Van werknemersbescherming tot veiligheidstraining - SARP VEOLIA

Case Study
 
 
 
SARP Group, een dochteronderneming van VEOLIA, biedt een volledig scala aan diensten op het gebied van afvalwaterbehandeling, inzameling van gevaarlijk afval, reiniging en industrieel onderhoud. Bij al deze toepassingen heeft de veiligheid van werknemers de hoogste prioriteit.
 
 
 

Daarom vertrouwt SARP op de expertise van DuPont Personal Protection om zijn risicobeoordeling uit te voeren. Het doel is om beschermende kleding te selecteren die de juiste bescherming biedt tegen de gevaarlijke stoffen waaraan werknemers worden blootgesteld tijdens het uitvoeren van specifieke taken en gedurende de hele dienst. Het andere doel is om werknemers bewust te maken van de waarde van goed aan- en uitkleden om onbedoelde besmetting na langdurige of acute blootstelling te voorkomen.

 
 
 

Tyvek® 500 Xpert, een hoogwaardig categorie III PBM, type 5 en 6 tegen poederachtig product

Sinds enkele jaren bezoeken medewerkers van SARP Center Ouest een van de sites van Lhoist, de wereldleider in gebluste kalk (calciumhydroxide). De fabriek bevindt zich in Neau, in Mayenne (West-Frankrijk) en is gespecialiseerd in de productie van kalk, die vervolgens in veel industrieën wordt gebruikt (bouw, landbouw, glasproductie, productie, enz.).

SARP verzorgt op deze locatie maandelijkse reinigings- en pompservices met behulp van een speciale vacuümwagen. Deze delicate handeling bestaat uit het verwijderen van de kalk in geval van overstroming en het terugwinnen van kalkstof uit de verschillende productiegereedschappen zoals silo's, zeven, brekers en transportbanden.

 
 
 
Ongebluste kalk is een zeer agressief product, vast bij kamertemperatuur, dat werknemers van SARP Ouest aan verschillende gevaren blootstelt. Naast irritatie van de luchtwegen en slijmvliezen is er ook kans op chemische en thermische brandwonden. In combinatie met water geeft kalk warmte af die wel tot 100 °C kan oplopen. Daarom is het van essentieel belang om risico's in verband met transpiratie te verlagen door elk huidcontact te vermijden. Elke technicus is daarom onder andere voorzien van een Tyvek® 500 Xpert-pak met kap van DuPont, dat:
  • een hoogwaardige barrière en geweldige mechanische sterkte biedt dankzij de unieke niet-geweven Polyethyleen van Hoge Densiteit (HDPE) van DuPont;
  • een hoog comfort en bescherming biedt tegen poedervormige materialen tot een diameter van 1 micron, dankzij het ontwerp en concept, gedurende de hele handeling, zelfs na slijtage;
  • een perfecte pasvorm garandeert niet alleen de huid te beschermen met zijn ergonomische snit en elastiek aan de polsen, enkels en taille maar ook de fysieke belasting van de werknemer. De Tyvek® 500 Xpert is lichtgewicht en ademend, en voorkomt passieve inademing van deeltjes die onzichtbaar zijn voor het menselijk oog.

 


Om veilig te werken kan het
Tyvek® 500 Xpert-pak worden aangevuld met geschikte handschoenen zoals Tychem® NT450 nitril-modellen, laarzen die bescherming tegen chemicaliën bieden, evenals oog-, hoofd- en ademhalingsbescherming.

Tychem® 6000 F-pakken van type 3/4/5 en 6 die geschikt zijn voor reiniging van chemische tanks.

 
 
 
Een van de vele industriële reinigings- en onderhoudsdiensten die door SARP worden geleverd, is het pompen en schuren van gevaarlijk afval.

 "Bij deze interventies worden onze werknemers blootgesteld aan allerlei soorten chemicaliën die bijtend, brandbaar en giftig kunnen zijn. Ze worden daarom geconfronteerd met een verscheidenheid aan chemische of biologische gevaren die verband houden met het gebruik van hoge druk en het werken in afgesloten ruimtes. Onze prioriteit is daarom om hen van top tot teen bescherming te bieden door hen uit te rusten met een compleet PBM-productassortiment dat is aangepast aan de specifieke aard van de materialen die ze tegenkomen"

Axelle Abid, manager voor veiligheid, kwaliteit en milieu, SARP Centre Ouest.

 
 
 

Bij het pompen en reinigen van tanks die gevaarlijk afval bevatten, zoals natronloog (natriumhydroxide), worden werknemers van SARP Center Ouest bijvoorbeeld voorzien van een DuPont™ Tychem® 6000 F-pak. Met een ergonomische kap die is voorzien van een zelfklevende flap op kinhoogte biedt het effectieve bescherming tegen geconcentreerde organische of anorganische chemicaliën, evenals maximale biologische bescherming door te voorkomen dat een product met het lichaam in contact komt. De elastische pols met duimlus garandeert een perfecte pasvorm van het pak en een goede aansluiting van de beschermende handschoenen.

Om risico van spatten op het lichaam te voorkomen, dragen technici ook laarzen met chemische bescherming, Tychem® NP570 CT-neopreenhandschoenen en ademhalingsapparatuur. Om een optimale afdichting te garanderen, wordt bovendien DuPont™ Tychem® 2000 zelfklevende tape aangebracht op alle uiteinden en gewrichten (enkels, polsen, rond het gezicht).

 
 
 

Voor reinigingsactiviteiten buitenshuis waarvoor geen interventie in een afgesloten ruimte vereist is, raadt SARP zijn agenten aan een Tyvek® 800 J-pak te dragen. Het pak van categorie III, type 3/4/5 en 6 heeft de unieke eigenschap dat het licht en ademend blijft, terwijl het beschermt tijdens blootstelling aan verdunde zure, alkalische of watergebaseerde vloeistoffen onder beperkte druk.

Ongeacht de beschermende uitrusting is het van cruciaal belang dat aan- en uitkleedprocedures worden gevolgd om onbedoelde besmetting na chronische of acute blootstelling te voorkomen. Ook hier werkt SARP samen met DuPont Personal Protection om het bewustzijn van mogelijke gevaren te vergroten en om alle werknemers (supervisors, technici en onderaannemers) te trainen in de beste praktijken.

 
 
 

Van voorschrift tot training: continue ondersteuning op elk moment

"Naast een complete reeks oplossingen die uitgebreide bescherming voor onze activiteiten en tegelijkertijd comfort, mechanische sterkte en ademend vermogen bieden aan onze werknemers, werken we al een aantal jaren met DuPont Personal Protection omdat ze effectieve ondersteuning bieden in de praktijk"

Veronique Godart, manager veiligheidspreventie bij SARP

 
 
 
 
 
 

DuPont Personal Protection was bij elke fase betrokken en begon al heel vroeg met SARP samen te werken om hen te adviseren over pakken die perfect waren aangepast aan de verschillende gevaarlijke materialen (vloeibaar, vast, gas) waaraan werknemers tijdens hun werk kunnen worden blootgesteld. Volledige compatibiliteit wordt vervolgens gecontroleerd in reële omstandigheden dankzij beschikbare monsters en feedback van gebruikers vóór validatie.

“Vandaag de dag helpt DuPont Personal Protection ons om al onze werknemers op te leiden, zodat ze de juiste PBM's voor hun werk kunnen selecteren en ook de aan- en uitkleedprocedures strikt kunnen naleven, wat essentieel is om hun veiligheid te garanderen. Daarom hebben we besloten om nauw samen te werken met DuPont Personal Protection om instructievideo's te maken die in al onze trainingen worden geïntegreerd”, voegt Veronique Godart toe.

Voor meer informatie kunt u hier ook video's bekijken:

Tyvek® 800 J aan- en uittrekprocedures - in samenwerking met SARP VEOLIA

Tyvek® 500 Xpert aan- en uittrekprocedures - in samenwerking met SARP VEOLIA

Tychem® 6000 F aan- en uittrekprocedures - in samenwerking met SARP VEOLIA

 
 
 

Meer informatie:

Tyvek® 800 J
Tyvek® 800 J
Tyvek® voor PBM
Tyvek® voor PBM
Tyvek® 500 Xpert
Tyvek® 500 Xpert