Cement-medewerkers van Holcim stappen over op de Tyvek® overall

Case Study
Case Study
Hoe medewerkers van Holcim overstapten op de Tyvek® overall
 
 
 

Op de Holcim AG-locatie in Lägerdorf zijn de medewerkers in de cementproductie overgestapt van wegwerpkleding van SMS-materiaal op tegen chemicaliën beschermende Tyvek® kleding van DuPont™ voor beperkt gebruik van type 5 & 6.

Holcim Ltd is een van de grootste, toonaangevende fabrikanten van cement en aggregaten. Op de Holcim AG-locatie in het Noord-Duitse Lägerdorf zijn de medewerkers in de cementproductie overgestapt op tegen chemicaliën beschermende DuPont™ Tyvek® kleding voor beperkt gebruik van type 5 & 6 om hen te beschermen tegen stof en vuil.

De trommeltechnologie die wordt gebruikt in moderne cementfabrieken ondersteunt in toenemende mate alternatieve brandstoffen zoals autobanden en plastic afval, mits de chemische samenstelling geschikt is voor het verbrandingsproces.

Om de vlammen in de trommel op een constante temperatuur van 2.000 °C te houden (nodig om de kwaliteit van de samenstelling en het eindproduct te verbeteren), wordt de brandstof als fijne poeder, vlokken en/of pluis aan de ronddraaiende trommels toegevoegd. Deze substanties zijn erg stofgevoelig.

Op de locatie van Holcim in Lägerdorf moet tegen chemicaliën beschermende kleding bescherming bieden aan medewerkers die dagelijks een groot aantal inspecties omtrent brandstofdosering en transportsystemen uitvoeren of routineonderhoud aan deze systemen plegen.

Kleding van DuPont Tyvek® kan een oplossing bieden

Het bleek dat er een alternatief gezocht moest worden voor de vorige beschermingskleding, omdat medewerkers niet tevreden waren over de laagfrequente scheurweerstand van het materiaal. Dit zorgde voor problemen als de beschermende laag niet langer intact was. Dit was met name het geval als medewerkers fysiek zware werkzaamheden moesten uitvoeren, zoals het reinigen van de zeer vuile dosering en de transportsystemen.

"Er werd voor de Tyvek® kleding gekozen, omdat deze voldeed aan de belangrijkste criteria voor bescherming, comfort en sterkte. Materiaal van Tyvek® heeft een hoge mate van afscherming tegen vloeistoffen en deeltjes, een laag specifiek gewicht en hoge trekstrekte, scheur- en schuurweerstand, terwijl het een effectieve doorlatendheid biedt van lucht en waterdamp. De kleding heeft zijn waarde bewezen op het gebied van bescherming tegen hele kleine, door de lucht verspreide deeltjes en op het gebied van treksterkte en zal nu ook gebruikt worden in de tweede fabriek van het bedrijf vlakbij Hannover."

Wat is Tyvek®?

Tyvek® materiaal is gemaakt van 100% gesponnen extreem fijne vezels van Polyethyleen van Hoge Densiteit (HDPE) die onder invloed van hitte en druk samen een sterk uniform web vormen. Beschermende kleding van Tyvek® is beschikbaar met verschillende beschermingsniveaus (type 6 tot type 4: tegen chemicaliën beschermende kleding).

Pakken van Tyvek®, die door Holcim worden gebruikt, beschermen over het algemeen tegen vloeibare nevel (type 6) en door de lucht verspreide vaste deeltjes chemicaliën (type 5). Tegen chemicaliën beschermende kleding van type 4 zoals de Tyvek® 600 Plus heeft ook afgeplakte naden en biedt een bescherming voor het hele pak tegen spuitbussen. Omdat beschermende kleding gemaakt van Tyvek® geen "critical" additieven bevat (bv. geen halogeenverbindingen), kan deze ook zonder problemen worden vernietigd in verbrandingsinstallaties, waarbij uiteraard de van toepassing zijnde richtlijnen voor de verontreinigende substantie in acht moeten worden genomen.

 
 
 

SafeSPEC_Logo
SafeSPEC™

Vind uw juiste beschermende product voor uw werk met SafeSPEC™

DPT19_25132_US_resource_library_120x120px.gif
Bronbibliotheek

Vind hier technische informatie, video's, webinars en case studies

dpt19_25132_us_where_to_buy_120x120px.gif
Waar te kopen