ELAN kiest voor DuPont™ Tyvek® om het veilig te houden

Case Study
Case Study
ELAN kiest voor DuPont™ Tyvek® om het veilig te houden
 
 
 
 
 
 

“Veiligheid op het werk is onze topprioriteit,” zegt Igor Zupan, directeur R&D van de afdeling windenergie bij ELAN.

Het Sloveense bedrijf ELAN is bekend om zijn productie van ski's. Ingemar Stenmark, één van de meest succesvolle skiërs aller tijden heeft het hoogste aantal Wereldbekers alpijns skiën op zijn naam, allemaal gewonnen op ELAN-ski's, en de innoverende carve-ski's. Samen met hem heeft ELAN zich geprofileerd als één van de meest gerenommeerde producenten van ski's in de wereld. In 2012 en 2015 bekroonde Plus X Award ELAN tot het meest vernieuwende sportmerk. Door zijn succes heeft ELAN zich voortdurend verder ontwikkeld. Vandaag is het een wereldwijd merk voor technisch sportmateriaal en zeiljachten met een omzet van 85 miljoen euro en met meer dan 800 medewerkers. Het is ook één van de grootste en belangrijkste producenten van technisch geavanceerde composietcomponenten voor de windenergiesector en een belangrijk toeleverancier en R&D-ontwikkelingspartner van de Siemens Gamesa Off-Shore Windenergiedivisie.

 
 
 

Elan Testimonial | Netherlands

 
 
 

Windenergiedivisie

Elke week vertrekken vanuit de ELAN-fabriek twee tot drie behuizingen voor windturbines. Die zijn elk 12 meter lang en hebben een diameter van 6 meter en een totaal gewicht van ongeveer 9 ton. Er zijn vier vrachtwagens nodig voor het transport van alle onderdelen voor één behuizing. De snelweg moet zo'n 10 keer per jaar gedeeltelijk gesloten worden om de vrachtwagens te laden met de asbehuizingen die 50 tot 100 meter lang kunnen zijn. ELAN fabriceert meer dan 10.000 kernsegmenten per jaar. Elk segment bestaat uit 70 tot 90 lagen glasvezelplaten en moet vervolgens naar een productiefabriek voor windturbinebladen getransporteerd worden in verschillende regio's in Denemarken, Engeland, China, Marokko en andere delen van de wereld.

Het productieproces

De productiezone van de windenergiedivisie strekt zich uit over een oppervlakte van 10.000 vierkante meter. De fabriek is gevestigd in het dorpje Begunje na Gorenjskem en biedt een adembenemend zicht op de Sloveense Alpen. De composietproductie vereist de nodige aandacht van alle arbeiders aangezien de glasvezelplaten voorzichtig met hars geïmpregneerd moeten worden om de juiste mechanische eigenschappen te verkrijgen voor een goede werking van de composietonderdelen. Handlamineren, waarbij het hars manueel met een borstel of een roller wordt aangebracht, is de meest gebruikte toepassingstechniek omdat hiervoor het minst gereedschap nodig is. Bij ELAN wordt het enkel gebruikt voor de productie van kernsegmenten. Door de directe blootstelling van de medewerkers aan harscomponenten investeert het bedrijf echter in de ontwikkeling van giettechnologie op basis van infusie. Anderzijds gebruikt ELAN voor de composietonderdelen van windturbinebehuizingen ook polyesterharsen waarbij doorgaans VOS-emissies kunnen voorkomen. Om die reden maakt ELAN al jarenlang gebruik van gezondere en milieuvriendelijkere vacuum infusie technologie.

Veiligheid van de medewerkers cruciaal

Tijdens de productie van composieten worden sommige medewerkers blootgesteld aan harscomponenten, componenten in sprays die gebruikt worden voor het aanbrengen van droge vezels of aan glasvezelstof dat vrijkomt tijdens afwerkingsactiviteiten. Alle hoofdingrediënten van compositieproducten bevatten zowel irriterende middelen als beroepsallergenen. Tegelijk kan blootstelling van de huid aan glasvezels irritatie veroorzaken. Blootgestelde lichaamsdelen van medewerkers moeten daarom optimaal beschermd worden tegen stoffen die irritatie en allergie veroorzaken. “Veiligheid op het werk is onze topprioriteit,” zegt Igor Zupan, directeur R&D van de afdeling windenergie bij ELAN.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

DuPont-oplossingen

Om die reden wordt er heel nauwgezet rekening gehouden met de veiligheidsdatasheets van de individuele producten die bij ELAN worden gebruikt. Daarnaast worden ook op regelmatige basis taak risico analyses, risico-inventarisatie van de werkplaats en metingen om de blootstelling te beperken uitgevoerd. ELAN deed tegelijk ook grote inspanningen om de meest geschikte coverall voor zijn medewerkers te selecteren. Ze vonden die bij de beschermende overalls van DuPont: DuPont™ Tyvek® 600 Plus en DuPont™ Tyvek® 500 Xpert. Volgens Igor Zupan waren de belangrijkste redenen om met DuPont in zee te gaan: “hun technische expertise, kennis, degelijke trainingen maar ook de tips om de beschermende kledij van DuPont op een veilige manier aan- en uit te trekken." Hij voegde eraan toe dat DuPont een wereldbekende fabrikant van beschermende kledij is waarop je kan rekenen: “Hun gecertificeerde beschermende overalls voldoen volledig aan de Europese verordeningen. Onze medewerkers die het grootste deel van hun shift in beschermende Tyvek®-overalls spenderen, zijn tevreden met de oplossingen van DuPont. En dat is één van de belangrijkste criteria bij ELAN”. Of zoals Branka Abram, één van de medewerkers gespecialiseerd in het handlamineren voor de productie van behuizingen, het omschrijft: de comfortabele Tyvek®-overalls beschermen haar huid tegen de kleverige substanties waaraan ze tijdens het werk wordt blootgesteld.

Langdurig partnership

Het partnership tussen ELAN en DuPont ontstond in 2010 toen ELAN DuPont™ Tyvek®-coveralls begon te gebruiken. Door de hoge tevredenheid over het materiaal en de beschermingsgraad besliste ELAN een jaar later zijn medewerkers ook uit te rusten met DuPont-accessoires zoals de DuPont™ Tyvek® 500 Mouwen model PS32LA en DuPont™ Tyvek® 500 Overschoenen model POS0 en in 2013 met DuPont™ Tyvek® 500 Broeken. Dankzij het hechte partnership met DuPont kan ELAN veilig blijven werken en een veilige werkomgeving voor zijn medewerkers garanderen.

 
 
 

SafeSPEC_Logo
SafeSPEC™

Vind uw juiste beschermende product voor uw werk met SafeSPEC™

DPT19_25132_US_resource_library_120x120px.gif
Bronbibliotheek

Vind hier technische informatie, video's, webinars en case studies

dpt19_25132_us_where_to_buy_120x120px.gif
Waar te kopen