Onze website gebruikt cookies, zodat we u een betere service kunnen bieden. Indien u doorgaat, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies conform onze Privacyverklaring.

Het hoofdkantoor van Dansk Industri krijgt een radicale facelift

Photo Grapedesign, all rights reserved. Project by Transform.
Het atrium: zelfs als er hier een heleboel mensen aanwezig zijn, wordt het geluid gedempt dankzij het oppervlaktemateriaal van DuPont™ Corian® dat als wandbekleding werd gebruikt. Het materiaal werd tevens gebruikt in de kantine en andere details van het interieur op de diverse verdiepingen. Foto: Grapedesign, alle rechten voorbehouden. Project uitgevoerd door Transform. De uit Corian® vervaardigde panelen werden gebruikt als wandbekleding op de hele eerste verdieping, zowel in de receptie, het atrium als de congreshal.

In Kopenhagen, Denemarken, kreeg het hoofdkantoor van de handelsorganisatie en werknemersvereniging Dansk Industri dankzij gesimuleerd daglicht en geluidabsorberend materiaal een geheel nieuwe identiteit. Deze transformatie werd mogelijk gemaakt door intelligente designoplossingen en de veelzijdigheid en uitmuntende prestatie van Corian®.

The building, formerly cladded in concrete and brick, was in great need of renovation and several of the rooms were dark and had poor acoustics. The problems with light and sound were two of the greatest challenges for the Danish architect office Transform during the reconstruction. The solution was amongst others found in Corian®. 

Photo Grapedesign, alle rechten voorbehouden. Project van Transform.
Media bekijken
Photo Grapedesign, alle rechten voorbehouden. Project van Transform.
Media bekijken
Photo Grapedesign, alle rechten voorbehouden. Project van Transform.
Media bekijken

Het hele pand, dat voorheen met beton en baksteen was bekleed, moest dringend gerenoveerd worden. Bovendien waren bepaalde ruimten in het gebouw erg donker, met een slechte akoestiek. De twee grootste uitdagingen waarmee het Deense architectenbureau Transform tijdens de verbouwing werd geconfronteerd, waren problemen met licht en geluid. De oplossing werd onder meer gevonden in de vorm van Corian®.

Om te beginnen kan het materiaal in de witte, vrijwel doorzichtige kleur Glacier Ice bij strategisch aangebrachte verlichting daglicht simuleren. Ten tweede is het materiaal makkelijk om mee te werken, een belangrijke vereiste om de akoestiek te verbeteren. Er werden 45.000 gaten geboord in 350 uitgesneden Corian®-panelen en achter elk paneel werd akoestisch vilt aangebracht, zodat het geluid op effectieve wijze wordt geabsorbeerd.

“Het materiaal dat we hebben gebruikt, biedt een zeer opmerkelijk resultaat. Zelfs met horden mensen in het atrium wordt het geluid goed gedempt en in de congreshal heb je geen microfoon nodig om jezelf verstaanbaar te maken. Met textiel zou een dergelijk resultaat ondenkbaar zijn en de stof zou er na verloop van tijd versleten en vuil uitzien. Een ander voordeel is dat het daglichteffect mensen opgewekt en productief maakt”, vertelt architect Lars Serup van Transform.

De lichtweerkaatsende en geluidabsorberende panelen werden vervaardigd door Danish Boligstål. Een belangrijke factor bij de productie van de panelen was minimale materiaalverspilling; men moest kosten in de hand houden en de milieu-impact tot het minimum beperken. Danish Boligstål bestelde daarom op maat gemaakte Corian® platen die aan de nieuwe paneelafmetingen werden aangepast. En hierbij werd vrijwel helemaal niets verspild.

Het hoofdkantoor van de Deense handelsorganisatie is een belangrijk gebouw voor de inwoners van Kopenhagen. Niet alleen omdat er 500 mensen werken, maar ook omdat het is gelegen aan het Raadhuisplein, het grootste plein in Kopenhagen. Tijdens het hele bouwproject heeft Transform daarom terdege rekening gehouden met de directe omgeving van het pand. De architecten besloten bijvoorbeeld om het gebouw aan de zijde van de Tivoli Tuinen slechts twee verdiepingen te geven, terwijl de rest van het kantoor acht verdiepingen telt. Zo werd voorkomen dat het schitterende uitzicht vanaf Tivoli belemmerd werd. Bovendien biedt de voorgevel van het nieuwe hoofdkantoor de Denen ‘s avonds, wanneer het glas met steeds veranderende kleuren en beelden wordt verlicht, een spectaculaire lichtshow.