Veelgestelde Vragen

Artikel
 
 
 
Artikel
Veelgestelde vragen | DuPont™ Tyvek® | DuPont België

Veelgestelde vragen (FAQ) over DuPont™ Tyvek®- en DuPont™ AirGuard®-producten

Antwoorden op enkele van de meestgestelde vragen over DuPont™ Tyvek® en DuPont™ AirGuard® membranes voor bouwprofessionals..

VEELGESTELDE VRAGEN OVER TYVEK® DAKMEMBRANEN

Onderwerpen:

Meestgestelde vragen

Zijn Tyvek® dakmembranen geschikt voor installatie in platte daken?

Neen. Tyvek® dampopen onderdaken zijn uitsluitend geschikt voor zadeldaken. In platte daken kan een Tyvek® dakmembraan alleen worden gebruikt als beschermingslaag boven isolatie of als separatielaag tussen metalen dakbedekking en een ondersteunende kap.

Moet de Tyvek® onderdakfolie worden gedicht?

Het is aanbevolen om de wind- en waterdichtheid te verbeteren. In sommige landen is het verplicht bij lage dakhellingen, een streng klimaat of als het dak tijdens de bouw onbedekt blijft. Afdichten van de overlappende delenen zal de bescherming van het gebouw altijd verbeteren. Plaatselijke voorschriften zijn van toepassing.

Kunnen Tyvek® dakmembranen tijdelijk onbedekt worden gelaten voordat de pannen/leien worden gelegd?

Ja. Door hun ultraviolette stabiliteit zijn Tyvek® dakmembranen bestand tegen een blootstellingsperiode van maximaal 4 maanden. De penetraties en overlappende delen moeten echter worden gedicht om te voorkomen dat regen binnendringt.

Kan Tyvek® worden gebruikt op een zadeldak dat is gebouwd met een lagere dakhelling dan de aanbevolen minimale dakhoogte van de pan of leisteen?

Ja, maar het Tyvek® dakmembraan (vanaf een eenheidsgewicht van 80 g/m2 en hoger) moet worden gedicht met Tyvek® akrylaattape. Als de dakhelling met 5° of meer onder de minimale dakhoogte van de pan ligt, moet Tyvek® Supro worden gebruikt. In het algemeen mogen er geen watervangers zijn waardoor het water voor lange tijd op het membraan kan blijven staan. 

Kan Tyvek® in de afvoergoot worden gevouwen zoals in de traditionele praktijk?

Neen. Is het algemeen wordt het als een goede praktijk beschouwd om alle onderdaken voor de afvoergoot te laten eindigen en te doen overlappen met "dakrandbescherming van een welbepaald merk". Dit is een UV-werende dakrandfolie die het membraan vervangt als de "drup" van de dakafvoergoot. De onderdakfolie mag niet permanent worden blootgesteld aan direct zonlight

Tyvek® dakmembranen 

Moeten konterlatten worden geïnstalleerd wanneer het Tyvek® membraan direct boven de isolatie in een volledig ondersteunde situatie wordt gelegd?

Ja. Zoals alle dakmembranen moet hier een konterlat worden geïnstalleerd.

Kunnen Tyvek® dakmembranen boven konterlatten worden geïnstalleerd met de gedrapeerde plaatsingsmethode?

Ja. Tyvek® Supro moet worden gebruikt voor deze plaatsingsmethode.

Kunnen de Tyvek® dakmembranen worden geïnstalleerd onder konterlatten?

Ja. Het membraan wordt dan strak gelegd zodat de overlappende delen worden gedicht indien nodig.

Kan Tyvek® direct boven een houten sarkingdak worden gelegd zonder latten of konterlatten?

Ja, maar alleen vanaf een eenheidsgewicht van 80 g/m2. De leien kunnen doorheen het dakmembraan en in de planken worden bevestigd op de normale manier.

Kan water doorheen het Tyvek® dakmembraan dringen wanneer het direct boven de isolatie of het houtwerk wordt gelegd?

Neen. Tyvek® ademende dakmembranen zijn waterbestendig maar dampopen, wat betekent dat er geen water doorheen het membraan dringt, zelfs wanneer het direct boven de isolatie of het houtwerk wordt gelegd.

Dampschermen

Is een dampscherm vereist wanneer een Tyvek® dampopen onderdaklaag wordt gebruikt?

Een dampscherm moet altijd worden geïnstalleerd voor de best mogelijke luchtdichtheid en vochtcontrole in de bouwelementen.

VEELGESTELDE VRAGEN OVER MUURMEMBRANEN

Onderwerpen:

Meestgestelde vragen

Waar moet een Tyvek® dampopen onderdakfolie geplaatst worden?

In muurconstructies, achter de buitenafwerking/het metselwerk, enz.

Wat doet een Tyvek® dampopen onderdakfolie?

Tyvek® dampopen onderdakfolies beschermen het gebouw en de thermische isolatie tegen uitwendig vocht en condensatie. Ze zorgen eveneens voor winddichtheid beperken het warmteverlies door convectie in het gebouw.

Moeten de verbindingen in Tyvek® dampopen onderdakfolies worden gedicht?

Neen, maar dit wordt wel aanbevolen om te zorgen voor winddichtheid en om warmteverlies door convectie in het gebouw te beperken.

Moet er een geventileerde holte/luchtruimte aan de buitenkant van het Tyvek® muurmembraan zijn?

Ja, zodat damp naar buiten kan ontsnappen. De holte/luchtruimte kunnen natuurlijk worden geventileerd door de bekleding/tegelvoegen, of geventileerd met airbricks, ventilatieopeningen enz.

Kan een Tyvek® muurmembraan direct achter de bekleding of bepleistering worden geïnstalleerd?

Ja, maar de ademende functie van het membraan zal minder doeltreffend zijn. Houd er rekening mee dat Tyvek® Thermafort™ een luchtruimte vereist die gericht is naar de gemetalliseerde zijde om thermische voordelen te bieden.

Kan een Tyvek® muurmembraan achter continue metalen dakbedekking als separatielaag worden geïnstalleerd?

Ja.

Kan een Tyvek® dampopen onderdakfolie onbedekt worden gelaten voordat de buitenafwerking wordt geïnstalleerd?

Ja, gedurende 4 maanden, op voorwaarde dat het membraan voldoende is bevestigd om windschade te voorkomen. Ook moeten de penetraties en overlappende delen worden gedicht om te voorkomen dat regen binnendringt.

Tyvek® Thermafort™

Waarom moet ik Tyvek® Thermafort™  gebruiken?

Naast zijn beschermde functie tegen extern vocht, condensatie en windinfiltratie, vermindert Tyvek® Thermafort™ aanzienlijk de hoeveelheid warmte die door straling verloren gaat. Het verbetert ook het zomercomfort. Tyvek® Thermafort™  werkt aan beide zijden.

In welke richting moet het worden geïnstalleerd?

Tyvek® Thermafort™ wordt geïnstalleerd zodat de glanzende zilveren zijde naar holte is gericht, meestal de externe holte voor de bekleding.  Het thermische voordeel is gebaseerd op de combinatie van de holte en de lage-emissiviteitzijde van Tyvek® Thermafort™.

Tyvek® Supro

Kan Tyvek® Supro worden gebruikt als dampopen onderlaag in een wandsysteem?

Ja, Tyvek® Supro heeft alle kenmerken van een ademend membraan volgens EN13859-2. Door zijn extra sterkte fungeert het als een "universele onderlaag".

DuPont™  AirGuard® Smart

Waarvoor dient DuPont™ AirGuard® Smart?

DuPont™ AirGuard® Smart is een sterke en ultralichte dampscherm met variabele dampweerstand. Dit betekent dat zijn weerstand tegen damppassage varieert afhankelijk van de omgeving. Als vocht in de isolatie aanwezig is, vermindert DuPont™ AirGuard® Smart zijn dampweerstand zodat het vocht kan terugmigreren naar het interieur van het gebouw. Wanneer dit gebeurt, kan de dampweerstand in extreme gevallen slechts sd = 0,05 m bedragen). Als de structuur droog is en de vochtigheid in het gebouw stabiel is, fungeert DuPont™ AirGuard® Smart als een traditionele dampscherm.

DuPont™ AirGuard® Sd5

Waarvoor dient DuPont™ AirGuard® Sd5?

DuPont™ AirGuard® Sd5 is een intern membraan voor installatie achter gipskartonplaten, enz. Wanneer alle verbindingen geplakt zijn, vormt het een rem tegen warmteverlies door convectie en zorgt het voor de nodige dampremming om de bouwelementen droog te houden.

DuPont™ AirGuard® Reflective

Waarvoor dient DuPont™ AirGuard® Reflective? 

DuPont™ AirGuard® Reflective is een 100% luchtdicht dampscherm voor installatie in daken, onder plafonds en in muren. Wanneer het is geïnstalleerd met een ventilatiespouw (holte aan de warme zijde van de isolatie, kan ook de kabelruimte zijn), zorgt DuPont™ AirGuard® Reflective voor een aanzienlijke thermische verbetering in het dak- of muurstelsel. Door het product te gebruiken in combinatie met een Tyvek® Thermafort™ dampopen onderlaag zijn aanzienlijke energiebesparingen mogelijk.

Waarvoor dient DuPont™ AirGuard® Sd23

DuPont™ AirGuard® Sd23 is een dampscherm voor installatie achter gipskartonplaten en voldoet aan vele normen, waaronder DIN 68800-3 [1], DIN 4108-3, DTU 31.2. Het is het meest geschikt op XPS-, PUR/PIR- en PF isolatie.

[1] Categorieën zijn sd ≥ 2m, sd ≥ 20m en 50m ≤ sd ≤ 100m.

VEELGESTELDE VRAGEN OVER AIRGUARD® DAMPSCHERM

Onderwerpen:

Meestgestelde vragen

Waarvoor dient DuPont™ AirGuard® Smart?

DuPont™ AirGuard® Smart is een sterke en ultralichte dampscherm met variabele dampweerstand. Dit betekent dat zijn weerstand tegen damppassage varieert afhankelijk van de omgeving. Als vocht in de isolatie aanwezig is, vermindert DuPont™ AirGuard® Smart zijn dampweerstand zodat het vocht kan terugmigreren naar het interieur van het gebouw. Wanneer dit gebeurt, kan de dampweerstand in extreme gevallen slechts sd = 0,05 m bedragen). Als de structuur droog is en de vochtigheid in het gebouw stabiel is, fungeert DuPont™ AirGuard® Smart als een traditionele dampscherm.

Waarvoor dient DuPont™ AirGuard® Reflective?

DuPont™ AirGuard® Reflective is een 100% luchtdicht intern membraan voor installatie in daken, onder plafonds en in muren. Wanneer het is geïnstalleerd met een ventilatiespouw (holte aan de warme zijde van de isolatie, kan ook de kabelruimte zijn), zorgt DuPont™ AirGuard® Reflective voor een aanzienlijke thermische verbetering in het dak- of muurstelsel. Door het product te gebruiken in combinatie met een Tyvek® Thermafort™  dampopen onderlaag zijn aanzienlijke energiebesparingen mogelijk.

Waarvoor dient DuPont™ AirGuard® Sd5?

DuPont™ AirGuard® Sd5 is een dampscherm voor installatie achter gipskartonplaten, enz. Wanneer alle verbindingen geplakt zijn, vormt het een rem tegen warmteverlies door convectie en zorgt het voor de nodige dampremming om de bouwelementen droog te houden.

Waarvoor dient DuPont™ AirGuard® Sd23?

DuPont™ AirGuard® Sd23 is een dampscherm voor installatie achter gipskartonplaten en voldoet aan vele normen, waaronder DIN 68800-3 [1], DIN 4108-3, DTU 31.2. Het is het meest geschikt op XPS-, PUR/PIR- en PF-isolatie.

[1] Categorieën zijn sd ≥ 2m, sd ≥ 20m en 50m ≤ sd ≤ 100m.

Waarom is luchtdichtheid in gebouwen belangrijk?

De prestaties van isolatiematerialen wordt grotendeels bepaald door hun bescherming tegen luchtbeweging. Luchtlekkage leidt tot direct warmteverlies of verminderde isolatieprestaties.

Lucht beweegt natuurlijk van warmere naar koudere gebieden. Lekkages in de luchtdichte laag bevorderen de instroom van warme lucht van binnenuit of van buitenaf naar het interieur van het gebouw of naar buiten, wat de isolatieprestaties en het binnencomfort tijdens warm of koud weer vermindert.

Wat is de juiste sd-waarde?

Hoe hoger de sd-waarde (dampweerstand) van de damspscherm, hoe hoger de bescherming van de isolatie tegen een warm, vochtig binnenklimaat. Een hogere sd-waarde van een dampscherm betekent echter ook minder uitdrogingsmogelijkheid Vocht kan zich tijdens de bouw op vele manieren ophopen in een gebouw en is doorgaans moeilijk te controleren, of dit nu het gevolg is van natte werken, een slechte afwerking of andere oorzaken. Dit kan vervolgens resulteren in condensvorming en schimmelgroei, wat kan leiden tot schade aan het gebouw en een gezondheidsrisico voor de bewoners kan vormen. dampschermen met een sd-waarde van meer dan 20 m - bijvoorbeeld polyethyleenbanen - zijn zeer gevoelig aan kleine fouten in het installatieproces en de dampremmende functie van deze materialen zal ervoor zorgen dat ingesloten vocht niet opdroogt aan de binnenkant van het gebouw. In kamers met een normale luchtvochtigheid en wanneer membranen met diffusievermogen aan de buitenkant zijn gemonteerd, kunnen dampschermen met een lagere sd-waarde worden beschouwd als de veiligste keuze voor een installatie aan de binnenkant.

In kamers met een hoge luchtvochtigheid is het aanbevolen dat dampschermen met een hoge sd-waarde worden geïnstalleerd nadat de constructiematerialen zijn uitgedroogd.

Gebruik van een dampscherm & Waarom heb ik een dampscherm nodig?

Luchtdichtheid van de gebouwschil is een bouwvereiste geworden, mede onder invloed van de Europese energierichtlijnen.  Simpel gezegd: een dampscherm helpt de geconditioneerde lucht (warm of koud) binnen in het gebouw te houden. Afhankelijk van de sd-waarde van het membraan wordt voorkomen dat damp doorheen het membraan dringt of wordt de stroom aanzienlijk verminderd. Dit helpt de risico's van schimmel en schade in de gebouwstructuren te beheersen.

Wanneer het wordt gebruikt in combinatie met Tyvek® dampopen onderdaken als onderdeel van een "verkleefde" dampopen dak- of muurconstructie, zijn de voordelen van het gebruik van een DuPont™ AirGuard® dampscherm aanzienlijk.

Moeten AirGuard® dampschermen altijd worden gebruikt in combinatie met Tyvek® dampopen onderdaken?

AirGuard® dampschermen werken het beste in combinatie met een Tyvek® dampopen onderlaag als onderdeel van een verkleefde "dampopen" dakstructuur. Wanneer hij op deze manier wordt gebruikt, zorgt de dampscherm ervoor dat de gehele dakstructuur voldoet aan het principe van "dampopen en luchtdicht", dat aan de basis ligt van het concept van het "verkleefde dak".

Zowel AirGuard® dampschermen als alle producten van de Tyvek® dampopen onderdaken functioneren echter goed op zich. Het is mogelijk een AirGuard® dampscherm te gebruiken als lucht- en dampremmende laag onder een conventioneel plat dak (bitumen). Een dampscherm zal altijd bepaalde voordelen op het gebied van condensatiecontrole bieden.

Is een damscherm absoluut essentieel in koude daken (ventilatieholte tussen onderlaag en isolatie of in een koude loft met isolatie op plafondniveau)?

In alle gevallen waar er een conventioneel geventileerd "koude" dakholte is, helpt het beperken van de waterdamptransmissie om de vochtigheid te reguleren, zelfs als de eerste verdedigingslinie de ventilatie zelf is. Maar de belangrijkste reden waarom een AirGuard® dampscherm moet worden geïnstalleerd is de verwachte energiebesparing. Koude geventileerde dakconstructies zullen waarschijnlijk in de toekomst worden veranderd in warme daken vanwege energiekosten. Het zal dan moeilijk zijn om nog een dampscherm toe te voegen.

Hoe zit het met industriële daken? Hebben ze nog steeds een dampscherm nodig?

Absoluut. Wat sommige fabrikanten u ook vertellen, een dampscherm is essentieel in de overgrote meerderheid van metalen dakbedekkingssystemen. Hoewel sommige ontwerpers afzien van een buitenste dampopen onderlaag wanneer sommige natuurlijk geventileerde metalen dakbedekkingssystemen worden gebruikt, is het essentieel dat er altijd een continue luchtrem aanwezig is op de warme zijde van het gebouw die de interne atmosfeer omvat en de diffusie en convectie controleert.

DuPont raadt niet aan om een damscherm weg te laten in situaties met een industriële dakbedekking aangezien de isolatie meestal naar buiten wordt beperkt met een dampgesloten materiaal en de werkzaamheid ervan wordt verminderd door eventuele absorptie van gecondenseerd vocht. Het is daarom noodzakelijk om vochtdoorgang van de warmere binnenkant te verhinderen. Men zal doorgaans kiezen voor 5814X, hoewel in sommige gevallen 8407A ook een goede oplossing biedt.