DuPont™ Tyvek® beschermt de werknemers van scheepswerf Bénéteau

Case Study
Case Study
Scheepsbouwer Bénéteau beschermt zijn werknemers met DuPont™ Tyvek®
 
 
 

Bij de wereldwijd toonaangevende scheepsbouwer Bénéteau wordt elke stap van het bouwproces met de hand uitgevoerd. Om de handarbeiders te beschermen tegen de gevaren van het werk, worden beschermende overalls van DuPont™ Tyvek® gebruikt.

Bénéteau bouwt al meer dan een eeuw vissersboten en jachten. Met zes productie-eenheden in Frankrijk en een in de VS is Bénéteau inmiddels wereldwijd een van de toonaangevende scheepsbouwers.

Scheepsbouwkundig ingenieur Benjamin Bénéteau zette in 1884 zijn eerste scheepswerf op in het Franse Saint-Gilles-Croix-de-Vie. In 1912 voer zijn eerste gemotoriseerde tonijnvissersboot uit, wat een grote stap vooruit was voor zijn bedrijf. In 1964 betrad Bénéteau de jachtmarkt en daar heeft hij nooit spijt van gekregen.

Bénéteau doet zijn werk graag goed en houdt rekening met het plezier en de veiligheid van zijn klanten. Behalve jachten, waarmee de groep het leeuwendeel van haar omzet binnenhaalt, bouwt Bénéteau met zijn grondstoffen ook huizen, chalets en voertuigen waarvoor geen rijbewijs nodig is.

Het belang van veiligheid van het personeel

Bénéteau gebruikt voor al zijn constructies grote hoeveelheden polyester, wat in mallen wordt gevormd tot scheepsrompen en dekken. Christian Cardineau, Plant Director, geeft in Saint-Gilles-Croix-de-Vie extra aandacht aan veiligheid. Hij zegt: "Bij onze uitbreiding is de veiligheid van ons personeel een bepalende factor van het bedrijf geworden."

De stappen bij het bouwen van een boot dienen in een vaste volgorde te worden uitgevoerd, eerst in de vorm- en lakwerkplaats, dan in de montagelijn waar interne en externe uitrusting wordt toegevoegd, vervolgens in de testkade en ten slotte in de afleverzone. Alles wordt met de hand gedaan; niets in de voorbereidende fase is geautomatiseerd.

Voor het vormen en lakken heeft de veiligheidsafdeling van het bedrijf beschermende pakken verplicht gesteld. Bij deze werkzaamheden verrichten de werknemers vele handmatige handelingen en worden ze blootgesteld aan projecties van verpulverd polyester of de voortplanting van fijne deeltjes van droge stof.

In de vormwerkplaats snijden de werknemers polyestervezel uit en projecteren ze deze met een spray op een coating van hars op oplosbasis. Vervolgens gebruikt een andere werknemer rollers om elke vierkante centimeter van het oppervlak egaal te maken en te verwerken. Alle werknemers in deze werkplaats moeten Tyvek® overalls dragen.

De temperatuur in de gebouwen wordt constant gecontroleerd om de ontwikkeling van het materiaal, vooral polyester, te standaardiseren. De temperatuur varieert van 15°C in de winter tot 33°C in de zomer. De werknemers waarderen de lichtheid en luchtdoorlatendheid van hun beschermende pakken van Tyvek®, waarmee ze zelfs bij een hittegolf hun taken comfortabel kunnen uitvoeren.

In de lakwerkplaats wordt een andere belangrijke en verfijnde handeling uitgevoerd. Werknemers werken hier in een atmosfeer met veel fijne deeltjes van droge stof, die worden gevormd door de molens die worden gebruikt om de structuren van de vormwerkplaats te schuren en af te werken. Maximale bescherming is noodzakelijk voor deze werknemers, die behalve hun Tyvek® pakken ook een veiligheidsbril, handschoenen en een stofmasker dragen.

Bewezen veiligheid

Na een serie tests door de arts, verplegers en afdeling Veiligheid van Bénéteau, werd gekozen voor DuPont™ Tyvek® pakken en armbeschermers om ervoor te zorgen dat elke werknemer effectief beschermd zou zijn tegen alle soorten werkgerelateerde blootstelling.

Dr. Grossin en dhr. Guittonneau, verantwoordelijk voor de veiligheidstraining bij Bénéteau, geven aan: "Slecht ontworpen pakken kunnen leiden tot dermatitis als gevolg van contactallergieën, door blootstelling aan de chemicaliën waaruit polyesterharsen bestaan, of door mechanische irritatie of wrijvingsirritatie veroorzaakt door vezels en stof. Voor deze aandoeningen is een kostbare behandeling nodig en daarbij leiden ze tot ziekteverzuim dat enkele weken kan duren.

De stevigheid van de persoonlijke beschermende pakken van DuPont is nauwlettend in de gaten gehouden. Eigenschappen die de werknemers zelf waarderen, zijn de kwaliteit, de stevigheid en het comfort, waardoor de bewegingsvrijheid wordt verbeterd. De afdeling Veiligheid van Bénéteau erkent de pakken als kwaliteitsproducten en ziet erop toe dat ze na elk gebruik worden vervangen.

Origineel instrument, de Bénéteau-catalogus

Als maat voor het belang van werknemersveiligheid heeft dhr. Guittonneau een origineel instrument ontwikkeld voor alle persoonlijke beschermende uitrusting die op de productieplaatsen wordt gebruikt: de Bénéteau-catalogus voor persoonlijke beschermende uitrusting. Deze unieke, regelmatig herziene catalogus bevat alle beschikbare accessoires en referenties om het plaatsen van bestellingen te optimaliseren.