Tyvek® and Airguard® Membranen Voor Cellulose-isolatie

Artikel
 
 
 
Artikel
Cellulose-isolatie | DuPont™ Tyvek® en AirGuard® | DuPont België

 

Cellulose-isolatie is een lichtgewichtmateriaal dat zijn debuut maakte in de jaren tachtig en tegenwoordig een vaste plaats heeft in de isolatiemarkt. Het is gemaakt van gerecycleerde houtvezels (voornamelijk papierafval) waaraan brandvertragers en houtconserveringsmiddelen zijn toegevoegd. Enkele voordelen zijn de goede vochtigheidsabsorptie- en geluidsisolatiemogelijkheden, en de mogelijkheid om zelfs moeilijke leemtes te bereiken en te vullen. 

Thermische isolatie van cellulose wordt verkocht in vlokvorm en is geschikt voor een veelheid van toepassingen. Deze omvatten lofts met houten en betonnen dwarsbalken, vloeren, buitenmuren, zadeldaken, binnenmuren van woningen en onvoltooide woningen en thermische renovatie van oudere woningen.

Door het combineren van cellulose-isolatie met DuPont™ Tyvek® en AirGuard® membranen wordt een optimale energie-efficiënte verzekerd door een geheel van drie hoogwaardige producten – duurzaam, luchtdicht, waterbestendig en geschikt voor het vullen van moeilijke leemten en geluiddicht.

Bij de installatie worden eerder gevormde kamers gevuld met de materiaalvlokken. Kamerdelen kunen gemaakt zijn van eender welk hard materiaal (bijvoorbeeld gipskarton of OSB-platen) – of van een flexibel membraan zoals een DuPont™ AirGuard® lucht- en dampremmende laag of Tyvek® ademend membraan.

Bewezen combineerbaarheid

Recente tests in de vestiging van isofloc®* in Lohfelden (Duitsland) bevestigden dat DuPont™ AirGuard® en Tyvek® uitermate geschikt zijn voor gebruik met cellulose-isolatie. In een reeks van intensieve tests bestudeerden specialisten van DuPont en isofloc® gedurende twee dagen of het haalbaar was om hun respectieve producten te combineren. De resultaten bevestigen wat veel professionele installateurs al weten: DuPont™ AirGuard® en Tyvek® werken perfect met cellulose-isolatie.

Installatierichtlijnen
Afdichtingsmateriaal: In zadeldaken of muurtoepassingen is het niet nodig om overlappende delen in Tyvek® onderdakfolies te dichten wanneer men een isolatieruimte maakt: een overlappende delen van 15 cm is voldoende om vlokken of lucht binnen in de isolatieruimte te houden tijdens het inbuigen. Bij de installatie van vlokken tegen een AirGuard® dampremmende laag is het dichten van overlappende delenen echter essentieel met het oog op een optimale luchtdichtheid.

Het membraan bevestigen: Krammen alleen volstaan niet om AirGuard® of Tyvek® membranen te bevestigen in deze toepassing. Zorg ervoor dat konterlatten zijn geplaatst voordat inbuiging kan optreden.

Vliegende konterlatten (verticale installatie): Bij de installatie van cellulose tegen een Tyvek® product kan het membraan worden opgetild onder druk van de vlokken. Hierdoor kan er indringing ontstaan in de ventilatiekloof die nodig is tussen Tyvek® en de pannen. Om dit te voorkomen moet het membraan over de spanten worden aangespannen, en moet er een vliegende konterlat worden geplaatst voor elke 25 cm vrije ruimte tussen de spanten. Hierdoor zal het spantenveld gesplitst worden en zal het luchtkloofverlies verminderen. Door vliegende konterlatten met een overhang van 2 cm in de cellulose te installeren, kunt u de vrije ruimte vergroten tot 35 cm.

Steunlatten (horizontale installatie): Wanneer u cellulose tegen een AirGuard®-product installeert, is het belangrijk om horizontale steunlatten tegen de dampremmende laag (VCL) te spijkeren op afstanden van maximaal 50 cm. Zo beperkt u de buitenwaartse buiging van het membraan.

*isofloc® is een gedeponeerd handelsmerk van isofloc Wärmedämmtechnik GmbH.