SNCF werkt met DuPont samen om nieuwe innovatieve wegwerpoveralls te ontwikkelen voor de bescherming van spoorwegonderhoudsmedewerkers.

Case Study
Case Study
Na een langdurig partnerschap met SNCF heeft DuPont Protection Solutions Tyvek® 500 HV, 2-in-1 overalls ontwikkeld die bescherming bieden tegen biologische risico´s en spoorwegrisico´s
 
 
 
SNCF collaborates with DuPont to develop innovative disposable coveralls to protect railway maintenance workers
 
 
 

SNCF werkt met DuPont samen om nieuwe innovatieve wegwerpoveralls te ontwikkelen voor de bescherming van spoorwegonderhoudsmedewerkers.

SNCF, het spoorwegbedrijf van de Franse staat, wil zijn onderhoudsmedewerkers graag beschermen tegen de risico´s die uiteenlopen van rijdende treinen tot mogelijk gevaarlijke stoffen zoals waterige anorganische chemicaliën. Het bedrijf schakelde DuPont Protection Solutions in om samen te werken aan de ontwikkeling van een nieuwe overall die aan zijn eisen voldeed. Het resultaat is de innovatieve Tyvek® 500 HV, een wegwerpoverall die chemische, biologische en antistatische bescherming biedt in combinatie met de hoogst mogelijke zichtbaarheid.

 
 
 
Tyvek® 500 HV is a disposable coverall that combines chemical, biological and antistatic protection
 
 
 

Veiligheidsuitdagingen op de werkvloer


SNCF heeft 38 onderhoudscentra verspreid over Frankrijk. De locomotiefopslag, onderdeel van het Maintenance and Traction Establishment (MTE) van het bedrijf, is centraal gelegen in de buurt van het station van Limousin en is gericht op de uitvoering van licht onderhoud van de regionale TER-treinen. Om de veiligheid van de werknemers te garanderen tijdens hun onderhoudswerk in risicogebieden, vroeg SNCF om beschermende werkkleding die goed zichtbaar was en bescherming tegen chemicaliën bood.

 
 
 
An SNCF railway worker wears Tyvek® coveralls to stay safe on the job
 
 
 

De vestiging in Limousin is een drukke onderhoudsplaats met 450 werknemers, waarvan er 150 dagelijks binnen en buiten de werkplaats reparaties en routineonderhoud uitvoeren. Tijdens hun diensten moeten de monteurs soms werkzaamheden uitvoeren nabij spoorwegen die in gebruik zijn. Om hen te beschermen tegen de bijbehorende risico's wilde de veiligheidsmanager
hen voorzien van overalls van type 5 of 6 die zorgen voor een goede zichtbaarheid overeenkomstig EN IS  20471 (Kleding met hoge zichtbaarheid, klasse 3/3) en een chemische barrière vormen tegen waterige, anorganische chemische producten in lage concentraties en tegen kleine, gevaarlijke deeltjes  

 
 
 
Tyvek® is designed for protection and comfort
 
 
 

De overalls moesten ook bescherming bieden tegen blootstelling aan biologische risico's: dit is cruciaal voor werkers die treinen inspecteren na aanrijdingen met dieren of mensen. Om de veiligheid te optimaliseren, mochten de overalls geen capuchon hebben, zodat de werkers een naderende trein zouden kunnen horen.

Uitgebreide bescherming


DuPont werkte nauw samen met SNCF om kleding te ontwikkelen waarin alle vereiste veiligheidsfactoren werden gecombineerd. De oplossing is de nieuwe Tyvek® 500 HV wegwerpoverall, die is gebaseerd op bewezen materiaaltechnologie. De overalls met een strak aansluitende mandarijnkraag zijn duurzaam en ademend en bieden chemische, biologische en antistatische bescherming, in combinatie met de hoogste zichtbaarheidsklasse, allemaal in één kledingstuk. Dankzij de fluorescerende oranje kleur en zilvergrijze retro-reflecterende strepen zijn de dragers met deze overalls dag en nacht goed zichtbaar voor machinisten, waardoor de pakken ideaal zijn om de veiligheid van werkers te garanderen in donkere en gevaarlijke omgevingen of bij slecht weer.

“Aangezien het om wegwerpoveralls gaat, worden ze nooit gewassen,” zegt Lionel Delport, die verantwoordelijk is voor de veiligheid bij de afdeling uitrustingsmanagement van SNCF. "Daardoor behouden ze hun fluorescerende en retro-reflectieve eigenschappen totdat ze worden weggegooid. Een verschil met geweven kleding, die door veelvuldig wassen vaal kan worden."

 
 
 

Tyvek® 500 HV, the choice of the SNCF

 
 
 

Verbeterd comfort, lagere kosten

De Tyvek® 500 HV overalls zijn robuust en licht en blijven comfortabel dankzij het ergonomische ontwerp en de pasvorm. Dit wordt bevestigd door feedback uit de praktijk.

“Tyvek® 500 HV-overalls vallen goed op om risico's die zich bij het werken aan het spoor voordoen te voorkomen. Ze vormen een betere barrière tegen chemische ricico´s maar bieden dezelfde comfort als de oudere Tyvek® overalls,” zegt Kevin Gouron, verwarmingsinstallateur bij MTE in Limousin.

De nieuwe overalls bieden niet alleen optimale bescherming, maar zijn ook ontwikkeld om het aantal beschermende kledingstukken per werknemer te verminderen. Voorheen had elke werknemer, inclusief stagiairs, 23 geweven, wasbare, goed zichtbare pakken.

“De nieuwe wegwerpoveralls met hoge zichtbaarheid bieden een significante mogelijkheid om op lange termijn kosten te besparen op het wassen van beschermende kleding en het verstrekken van uitrusting aan onze werknemers”, zegt Delport. "Het is ook een oplossing voor het probleem dat persoonlijke beschermende uitrusting niet wordt ingeleverd na vakanties."

Gecombineerde voordelen

Wanneer de  Tyvek® 500 HV overalls over geweven werkkleding worden gedragen, wordt duidelijk hoe goed wasbare en eenmalige uitrusting samen kunnen gaan, ook al zijn ze ontworpen voor verschillende doelen. De wegwerpoveralls van DuPont beschermen de herbruikbare uitrusting en beschermen deze tegen vuil. Dit is buitengewoon nuttig voor onderhoudswerkers van de spoorwegen van SNCF, die zich regelmatig tussen de treinen begeven en worden blootgesteld aan zeer hardnekkig grafietvet.

Naast het feit dat de Tyvek® 500 HV overalls een goede aanvulling zijn op herbruikbare werkkleding, wijst Delport op een aantal andere situaties waarin deze een groot voordeel vormen. Hij zegt:

"De wegwerppakken zijn handig in stand-by-voertuigen, voor machinisten bij een ongeluk of voor werkers die onderweg zijn om reparaties buiten de werkplaats uit te voeren. Overalls voor tijdelijk gebruik in noodwagons bewaren, is een veilige manier om werkers te beschermen tegen risico's en vuil wanneer zij in het ballastbed aan het werk zijn.”

Na meer dan 12 maanden samenwerking tussen SNCF en DuPont, dragen nu alle onderhoudsmonteurs in Limousin de Tyvek® 500 HV overalls. Bovendien heeft SNCF DuPont aangewezen als exclusieve leverancier van beschermende wegwerpkleding.

De Tyvek® 500 HV is nu leverbaar in het Verenigd Koninkrijk en is voorzien van de GO/RT3279-certificering. Meer informatie kunt u vinden op: ipp.dupont.com en tyvek.co.uk