Onze website gebruikt cookies, zodat we u een betere service kunnen bieden. Indien u doorgaat, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies conform onze Privacyverklaring.

Verbeterde thermische efficiëntie en hoogwaardige bescherming voor een onbetaalbaar archief

DuPont™ Tyvek® draagt bij aan de architecturale kennisrijkdom van de nieuwe Liverpool Central Library
De gevel van de nieuwe vleugel van het depot van de Liverpool Central Library. DuPont™ Tyvek® geavanceerd ademend membraan is geïnstalleerd achter de buitengevel. Foto DuPont™ Tyvek®, alle rechten voorbehouden.

De vernieuwde Liverpool Central Library is het resultaat van een monumentenontwikkeling ter waarde van 50 miljoen pond van een gebouw van Rang II* op een UNESCO-werelderfgoedlocatie. Bij deze voorbeeldige regeling werden geavanceerde methoden en materialen gebruikt die tegelijk belangrijke historische kenmerken restaureren en gedurfde nieuwe elementen toevoegen. Dit door particulieren gefinancierd project werd ontwikkeld door Inspire Partnership, een joint venture tussen Amber Infrastructure en Shepherd Construction. Het ontwerp is van de architecten van Austin Smith Lord. Reeds vanaf het begin was het de bedoeling om optimale niveaus van efficiëntie en duurzaamheid te bereiken. Het ontwikkelingsproject heeft nu de BREEAM-status 'Zeer goed' bereikt en werd geprezen om zijn sympathieke ontwerp en het bouwbeheer.

Een van de indrukwekkende nieuwe bouwelementen ter vervanging van verouderde gebouwen uit de jaren 50 en 70 is het depot, waarin nu het Liverpool Record Office in ondergebracht en dat is gebouwd volgens de meest recente Britse normen voor depots en archiefopslag (BS5454). Omdat de onbetaalbare collecties die erin zijn ondergebracht constante ventilatie-, temperatuur- en vochtigheidsniveaus vereisen, werd het volledige gebouw volgens zeer specifieke toleranties gebouwd.

DuPont™ Tyvek® Supro geavanceerd ademend membraan werd gespecificeerd voor installatie achter de noordelijke buitenmuur van het depot van de bibliotheek om het gebouw te beschermen en de klimatologische binnenomstandigheden te verbeteren. De bekleding waarmee deze muur is afgewerkt bestaat uit TECU® goudlambrisering met een sectie van graniet waarop de namen van wereldberoemde Liverpoolse woordkunstenaars (van dichters en toneelschrijvers tot de gerenommeerde tekstschrijvers Lennon en McCartney) staan.

Als een luchtdichte maar dampopen onderdakfolie achter de gevel vormt DuPont™ Tyvek® Supro een integraal onderdeel van een holistische oplossing voor de gebouwschil. De thermische prestaties, luchtdichtheid en energie-efficiëntie van een gebouw zijn afhankelijk van de goede werking van het gehele systeem, van buitenmuren en isolatie tot interne afwerkingen en klimaatregelingsdiensten, en DuPont™ Tyvek® speelt een sleutelrol in het totale bouwweefsel van het depot.

Een cruciaal aspect van het duurzame ontwerp van de Liverpool Central Library zijn de lage infiltratieniveaus om ongewenste thermische schommelingen te verminderen. Dit wordt aangevuld door hygrostatische verwarming en recuperatie, hoogrendabele ketels (plus een biodieselgenerator) en hoogrenderende verlichting, plus regenwateropvang.  DuPont™ Tyvek® Supro vormt een betrouwbaar element van een vooruitstrevend project met het oog op het langdurige bewaren van onze historische kennisrijkdom.