UKAEA werkt met DuPont samen voor optimale veiligheid

Case Study
Case Study
UKAEA beschermende kleding ontwikkeld met DuPont
 
 
 

Werknemers van UKAEA krijgen voordat ze aan hun werk beginnen hulp bij het aantrekken van hun beschermende uitrusting in een beveiligde ruimte en krijgen na het werk hulp bij het uittrekken ervan in een speciale veilige ruimte.

De United Kingdom Atomic Energy Authority (UKAEA) is verantwoordelijk voor herstellen van de Windscale-kerninstallatie, aan de westkust van Cumbria, tot brownfield-status. UKAEA wil voor 2015 alle overgebleven kerninstallaties onder een passief veilig regime stellen zodat minimale interventie vereist is en wil alle bijbehorende gebouwen tot de grond afbreken. Om de veiligheid en bescherming van beschermende kleding te verbeteren die wordt gedragen in bedrijven voor tests na bestraling en de naleving van de EN 1073-2-vereisten voor bescherming tegen radioactief stof aan te tonen, werkte UKAEA samen met DuPont.

Model voor ontmanteling van de reactor

In 1981 werd de geavanceerde gasgekoelde reactor van Windscale (WAGR) gesloten en werd alle brandstof verwijderd. WAGR is nu een voorbeeld van een ontmantelde reactor. De nastraling- en testinstallatie van WAGR bevat een grottencomplex met een betonnen afscherming. De beschermde grotten, die werden gebouwd voor de verwerking van brandstof uit de reactor en om nieuwe brandstof in de reactor te leiden, bevatten nu het overgebleven afval, dat daar wordt verpakt en afgevoerd waarna de grotten zelf ook worden gesloopt.

Radioactief materiaal kan worden bekeken vanuit een veilige zone (of vanuit de grot) door 1,20 meter dikke ramen die elk 700 liter zinkbromide bevatten om de werknemers te beschermen tegen straling. Ingenieurs in de grot bedienen "master-slave-manipulators" om componenten binnen de grotten te verplaatsen om ze in kleinere stukken te snijden voordat ze worden verpakt en opgeslagen. Het risico van stralingsblootstelling in de grot is zeer gering, soms zelfs kleiner dan in natuurlijke omstandigheden.

Gary McMinn, al tien jaar Veiligheidsadviseur bij UKAEA Windscale, zegt: “In de testinstallaties voor nastraling wordt persoonlijke beschermende uitrusting gedragen door gezondheidsnatuurkundige inspecteurs, algemene ontmantelingswerknemers, ingenieurs, elektriciens en monteurs. Hoewel de werknemers ter plaatse altijd beschermende overalls, veiligheidsschoenen, gasmaskers en handschoenen hebben gedragen, bleek uit de voortdurende tests en de gebruikersfeedback dat de huidige uitrusting niet voldeed aan de nieuwe, strengere eisen. Een analyse wees uit dat de procedures voor het aan- en uittrekken en het ontwerp van de kleding konden worden verbeterd.”

Op maat gemaakte Tyvek® oplossing

In nauwe samenwerking met DuPont Personal Protection werd een oplossing gevonden die voldeed aan alle eisen voor beschermende kleding van UKAEA: de DuPont™ Tyvek® 600 Plus met sokken en duimlussen werd ontworpen. Daarbij werden nieuwe aan- en uitkleedprocedures ontwikkeld en geïmplementeerd.

Er werd gekozen voor Tyvek® vanwege de goede barrièrebescherming in combinatie met stevigheid, slijtvastheid en comfort. Ook is het niet-pluizend, antistatisch en bestand tegen chemisch spatten tot 0,12 bar, stoot het anorganische vloeistoffen op waterbasis in lage concentraties af en is het door het gladde oppervlak moeilijk voor vaste deeltjes om zich vast te hechten. Tyvek® is gemaakt van miljoenen fijne, continue polyethyleenvezels met een hoge densiteit, snel gesponnen en warm geperst tot een ademende stof.

  • De Tyvek® 600 Plus kleding met duimlussen en sokken voldeed aan de EN 1073-2-standaard klasse 2.
  • De capuchon van het pak was zo ontworpen dat werknemers hun hoofd vrij konden bewegen zonder de afsluiting van plaktape tussen het gasmasker en de capuchon te verbreken.
  • Geïntegreerde sokken in veiligheidsschoenen bieden extra bescherming.
  • Enkelflappen kunnen over de bovenkant van de veiligheidsschoenen worden getrokken voor nog meer bescherming.
  • Met duimlussen wordt voorkomen dat de mouwen omhoog komen bij rekken en strekken.

De praktijktests met de Tyvek® 600 Plus met duimlussen en sokken en de nieuwe aan- en uitkleedprocedure begonnen bij Windscale in november 2004. De feedback wees al snel uit dat de nieuwe kleding een veel betere pasvorm had en dat de werknemers meer vertrouwen in het product hadden dan in de voorheen gebruikte kleding.

Gary zegt: “De voortdurende feedback van veiligheidsvertegenwoordigers en gebruikers bevestigt keer op keer de prestaties van de Tyvek® 600 Plus met duimlussen en sokken. DuPont staat nog altijd klaar om technische problemen op te lossen of aanpassingen aan te brengen, om te helpen met oplossingen voor beschermende kleding voor andere toepassingen en om toekomstige innovaties te opperen om voortdurend de bescherming van mensen op de werkplek te verbeteren.”

UKAEA beheert in het Verenigd Koninkrijk vijf locaties voor de ontmanteling van kerncentrales, technologie, onderzoek en ontwikkeling. Na het succes van de nieuwe Tyvek® 600 Plus met duimlussen en sokken bij Windscale, werd de kleding gekozen als beschermende uitrusting voor eenmalig gebruik voor alle UKAEA-locaties.

 

Meer informatie over nucleaire risico´s vindt u hier.

 
 
 

SafeSPEC_Logo
SafeSPEC™

Vind uw juiste beschermende product voor uw werk met SafeSPEC™

DPT19_25132_US_resource_library_120x120px.gif
Bronbibliotheek

Vind hier technische informatie, video's, webinars en case studies

dpt19_25132_us_where_to_buy_120x120px.gif
Waar te kopen