Bescherming op plaats delict met DuPont™ Tyvek®

Case Study
Case Study
Bescherming op plaats delict met DuPont™ Tyvek®
 
 
 

DuPont, fabrikant van beschermende materialen zoals Tyvek®, Tychem®, Kevlar® and Nomex®, werkt al meer dan veertig jaar samen met hulpdiensten over de hele wereld door beschermende kleding te bieden bij verschillende toepassingen.

Nu zelfs de kleinste hoeveelheid biometrisch bewijsmateriaal een strafzaak kan beïnvloeden, is het voorkomen van verontreiniging van de plaats delict door forensisch onderzoekers cruciaal. Lichte, luchtdoorlatende overalls van DuPont™ Tyvek® worden dan ook veelvuldig gebruikt door ondersteunende politiediensten om een wederzijdse bescherming te bieden op plaatsen delict.

Tyvek® is licht maar sterk en waterdicht maar luchtdoorlatend. Overalls van Tyvek® bieden bescherming tegen biologische stoffen, watergebaseerde chemicaliën, opspattende vloeistoffen, droge fijne deeltjes en vuil. Ze zijn dan ook ideaal om in een divers aantal wetenschappelijke toepassingen gebruikt te worden.

Forensisch onderzoekers van Thames Valley

Forensisch onderzoekers bij de politie van Thames Valley gebruiken de beschermende kleding van Tyvek® al jaren. Doron Jensen, senior forensisch onderzoeker legt uit: "Voor agenten die zijn betrokken bij het verzamelen en bewaren van forensisch en fotografisch bewijs is het dragen van beschermende kleding standaard procedure. Bewijsverzamelaars moeten uitgerust zijn met overalls, maskers, handschoenen en overschoenen voordat zij een plaats delict betreden. Zo wordt het risico op extra huidcellen, haar of kledingvezels verminderd en wordt de gebruiker beschermd tegen biologische stoffen, vuil en opspattende vloeistoffen."

Het ontwerp, de pasvorm en het comfort moet niet onderschat worden bij het maken van een keuze voor beschermende kleding. Zoals Doron opmerkt: "Forensisch onderzoekers bukken vaak en gaan vaak door hun knieën, waardoor het ontwerp van het pak grote bewegingsvrijheid moet verschaffen."

Roger Shearn, die veertig jaar manager wetenschappelijke ondersteuning bij de politie van Londen is geweest, verklaart: "Er mag geen twijfel zijn bij wetenschappelijke ondersteuning – de continuïteit van bewijs is tegenwoordig de grootste uitdaging voor de politie. Bij het kiezen van beschermende kleding voor het verzamelen van bewijs moet met een aantal factoren rekening worden gehouden; de belangrijkste zijn de best mogelijke bescherming van de plaats delict en van de drager. Gelukkig hebben moderne kledingfabrikanten zoals DuPont materialen ontwikkeld, zoals Tyvek®, dat niet alleen een geweldige wederzijdse barrière biedt tegen kruisbesmetting, maar tevens niet pluist en licht en comfortabel is om voor langere perioden aan te hebben."

Volledig assortiment van beschermende kleding

Met jaren onderzoek en ontwikkeling en een grote kennis van de eisen van hulpverleners hebben de technische experts bij DuPont verschillende variaties van de Tyvek® overall ontworpen voor verschillende behoeften. Van een enkel model in de jaren 90 is het aanbod van Tyvek® vandaag de dag uitgebreid tot een volledig assortiment van kleding en accessoires. Deze producten bieden verschillende niveaus van bescherming, afhankelijk van de eisen.

Tyvek® kleding van categorie III biedt een hoge mate van bescherming voor plaatsen delict, voor forensisch onderzoekers en fotografen. Tychem® 2000 C materiaal biedt bescherming tegen verschillende chemicaliën en Tychem® F en Tychem® 1000 TK materialen zijn geschikt voor het beschermen van onderzoekers van NRBC-incidenten (mits gedragen met andere, te combineren beschermingsmiddelen).

Dankzij zijn unieke kenmerkencombinatie is de tegen chemicaliën beschermende kleding van Tyvek® de laatste vijftien jaar een van de marktleiders in Europa op het gebied van wegwerpbare beschermende kleding type 5 & 6. Kleding van Tyvek® zit buitengewoon comfortabel, heeft een goede pasvorm en is luchtdoorlatend om het risico op hittestress bij hoge temperaturen te verminderen.