Onze website gebruikt cookies, zodat we u een betere service kunnen bieden. Indien u doorgaat, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies conform onze Privacyverklaring.

Geavanceerde bouwmembranen van DuPont zijn een les in energie-efficiëntie en betrouwbare bescherming op de Ben Wyvis Primary School

DuPont-Tyvek-BenWyvis
Zicht op de Ben Wyvis Primary School in Schotland, waar men gebruikmaakt van geavanceerde bouwmembranen van DuPont om de structuur te beschermen en de energieprestaties te verbeteren. Foto: Simon Price voor DuPont, Building Innovations alle rechten voorbehouden.

Ben Wyvis Primary School in Schotland werd gebouwd door Barr Construction in opdracht van de Highland Council. Bij de bouw wilde men voldoen aan de hoogste normen van onderwijsaccommodatie, faciliteitsvoorzieningen en duurzaamheid. Bij de bouw ging bijzondere aandacht naar de gebouwschilstructuur en naar onderwerpen zoals isolatie, luchtdichtheid, verbeterde energie-efficiëntie en optimaal comfort.

Verschillende geavanceerde membranen van DuPont zijn opgegeven als specificatie voor uiteenlopende toepassingen, van plafonds en muren tot daken en gevels. Deze omvatten DuPont™ Tyvek® Supro Tape geavanceerd ademend membraan als een beschermende onderdakfolie en een muur-"wrap" op bepaalde plaatsen, DuPont™ AirGuard® Reflective lucht- en dampremmende laag (AVCL) op binnenmuren en DuPont™ Tyvek® UV Facade achter de regenbeschermende gevelbekleding van de sporthal.

De klaslokalen van deze lagere school met tien klassen zullen worden ondergebracht in twee vleugels die loodrecht op de hoofdvleugel van het gebouw staan en zo de binnenplaats en speeltuin vormen. De hoofdvleugel fungeert als deel van de veilige rem naar de speeltuinen en de rest van de school. In deze vleugel zijn de kleuterklassen, bibliotheek, administratieve diensten, gemeenschappelijke voorzieningen, refter, keuken en sportfaciliteiten ondergebracht.

De gangen en klaslokalen hebben een maximale hoeveelheid beglazing om het zicht binnen en buiten het gebouw te verbeteren, en externe ontspanningsruimten die uitgeven op de beschermde binnenplaats en speeltuin, waardoor interactie tussen interne en externe omgevingen mogelijk wordt gemaakt. Het gebouw is zo geöriënteerd dat speeltuin en binnenplaats kunnen profiteren van de inspirerende look en om ervoor te zorgen dat de onderwijsruimten overdag optimaal kunnen gebruikmaken van de zonnepaden.

Het was eveneens van essentieel belang dat publieke middelen en energie op een bewuste manier zouden worden aangewend, en dat de structurele investeringen en het welzijn van de inzittenden zouden worden beschermd door te letten op het binnencomfort en de thermische prestaties. 

Richard Jack, gecharterd architecturaal technoloog voor de Highland Council vertelt: "Het was absoluut noodzakelijk dat de renovatie voldeed aan de hoogste normen van duurzaam bouwen, en een holistische en betrouwbare membraanoplossing in de schil vormde een belangrijk onderdeel in deze algemene aanpak. Naast de energie-efficiëntie was het echter ook belangrijk dat het binnenklimaat comfortabel zou zijn voor de kinderen en het personeel, om het welzijn en de productiviteit te bevorderen. Deze combinatie van DuPont-membranen bood de optimale oplossing."