengen van een extra isolatielaag na plaatsing van het dak

 
 
 

De keuze van een perfect waterdichte onderdaklaag, met beproefde resultaten die 25 jaar lang gegarandeerd worden.

Aangezien waterdichtheid een beslissende rol speelt in de bescherming van een dak, viel de technische keuze heel natuurlijk op het DuPontTM Tyvek® ademend membraan, dat erkend wordt om zijn langdurige bescherming in tegenstelling tot de meeste klassieke oplossingen die binnen minder dan 10 jaar water beginnen door te laten. In een recent onderzoek waarbij 30 daken werden geopend, kon heel duidelijk het verschil in duurzaamheid worden aangetoond tussen het ene tot het andere dak, afhankelijk van de gebruikte technologie.  (http://tyvek.construction.dupont.com/daktest)

Vincent Grégoire, verantwoordelijke van dakwerkbedrijf Vincent Grégoire BVBA dat met de werf belast was: "Wij hadden twee doelstellingen voor ogen: voldoen aan de in het bestek genoemde kwaliteitsvereisten en binnen het budget blijven. Ik was al bekend met het DuPontTM Tyvek® membraan, dat ik steeds vaker gebruik bij zowel nieuwbouw als renovatiewerken, in individuele woningen én openbare gebouwen (zoals bijvoorbeeld scholen). DuPontTM Tyvek® is het enige onderdakmembraan dat ik ken dat niet zoals de andere met de tijd aangetast raakt. Het fabricageproces is anders, het is gewoon veel duurzamer, een absolute garantie voor kwaliteit."

2e etappe: aanbrengen van het DuPontTM Tyvek® membraan op het dak. Voor dit project waren zo'n 25 000 m2 nodig (de foto toont duidelijk het aantal stroken Tyvek® dat nodig is voordat ze zo hermetisch aan elkaar zijn bevestigd door de ingebouwde lijm dat ze helemaal winddicht zijn en dat warmteverlies door het dak is uitgesloten.

Een ademend membraan voor blijvende gezonde lucht in huis

Om het dak te laten ademen laat het DuPontTM Tyvek® onderdakmembraan waterdamp ontsnappen via natuurlijke poriën, maar houdt het water tegen. Dit is te danken aan de dikke functionele polyethyleenlaag van unieke, hoogstaande kwaliteit die uit miljoenen met elkaar verbonden microvezels bestaat. Deze functionele laag van DuPontTM Tyvek® is namelijk 6 tot 8 keer dikker dan traditionele onderdakmembranen.

3e etappe: panlatten en tengels

De microvezels zelf zijn bovendien bestand tegen hitte en UV-straling, waardoor het membraan een buitengewone bestendigheid en duurzaamheid vertoont. Die grote duurzaamheid van DuPontTM Tyvek® membranen maakt uiteindelijk een betere kostenbeheersing mogelijk dan bij klassieke membranen, doordat ze beter bestand zijn tegen slijtage en slecht weer.

4e etappe: plaatsen van het dak; hier werden leien van vezelcement gebruikt.

Zes mannen waren één dag bezig met de volledige renovatie van het dak van een huis

Voor de daken van de huisjes betekende dit een totale renovatie, bestaande uit de volgende etappes: afbreken van het dak, extra isolatielaag, plaatsen van DuPontTM Tyvek® onderdakmembraan, panlatten en tengels, plaatsen van goten en leien van vezelcement. Ten slotte werden nog een dakraam, schoorsteen en ventilatiesysteem geplaatst voordat het geheel rondom kon worden afgewerkt. Voor deze werken, die verzorgd werden door het dakwerkbedrijf Vincent Grégoire BVBA, waren zes mannen één hele dag bezig met de renovatie van een dak.

De huisjes na voltooiing

Dakwerkbedrijf Vincent GREGOIRE BVBA, Cherain, 5 A, B-6673 Gouvy www.gregoiretoiture.be