Onze website gebruikt cookies, zodat we u een betere service kunnen bieden. Indien u doorgaat, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies conform onze Privacyverklaring.

Uiterst beeldende benadering van een verbouwing en uitbouw van een huis in Londen

Uiterst beeldende benadering van een verbouwing en uitbouw van een huis in Londen

Uiterst beeldende benadering van een verbouwing en uitbouw van een huis in Londen

Uiterst beeldende benadering van een verbouwing en uitbouw van een huis in Londen

Uiterst beeldende benadering van een verbouwing en uitbouw van een huis in Londen

Extension-Alison-Brooks-Architects-Corian2
Uitbouw door Alison Brooks Architects aan de achterkant van een woonhuis in het noorden van Londen met een regenschermgevel uit DuPont™ Corian® hightech oppervlaktemateriaal. Foto Jake Fitzjones voor DuPont™ Corian®, alle rechten voorbehouden.

Onzichtbaar vanaf de straat bevindt zich achter een huis uit 1860 in Noord-Londen een indrukwekkende nieuwe uitbouw die is ontworpen door winnaar van de Stirling Price, Alison Brooks Architects. De structuur die bestaat uit een hoekige uitbouw in dynamische vormen en vlakken, onderscheidt zich niet alleen door de creatieve visie ervan maar ook door het gebruik van DuPont™ Corian® hightech oppervlaktemateriaal om een opvallende regenschermgevel te creëren.

Als een legpuzzel van geometrische elementen bekleden deze prachtig gestroomlijnde panelen van DuPont™ Corian® de buitenkant van de uitbouw en bieden zowel esthetische fascinatie als duurzame functionaliteit. De nieuwe structuur is ontworpen om de woning op drie punten te verbeteren: een open keuken/eetruimte met glazen schuifdeuren op tuinniveau, een uitkragende uitbreiding van de woonruimte daarboven, die uitloopt op een terras dat zich gedeeltelijk uitstrekt boven het ruime nieuwe thuiskantoor op tuinniveau met ook een eigen ingang vanaf een even lager gelegen patio aan de voorkant van het huis.


De specificatie voor de bekleding was oorspronkelijk voor zink, maar op verzoek van de cliënt en huiseigenaar, werd dit veranderd in DuPont™ Corian® - het multi getalenteerde materiaal dat in toenemende mate wordt gebruikt om opvallende hoogstaande geventileerde gevels te creëren. DuPont™ Corian® dat duurzaamheid, veelzijdigheid, goede brandwerendheid, en UV-weerstand in geselecteerde kleuren biedt, en bovendien weinig onderhoud vergt, is licht en gemakkelijk toepasbaar en kan bij eventuele schade eenvoudig worden hersteld. DuPont™ Corian® dat volledig massief, niet poreus en homogeen is, is bestand tegen uiteenlopende klimaatomstandigheden en kan in combinatie met talrijke bevestigingssystemen worden gebruikt. 

De cliënt heeft de woning als vervallen gebouw in 2007 gekocht en zag onmiddellijk de mogelijkheden met de voorgenomen renovatie door de afbraak van een vorige uitbouw en de herbouw van een totaal nieuwe constructie om aan de behoeften van het gezin te voldoen en aanzienlijke waarde toe te voegen.

Media bekijken
Media bekijken
Media bekijken

Het commentaar van de cliënt: "De architect heeft vrij spel zowel voor volume als budget - vervang een uitbouw over twee verdiepingen aan de achterkant en voeg een indrukwekkende zij-uitbouw toe. De grootste uitdagingen waren de positie van een 150 jaar oude beschermde walnootboom en een Victoriaans riool dat door de achtertuin liep maar verder verliep het voorstel aan de planologische dienst zeer soepel. Alison Brooks Architects hebben geweldig werk verricht met het onderzoek en de ontwikkeling van het ontwerp, dat met slechts enkele wijzigingen werd geaccepteerd." 

In totaal werd 260 vierkante meter DuPont™ Corian® in de kleur Blackberry Ice gevormd en op locatie in individuele paneelmaten gesneden (het grootste deel maakte gebruik van een standaard volledig plaat van 760x 3658mm) en geïnstalleerd met gebruik van een lijmsysteem dat specifiek voor aluminiumrails was samengesteld en dat de waterdichte constructie bekleedde. Restanten van het materiaal werden teruggenomen voor gebruik voor training en andere creatieve of gesponsorde projecten, zoals een donatie van materiaal om nieuwe bewegwijzering voor een Multiple Sclerose Centrum te maken. 

De cliënt heeft een enthousiaste en actieve rol in de besluitvorming rondom het project gespeeld en de keuze van een gevel uit DuPont™ Corian® werd gemaakt na persoonlijk onderzoek: Het oorspronkelijke ontwerp was voor een zinken regenschermbekleding maar dit was kwetsbaar als er tegenaan werd gestoten - en omdat de bekleding zich voornamelijk op de begane grond bevond, vond ik dat het heel waarschijnlijk was dat het per ongeluk beschadigd zou raken. Zodra ik het Seeko'o Hotel in Bordeaux op de website van DuPont™ Corian® had gezien, wist ik dat dit massieve materiaal de krachtige geometrie en structuur had van het door Alison Brooks Architects gecreëerde ontwerp - de kleur die we kozen paste bij het leigrijze zink dat hiervoor was gespecificeerd. Ik ben uiterst tevreden over het eindresultaat... scherpe, krachtige lijnen en een gestroomlijnd, massief uiterlijk."

Alison Brooks merkt op: "Dit project was een fantastische kans voor een uiterst sculptuurachtige benadering van de verbouwing en uitbouw van een huis in Londen dat nu een gezinswoning met werkruimte biedt. Naast een volledige structurele renovatie, het openen van het half-souterrain en het creëren van een woon/keukenruimte met dubbele hoogte, werden de uitbouwen ontworpen om volop daglicht toe te laten, de tuin volledig in het ontwerp op te nemen en een goed uitzicht te bieden op de enorme walnootboom bij het huis. 

De achtkantige trapezoïdale vorm van de zij-uitbouw past in het straatbeeld, rust enigszins op de grond met verkorte wanden om boomwortels te vermijden en laat licht in de werkruimte binnenstromen. De erker op de eerste verdieping die een continuering is van de vlakke geometrie van de uitbouw, kijkt direct op de walnootboom uit. Waar de uitbouw zich met de zij- en achtererker verenigt, komen zeven oppervlakken op één punt samen. Elk trapezoïdaal vlak van het schema is of volledig van glas voorzien of volledig massief - er zijn geen 'geponste ramen'. Zowel de dak- als wandvlakken bestaan uit één materiaal. Deze benadering creëert een architectuur zonder massa en gewicht, het lijkt meer op de gevouwen vlakken van origami. 

De complexheid van de geometrie van dit gebouw vroeg om een regenschermmateriaal dat zeer vlak, dimensionaal stabiel is en dat in precieze vormen kon worden gesneden. In ons oorspronkelijke plan hadden we geprepatineerde rigide zinkcassettes voorgesteld, maar onze cliënt vond een nog geschikter en duurzamer alternatief met DuPont™ Corian®. De platen zijn uiterst vlak en kunnen met zeer nauwkeurige toleranties worden gesneden met verstekranden waar diverse vlakken elkaar raken. De massieve kleur is stabiel en biedt daarom minimaal onderhoud. De gladde afwerking van DuPont™ Corian® betekent dat de gefacetteerde zijden van het gebouw licht in wisselende tinten van zilverwit tot zwart reflecteren, afhankelijk van het weer. Met het geventileerde regenschermsysteem kunnen goten en regenpijpen door de bekleding worden verborgen, wat een strakke en sculptuurachtige architectonische vorm tot gevolg heeft."