Het unieke van Tychem®

Artikel
Artikel
Het unieke van Tychem®
 
 
 

Om de risico's voor de drager te beperken moet beschermende kleding tegen agressieve industriële chemicaliën niet alleen uitmuntende afschermende eigenschappen hebben, maar ook voldoende duurzaamheid en draagcomfort bieden. Het Tychem® assortiment van tegen chemicaliën beschermende overkleding van DuPont is ontwikkeld om tegen diverse chemische gevaren te beschermen en heeft zowel bescherming, comfort en duurzaamheid hoog in het vaandel staan.

Hoewel het gebruik van tegen chemicaliën beschermende kleding niet betekent dat een chemisch gevaar niet beperkt of weggenomen hoeft te worden, is dit in sommige gevallen niet of nauwelijks mogelijk. Met zoveel industriële processen en reinigingswerkzaamheden is het niet te garanderen dat werknemers nooit onbedoeld blootgesteld worden aan chemicaliën. Ook in andere gevallen, zoals bij lekkages of ontsmettingswerk moet er continu worden beschermd tegen alle bekende, te verwachten en mogelijke gevaren.

HET BELANG VAN DE JUISTE KEUZE

Er is een aantal stoffen met hoogwaardige barrière die een bewezen goede bescherming bieden in tegen chemicaliën beschermende kleding. Niet alle tegen chemicaliën beschermende kleding is echter hetzelfde en sommige stoffen zijn effectiever dan andere tegen verschillende chemicaliën en concentraties ervan. Ondersteuning en gegevens over prestaties van de kledingproducent zijn dan ook noodzakelijk. Verschillende stoffen hebben niet alleen verschillende beschermende eigenschappen, maar geen enkel kledingstuk, stof of folielaag kan te allen tijde absolute of oneindige bescherming bieden tegen alle chemische gevaren.

Dit maakt de keuze van geschikte persoonlijke beschermingsmiddelen tegen chemische stoffen zo complex, ernstig en belangrijk voor de gevolgen.

COMPROMIS

Er wordt bijna altijd een compromis gesloten tussen comfort en bescherming bij het bieden van geschikte persoonlijke beschermingsmiddelen tegen chemisch gevaar en hiervoor moet extreem nauwkeurig te werk worden gegaan. Het doel moet altijd zijn om optimale bescherming te bieden en tegelijkertijd op te letten dat het gebruik van de beschermende uitrusting geen nieuwe gevaren oplevert. Dit komt doordat het dik inpakken en overdreven aankleden de gevaren voor werknemers kunnen verergeren, een gevaar dat vaak onderschat wordt.

Hoogwaardige persoonlijke beschermingsmiddelen kunnen weliswaar effectieve bescherming bieden tegen chemisch gevaar, maar kunnen ook nieuwe risico's opleveren op het fysiologische en psychologische vlak. Zo is het levensbedreigende hyperthermie ('hittestress') door onvoldoende geventileerde beschermende kleding uitvoerig beschreven. De psychologische impact van het dragen van beklemmende, onhandige en soms claustrofobische werkpakken is dan misschien minder goed gedocumenteerd, maar net zo goed aanwezig. Alles dat het inzicht van een werknemer negatief kan beïnvloeden in een zeer gevaarlijke, stressvolle omstandigheden moet zeer serieus genomen worden.

BESCHERMING MET COMFORT

Naast de fysieke en mentale risico's die oncomfortabele persoonlijke beschermingsmiddelen met zich meebrengen, ligt ook het gevaar van productiviteitsverlies en verkeerd dragen van oncomfortabele kleding op de loer. Dit zijn belangrijke factoren die in acht moeten worden genomen bij het kiezen van kleding. Al met al zijn deze factoren van groot belang bij het kiezen van kleding die bestand is tegen agressieve chemicaliën en andere hoge risico's. Met name bij grootschalige reinigingswerkzaamheden is een hoog gebruikerscomfort een belangrijke factor, omdat werknemers vaak langdurig nabij gevaarlijke zones werken, vanwege de aard van deze werkzaamheden, de vaak afgelegen locaties, de bijkomende onvoorspelbaarheid en de noodzaak voor het aanpassen van procedures.

BESCHERMING MET DUURZAAMHEID

Een andere cruciale factor bij het kiezen van de juiste kleding met bescherming tegen chemicaliën is gerelateerd aan de sterkte en duurzaamheid van de stof. Beschermende pakken moeten sterk en robuust genoeg zijn om redelijk gebruik te weerstaan zonder dat de stof degenereert. Zelfs de beste beschermende barrières zijn nutteloos als ze doorgeprikt, gescheurd of versleten zijn.

Toch zijn sterkte en duurzaamheid meestal in strijd met gebruikerscomfort en bewegingsvrijheid. En hoewel het bij sommige stoffen in theorie mogelijk is het draagcomfort en het gebruiksgemak te verbeteren door de dikte van de stof of coating te verkleinen, heeft dit vrijwel zeker invloed op de beschermende eigenschappen en de levensduur van het kledingstuk. Het is dan ook geen acceptabele oplossing.

Stijve, niet-meegaande barrièremembranen kunnen weliswaar voldoen aan de erkende technische normen en acceptabele afschermende eigenschappen hebben onder gecontroleerde laboratoriumtesten, de kleding kan toch onacceptabel zijn wat betreft de draagbaarheid en duurzaamheid. Zo zijn de harde, rigide polyethyleenvezels niet alleen zeer oncomfortabel en bewegingsbeperkend, maar hebben ze ook de neiging na verloop van tijd te scheuren. Zulke microscheurtjes zijn erg moeilijk te vinden en te zien en zijn een grote oorzaak van de afnemende barrière-eigenschappen in echte situaties.

HET UNIEKE VAN Tychem®

Het Tychem® assortiment van tegen chemicaliën beschermende overkleding van DuPont is ontwikkeld om tegen diverse chemische gevaren te beschermen en heeft zowel bescherming, comfort en duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Tychem® stoffen zijn ontworpen voor sterke, robuust bescherming in veeleisende omstandigheden en alle kleding wordt onderworpen aan strenge, onafhankelijke tests voordat deze wordt goedgekeurd voor gebruik. Tychem® stoffen worden op doordringbaarheid getest tegen meerdere giftige vaste stoffen, vloeistoffen en gassen. Ze beschermen dragers tegen directe blootstelling aan enkele honderden potentieel giftige en schadelijke chemicaliën uit industriële, biologische, militaire en medische toepassingen en van andere herkomst.

De assortimenten Tychem® 6000 F en Tychem® 2000 C kleding beschermen tegen verschillende giftige stoffen, geconcentreerde anorganische chemicaliën (ook onder druk), ultrafijne stofdeeltjes, biologische gevaren en stoffen voor chemische oorlogsvoering. Alle Tychem® kledingvarianten beschikken over innovatieve ontwerpkenmerken en een grote keuze aan gecertificeerde accessoires. Bovenal zijn ze sterk en licht met een soepel, niet-beperkende ergonomische pasvorm. In bepaalde situaties met chemische blootstelling kan de nieuwe Tychem® 4000S kleding de juiste keuze zijn. Deze laatste toevoeging aan de Tychem® collectie is geheel volgens de traditionele bescherming van dit beroemde merk en voegt iets nieuws toe: toonaangevend comfort en bewegingsvrijheid. De stof van de nieuwe Tychem® 4000S is gebaseerd op de bekende lichte Tyvek® stof van DuPont, die effectieve bescherming biedt tegen ontelbare werknemers over de hele wereld. Tychem® 4000S is aanzienlijk zachter en lichter dan op elastomeren gebaseerd materiaal, waar kleding van concurrenten overwegend van wordt gemaakt. Het kledingstuk heeft een gemiddeld gewicht van slechts 700 gram en de geïntegreerde flexibiliteit en dimensionale stabiliteit van de grensverleggende Tychem® 4000S vezel maken het veel comfortabeler en makkelijker te dragen in stressvolle omstandigheden waarmee werknemers in gevaarlijke zones te maken kunnen krijgen.

SAMENVATTING

Hoewel het de gebruiker de nodige bescherming biedt, vormt het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen voor bescherming tegen chemicaliën steevast grote belemmeringen voor de productiviteit, communicatie en het comfort van de werknemer. In veel gevallen is de prijs voor hoogwaardige persoonlijke bescherming hoog met betrekking tot werknemerscomfort en efficiëntie. Als dit niet goed beheerd wordt, leidt dit tot conflicten waardoor werknemers verder blootgesteld kunnen worden aan risico's en ze eerder de neiging hebben werkkleding te negeren, onjuist te gebruiken of ongeoorloofd aan te passen.

Het Tychem®-assortiment van beschermende kleding van DuPont biedt bescherming tegen chemische stoffen tot een CE-certificering van type 3-B, 4, 5 en 6 en is tegelijkertijd licht, soepel en zowel scheur als schuurbestendig. Bij het kiezen van beschermende werkkleding moeten beleidsbepalers altijd onthouden dat een oncomfortabele werknemer een ontevreden werknemer is en dat een ontevreden werknemer niet productief en hoogstwaarschijnlijk onveilig is.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

HEBT U ANTWOORD OP AL UW VRAGEN OF HEBT U NOG HULP NODIG?

Bij het kiezen van persoonlijke beschermingsmiddelen tegen agressieve industriële chemicaliën moeten beleidsbepalers zich bewust zijn van het feit dat beschermende kleding de laatste beschermlaag is tussen direct contact met chemicaliën die zeer gevaarlijk kunnen zijn. Daarom moet er ook veel aandacht worden gegeven aan het kiezen van de optimale beschermende kleding.

Dat een kledingstuk voldoet aan een statische test onder gecontroleerde laboratoriumomstandigheden wil niet zeggen dat het geschikt is voor elke werksituatie. Individuele werkzaamheden kunnen enorm variëren en elke omstandigheid moet apart worden beoordeeld voor een optimale bepaling van het risico, de bescherming, de duurzaamheid en het comfort. Kies geen beschermende overalls (of andere beschermende kleding) op basis van een website of een artikel. De optimale en veiligste keuze voor persoonlijke beschermingskleding vereist gezond verstand, een goed begrip van de risico's en een brede kennis van persoonlijke bescherming, technische standaarden en prestaties van uitrustingen.

NU ANTWOORDEN KRIJGEN - PROFESSIONEEL ADVIES KRIJGEN

DuPont, een wereldleider op het gebied van persoonlijke bescherming, buigt zich al meer dan 40 jaar met de beste technologieën en innovaties over de veiligheidseisen in de wereld. DuPont Personal Protection biedt uitgebreide ondersteuning bij het kiezen van beschermende kleding en het bepalen van chemische risico's, en ook trainingen voor het gebruik van beschermende kleding.  Voor alle beschermende kleding van Tyvek® en Tychem® is er een op maat gemaakte keuzeservice beschikbaar.

 
 
 

Vind het juiste beschermende product voor uw toepassing of industrie met DuPont™ SafeSPEC™.
SafeSPEC™

Vind uw juiste beschermende product voor uw werk met SafeSPEC™

Blader door technische informatie, video´s, webinars en casestudy´s over DuPont PBM
Bronbibliotheek

Vind hier technische informatie, video's, webinars en case studies

Hier ziet u waar u DuPont-producten kunt kopen.
Waar te kopen