DuPont kleding beschermt rioleringspersoneel tegen meerdere veiligheidsrisico's

Case Study
Case Study
DuPont kleding beschermt rioleringspersoneel tegen meerdere veiligheidsrisico's
 
 
 
DuPont garments protect sanitation workers from multiple safety risks
 
 
 

Als u werkzaam bent in de waterzuivering en riolering, zijn fysieke verstoppingen letterlijk slechts het topje van de berg drek. Mensen die zorgen dat ons riool werkt en dat ons water schoon blijft, lopen dagelijks ernstige risico's: variërend van ratten en slangen tot blootstelling aan zware chemicaliën en het werken in krappe ruimtes.

Als onderdeel van een complete veiligheidsbenadering heeft een lokale autoriteit in Frankrijk haar rioolpersoneel nu uitgerust met beschermende kleding van DuPont om hen te beschermen tegen diverse biologische en chemische gevaren, zonder dat hun comfort en bewegingsvrijheid wordt beperkt.

 
 
 
DuPont garments keep sanitation workers dry and safe
 
 
 
DuPont coveralls help protect against the unique challenges of sanitation work
 
 
 
 
 
 

Veiligheidscultuur

In maart 2017 heeft de metropoolregio van Tours de verantwoordelijkheid voor de waterhuishouding in de regio op zich genomen. Deze taak is toegewezen aan de afdeling hygiëne en bestaat vooral uit het onderhouden en uitbreiden van het afvalwaternetwerk en het leveren van drinkwater aan de inwoners van de 22 gemeenten die de metropoolregio rijk is.

Het waterleidingnet van de regio is ontworpen om huishoudelijk afvalwater en regenwater te verzamelen en het vuile water te behandelen alvorens het terug te geven aan de natuurlijke waterkringloop. Het rioolnetwerk bestaat uit 1212 km riolering met vrij verval dat het afvalwater naar de pompinstallaties en zestien afvalwaterzuiveringsinstallaties voert en tevens regenwater via afvoerputten direct in de rivier loost.

Om afspoeling en het risico op overstromingen te beperken, is monitoring, onderhoud en reiniging van het rioolnetwerk cruciaal. Dit is de taak van de dertig functionarissen van het rioleringsteam van de metropoolregio Tours. Ze zijn verantwoordelijk voor het onderhoud, toezicht houden, baggeren en reinigen van het afval- en regenwaternetwerk en lopen hierbij diverse risico's. De fysieke werkomstandigheden behelzen beperkte toegang, krappe ruimtes, werken op grote hoogte en permanent nat zijn.

"De afdeling moet een nauwkeurige inschatting van de risico's maken en hierbij rekening houden met alle eigenschappen van de netwerken, afvoerputten en pompinstallaties", vertelt Franck Deruelle, functionaris ongevallenpreventie en al tien jaar werkzaam als CATEC* instructeur bij de metropoolregio Tours. "Schoonmaken van het riool is extreem zwaar werk, zowel fysiek en mentaal. Het is essentieel voor de gezondheid en veiligheid van onze functionarissen dat we hun comfort waarborgen; niet alleen door de juiste keuze van persoonlijke beschermingsmiddelen en er zeker van zijn dat deze gedragen worden, maar ook door training."

 

Met een trainingscentrum dat gecertificeerd is in het voorkomen van ongevallen op de werkvloer kan de metropoolregio Tours alle training met betrekking tot krappe ruimtes in-house aanbieden. De regio is hiermee een voorlopende autoriteit in Frankrijk. Een gedegen veiligheidscultuur bij de autoriteiten houdt ook het gebruik van Tyvek® 800 J overalls van DuPont Protection Solutions in om hun rioleringspersoneel te beschermen tijdens schoonmaakwerkzaamheden.

Als er beroep op hen wordt gedaan, moeten de functionarissen de veiligheidsprocedures nauwgezet volgen. Naleving, zorgvuldig bewaakt door Franck Deruelle, is gericht op het voorkomen van ernstige ongelukken, zoals verdrinking, vallen van hoogte en zuurstofgebrek.

Extreme omstandigheden

Sommige taken zijn gevaarlijker dan andere. Tijdens baggerwerkzaamheden van afvoerputten – waarbij slib uit het riool wordt verwijderd met een baggerpomp om dichtslibben van de put te voorkomen – moet rioolpersoneel op de knieën of zelfs plat liggen in een uiterst natte omgeving. Als regenwater de afvoerputten inloopt, wordt het afval van de straat meegevoerd: aarde, bladeren en ook ongereguleerde of accidentele gevaarlijke producten. De rioolmedewerkers kunnen dan blootgesteld worden aan zowel chemische als biologische gevaren. In de afvalwaterzuiveringsinstallaties worden rioolmedewerkers aan dezelfde gevaren blootgesteld als ze de roosters, wanden en vloeren met een hogedrukspuit reinigen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een bactericide om de paraffine los te weken en dichtslibben van de installatie te voorkomen.

Als specialist in risicovolle werkzaamheden weet Franck Deruelle alles van persoonlijke beschermingsmiddelen en DuPont Protection Solutions, die volgens hem "een serieuze reputatie hebben en staan voor een vanzelfsprekende kwaliteit." Om de veiligheid van het rioolpersoneel in de metropoolregio van Tours te garanderen, heeft Franck Deruelle gekozen voor DuPont Tyvek® 800 J overalls, die gebruikt worden bij schoonmaakwerkzaamheden in de waterzuiveringsinstallaties, rioolnetwerken, pompinstallaties en sommige opslagtanks en watertorens.

 
 
 

DuPont garments protect sanitation workers from multiple safety risks

 
 
 

Comfort van de werknemer gewaarborgd

Met uitstekende mechanische weerstand en een efficiënte barrière tegen chemische en biologische gevaren beschikken Tyvek® 800 J overalls over alle voorwaarden voor totale veiligheid in krappe en uiterst natte ruimten. Zoals Franck Deruelle opmerkt: "beschermende kleding moet niet alleen bestand zijn tegen scheuren en schuren, maar ook tegen extreme bewegingen, omdat schoonmakers van het riool vaak in ongebruikelijke posities werken (knielend, gehurkt or liggend). De kleding is vanaf het begin uitgebreid getest. De stiksels moeten perfecte weerstand bieden en in dit opzicht was de keuze voor Tyvek® 800 J, uiterst robuust en met gestikte en afgeplakte naden, ideaal voor onze werkzaamheden."

Volgens Deruelle is een ander voordeel van Tyvek® 800 J de combinatie van luchtdoorlatendheid en perfecte waterdichtheid. "Deze beschermende overalls vormen waterdichte en luchtdoorlatende kleding voor onze functionarissen, ondanks werkomstandigheden waarbij altijd een waterpeil van tussen de vijf en meer dan tien cm aanwezig is."

De schoonmakers van het riool zijn meer op hun gemak in hun nieuwe beschermende kleding en zijn tevreden met het ontwerp van de overall, die dankzij elastische polsen, flexibiliteit en de lichte stof grote bewegingsvrijheid biedt in krappe ruimtes. Andere kenmerken van het ontwerp zijn een kinbescherming tegen vloeistoffen, een smallere pasvorm voor het dragen volgelaatsmaskers, duimlussen om te voorkomen dat de mouwen opstropen en opvallende oranje stroken over de naden, waardoor de gebruiker beter zichtbaar is. Tyvek® 800 J biedt niet alleen bescherming tegen biologisch gevaar volgens EN 14126, maar beschikt ook over antistatische eigenschappen die voldoen aan de eisen van EN 1149-5 voor elektrostatische ontlading.

Franck Deruelle concludeert: "Tyvek® 800 J overalls zijn een betrouwbare oplossing voor de veiligheidseisen van ons rioolpersoneel, maar bieden bovenal de kwaliteit en het draagcomfort dat cruciaal is bij het verlichten van zware werkzaamheden."

De rioleringsdienst van de metropoolregio Tours is dusdanig onder de indruk van de kwaliteit van de beschermende kleding van DuPont Protection Solutions dat deze zijn functionarissen binnenkort gaat voorzien van Tyvek® 500 HV overalls met hoge zichtbaarheid. Deze tegen chemicaliën beschermende kleding met zichtbaarheidsklasse 3 wordt al gebruikt door wegwerkers en nu zullen ook werknemers op de vuilniswagen en sommige nachtelijke werkzaamheden de kleding gebruiken.

_________________________________________________________________________________________

* CATEC – Franse afkorting voor 'certificaat van bekwaamheid voor werken in krappe omgevingen'.

 
 
 

SafeSPEC_Logo
SafeSPEC™

Vind uw juiste beschermende product voor uw werk met SafeSPEC™

DPT19_25132_US_resource_library_120x120px.gif
Bronbibliotheek

Vind hier technische informatie, video's, webinars en case studies

dpt19_25132_us_where_to_buy_120x120px.gif
Waar te kopen