Medewerkers van Severfield beschermen is een fluitje van een cent met DuPont™ Tyvek®

Case Study
Case Study
Medewerkers van Severfield beschermen is een fluitje van een cent met DuPont™ Tyvek®
 
 
 
Tyvek® protects workers at UK steelworks company Severfield
 
 
 

"De overalls zijn comfortabel, laten je weinig transpireren en scheuren niet. De spuiters willen niets anders dragen." Shaun Watson, bedrijfsleider, Severfield UK Ltd

Severfield plc is de grootste specialist van staalconstructies in het VK. Op de locatie in Dalton, North Yorkshire wordt elke week tot wel 1.000 ton staal verwerkt voor projecten in het hele Verenigd Koninkrijk. Tussen de befaamde gebouwen die gebouwd zijn met staal van Severfield bevinden zich The Shard, het London ExCeL International Exhibition Centre en het Centre Court op Wimbledon. Op zoek naar een lichte overall die comfortabel blijft zitten tijdens een dienst van tien uur kwamen de spuiters op de locatie uit bij DuPont Protection Solutions.

 
 
 
 
 
 

Het productieproces

De locatie in Dalton, een voormalige basis van de Britse luchtmacht, is naast de locatie Lostock in Manchester een van de twee Severfield-locaties in het VK. De afdeling in North Yorkshire is 55 acre groot en bevat tien geavanceerde productielijnen, inclusief lassen en snijden. Vlak voordat het staal naar de bouwplaats op locatie wordt vervoerd, wordt het nog gespoten en gecoat: het hoogtepunt van een bijzondere reis.

Het productieproces van staal begint met onbehandelde staalstukken van soms wel 24 ton die een van de tien imposante productielijnen ingaan, waar ze worden gesneden, gestraald, beplaat en uiteindelijk gespoten. Spuiten is de laatste stap van het productieproces voordat het afgewerkte staal naar de bouwplaats wordt vervoerd. De doorlooptijden zijn kort; de staalstukken moeten vaak binnen 48 uur klaar zijn voor gebruik in de constructie. Om te voldoen aan de klantverwachtingen worden er lange diensten gedraaid: bij Severfield duurt de dagdienst van 7.00 tot 17.30. Na een onderbreking van anderhalf uur werkt de nachtdienst van 19.00 tot 7.00 uur.

De onbehandelde staalstukken krijgen eerst een laag primer op basis van zink die het product tegen corrosie beschermt als ze buiten opgeslagen zijn voordat ze van een brandwerende verflaag worden voorzien. Deze basislaag zorgt er ook voor dat de volgende verflagen beter hechten.

In de volgende fase wordt brandwerende verf (coating) op het product aangebracht. Deze laag is cruciaal voor de veiligheid en moet dan ook grondig en precies aangebracht worden. Bij een brand beschermt deze laag het staal 120 minuten voordat de metalen constructie begint de vervormen. Het biedt zo belangrijke tijdswinst, zodat bewoners en gebruikers geëvacueerd kunnen worden en de brandweer ter plaatse kan komen.

Na de brandwerende laag krijgt het staal nog een laag: vaak een laag voor bescherming tegen weer en wind of nog een kleurlaag, als de architect daarom heeft gevraagd. Ten slotte krijgt het een beschermende, afdichtende laag en kan het aan het eind van de hal worden opgehaald.

 
 
 

Protecting workers at Severfield steelworks is no sweat with DuPont™ Tyvek®

 
 
 

Veiligheids- en gezondheidsuitdagingen

Het verf- en spuitproces brengt verschillende gezondheids- en veiligheidsrisico's met zich mee voor medewerkers. Het is een omgeving waar medewerkers blootgesteld zijn aan de gevaarlijke ingrediënten van de verf. Als de verf in aanraking komt met de huid, kan dit voor irritatie zorgen, waaronder beroepsdermatitis.

De spuiters werken lange, fysiek zware diensten waarin aandacht voor detail vereist is. Het staalproduct gaat door de processen en medewerkers moeten de verschillende lagen correct aanbrengen, zodat het product efficiënt voltooid wordt. De stukken staal van max. 24 meter lang moeten soms verschillende lagen krijgen en dit vergt grote mate van concentratie om aan de klantverwachting te voldoen.

Voorheen klaagden de spuiters over de overalls, waar moeilijk in te werken zou zijn en de bewegingsvrijheid zou beperken. Graham Hall, verantwoordelijk voor het spuitteam bij Severfield zegt: "We hebben in het verleden verschillende types overalls gebruikt en sommige merken zijn gewoon te zwaar of te warm"

Shaun Watson is de bedrijfsleider van de locatie en houdt toezicht op de aankoop van persoonlijke beschermingsmiddelen. Hij vroeg DuPont om overalls voor de medewerkers in het spuitproces. Behalve beschermend en duurzaam, gaf Shaun aan dat de overall comfortabel en ergonomisch passend moest zijn.

Lange-termijnoplossingen

Nadat het spuitteam van Severfield een risicobeoordeling had uitgevoerd, werd gekozen voor de overalls van DuPont™ Tyvek® 500 Xpert om aan de eisen te voldoen. Dit lichte kledingstuk, gemaakt van hoge-dichtheid-polyethyleen (HDPE) Tyvek®, biedt de medewerkers duurzaamheid en comfort. Het bevat elastische mouwen en een elastische capuchon, die strak om de polsen en het gezicht passen, zodat de huid van de medewerkers beschermd is tegen gevaarlijke verfstoffen. De overall heeft ook een grote ritssluiting, zodat het kledingstuk zelfs met handschoenen aan eenvoudig kan worden dichtgeritst. Het is voor Graham en zijn team belangrijk dat Tyvek® 500 Xpert flexibel en meegaand is, zodat ze vrij en makkelijk kunnen bewegen tijdens de werkzaamheden.

Na de risicobeoordeling heeft Shaun het spuitteam gevraagd de Tyvek® 500 Xpert overalls te testen en ze hebben ze niet meer uitgetrokken.

"We gebruiken de Tyvek® 500 Xpert nu al bijna twintig jaar", zegt Shaun. "De overalls zijn comfortabel, laten je weinig transpireren en scheuren niet. We hebben na de test feedback gehad van de spuiters en ze willen niets anders dragen."

De spuiters zelf beamen dit. Zo zei een van de medewerkers: "Ik heb in vier of vijf verschillende spuiterijen gewerkt en de overalls van DuPont™ Tyvek® zijn altijd de beste."

De relatie tussen Severfield en DuPont gaat verder en is kenmerkend voor de positieve houding van het staalbedrijf tegenover gezondheid en veiligheid die bij alle lagen te voelen is. Hun betrokkenheid is duidelijk: Severfield is gecertificeerd voor OHSAS 18001 en ISO 14001, en heeft ook awards van Britse Veiligheidsraad en RoSPA gewonnen. Voor Shaun Watson is het onderhouden van een sterke band met DuPont cruciaal bij het handhaven van deze hoge veiligheidsstandaarden. "We vertrouwen bijvoorbeeld nog steeds op DuPont voor advies omtrent persoonlijke beschermingsmiddelen bij nieuwe verfproducten of chemicaliën. Ze bieden ook trainingen en richtlijnen over juist gebruik van Tyvek® 500 Xpert, zodat nieuwe en bestaande werknemers het kledingstuk optimaal benutten."

Goede gezondheid en veiligheid zijn goed voor het bedrijf en met bescherming van Tyvek® 500 Xpert kunnen de spuiters van Severfield hun werkzaamheden veilig uitvoeren als ze werken aan de meest spectaculaire gebouwen in het VK.

 

 
 
 

SafeSPEC_Logo
SafeSPEC™

Vind uw juiste beschermende product voor uw werk met SafeSPEC™

DPT19_25132_US_resource_library_120x120px.gif
Bronbibliotheek

Vind hier technische informatie, video's, webinars en case studies

dpt19_25132_us_where_to_buy_120x120px.gif
Waar te kopen