De zuivelcoöperatie LAÏTA stapt over op de nieuwe beschermende kleding Tyvek® 800 J van DuPont™ voor de veiligheid en het comfort van haar medewerkers

Case Study
Case Study
Voedselverwerking | Schoonmaken en sanering | DuPont Tyvek® kleding
 
 
 
French dairy company LAITA adopts new Tyvek® 800 J protective garment for employees
 
 
 

Comfort en veiligheid bij voedselverwerking

LAÏTA, een coöperatief zuivelbedrijf uit West-Frankrijk, heeft drie kernactiviteiten: het verzamelen, verwerken en vermarkten van zijn zuivelproducten. De kracht van innovatie is voor LAÏTA niet alleen een grondwaarde, het vormt ook de motor voor de ontwikkeling van het bedrijf en het garandeert dat alle activiteiten duurzaam zijn voor de lange termijn. Dit omvat ook het vermogen zich aan te kunnen passen aan technologische ontwikkelingen en het dagelijks leveren van uitstekende kwaliteit.

Op de productiefaciliteit in Yffiniac worden gedroogde ingrediënten voor zuivel en crème fraîche geproduceerd. De kwaliteitseisen zijn er bijzonder hoog, waaronder ook de vereisten voor gezondheid en veiligheid. Het bedrijf heeft voor de nieuwe beschermende kleding Tyvek® 800 J voor eenmalig gebruik gekozen om het schoonmaken en desinfecteren van werkplaatsen te optimaliseren, waarbij het comfort en de veiligheid van werknemers gewaarborgd wordt.

Op werkplaatsen waar zuivelproducten worden gefabriceerd, zoals de fabriek in Yffiniac, worden er strenge maatregelen genomen op gebied van gezondheid en veiligheid. Het schoonmaken en desinfecteren van de werkplaats, machines en containers is de verantwoordelijkheid van operators die schoonmaakmiddelen gebruiken om alle ongewenste micro-organismen te verwijderen. Zo worden zij blootgesteld aan een aantal chemische producten. Vaak worden er verschillende producttypes gebruikt om een maximale antibacteriële werking te verkrijgen.

De schuimpistolen die bij het schoonmaken gebruikt worden, vereisen adequate bescherming tegen opspattende vloeistoffen uit een breed scala van chemische producten. Alleen kleding van type 3 voor bescherming tegen chemicaliën is geschikt voor vloeistoffen onder druk. Het maken van de juiste keuze is uiterst belangrijk. De kleding dient namelijk niet alleen te voldoen aan de veiligheidsvereisten om de werknemer correct te beschermen, maar moet ook comfortabel genoeg zijn zodat er onder de juiste omstandigheden en zonder stress gewerkt kan worden. Gunwal Joly is manager voor een veilig werkmilieu op LAÏTA's faciliteit in Yffiniac en legt uit:

"Hoewel de veiligheidsproducten die we gebruikten voordat we op de beschermende Tyvek® 800 J kleding overstapten, wel aan de veiligheidsstandaarden voldeden, hadden ze ook een aantal nadelen. De kleding was lastig aan te trekken en was veel te warm om in te werken. Het paste niet goed, ook niet met de juiste maten. De kleding beperkte de bewegingsvrijheid van de werknemer, met name rond de onderbenen, wat tot vallen kon leiden. Daarom wilden we een andere oplossing vinden die veiliger en comfortabeler is voor de operators die tot taak hebben de werkplaats schoon te maken."

Na het bekijken van alle type 3-kleding die op de markt verkrijgbaar is, werd er bij LAÏTA gekozen voor Tyvek® 800 J van DuPont. De nieuwe tegen chemicaliën beschermende kleding is ontwikkeld als efficiëntere oplossing, waarbij draagcomfort gecombineerd wordt met weerstand tegen stralen van vloeistoffen onder druk wat normaal alleen wordt verwacht bij overalls van waterdichte materiaal (zoals drielaags polyethyleen), welke stijf, slechtzittend en tijdens het werken vooral erg warm kunnen zijn.

De kleding is gebaseerd op de duurzaam afsluitende eigenschappen van Tyvek®, aangevuld met Tyvek® Impervious Technology, een extreem licht en soepel materiaal dat lucht en vochtdamp doorlaat. Het gedraagt zich als een nagenoeg onmerkbare, tweede huid, waarmee de drager met volledige gemoedsrust kan werken, zoals ook Gunwal Joly bekrachtigt.

"We hebben zeer positieve feedback gekregen van de teams die schoonmaken en desinfecteren. Zij vinden dat het Tyvek® 800 J pak gemakkelijk aan te trekken is en erg goed past. Vooral de bewegingsvrijheid die geboden wordt doordat de kleding erg licht is, wordt door iedereen gewaardeerd. Tegelijkertijd voelen de medewerkers zich goed beschermd dankzij de geïntegreerde capuchon en de praktische details om de polsen en broekspijpen. De kleding is aanzienlijk koeler dan onze vorige, niet-ademende producten voor type 3 bescherming tegen chemicaliën. Dat is een bijzonder belangrijk punt, want tijdens het schoonmaken laat het gebruik van heet water de temperatuur op de werkplaats duidelijk stijgen. Sommige werknemers moeten het pak de hele dag dragen tijdens het schoonmaken van containers. Het dragen van het Tyvek® 800 J pak vormt daarbij geen belemmering meer."

Over Laïta

LAÏTA is een coöperatief zuivelbedrijf uit de Grand Ouest en werd opgericht op 1 juli 2009. Voortbouwend op de fundering van een coöperatie, heeft dit bedrijf stevige wortels thuisland terwijl het op internationale schaal doorgroeit. Er worden operationele topprestaties gecultiveerd, naast een innovatieve kijk op melk en zuivelproducten.

Laïta in cijfers

3 750 leverende zuivelboerderijen
1,3 miljard liter melk per jaar ingezameld
2 400 medewerkers
1,2 miljard euro omzet

 
 
 

SafeSPEC_Logo
SafeSPEC™

Vind uw juiste beschermende product voor uw werk met SafeSPEC™

DPT19_25132_US_resource_library_120x120px.gif
Bronbibliotheek

Vind hier technische informatie, video's, webinars en case studies

dpt19_25132_us_where_to_buy_120x120px.gif
Waar te kopen