DowDuPont maakt resultaten eerste kwartaal 2018 bekend

 • GAAP winst per aandeel uit voortgezette bedrijfsactiviteiten van $ 0,47; Pro forma gecorrigeerde winst per aandeel stijgt 7% naar $ 1,12

 • GAAP nettowinst uit voortgezette bedrijfsactiviteiten van $ 1,1 miljard; Pro forma bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA) groeit met 6% naar $ 4,9 miljard

 • Netto-omzet stijgt met 5% naar $ 21,5 miljard, vooral te danken aan bepaalde segmenten binnen de Materials Science en de Specialty Products divisies

 • Besparingen op basis van kostensynergie belopen >$ 300 miljoen; de besparingen lopen voor op de planning en de huidige prognose is dat 75% van de toegezegde besparing van $ 3,3 miljard tegen het eind van het derde kwartaal 2018 behaald wordt

 • Voor het eerste half jaar van 2018 verwacht DWDP een stijging van ~15% van het bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA); een stijging van het EBITDA binnen alle divisies in het tweede kwartaal: Ag tegen de 40%; Materials Science rond de 15%; Specialty Products ~20%

Belangrijkste punten eerste kwartaal

 • GAAP winst per aandeel uit voortgezette bedrijfsactiviteiten bedroeg $ 0,47. De gecorrigeerde winst1 per aandeel nam met 7 procent toe tot $ 1,12, vergeleken met de pro forma gecorrigeerde winst per aandeel van $ 1,05 over dezelfde periode vorig jaar. In de pro forma gecorrigeerde winst per aandeel zijn de aanzienlijke posten in dit kwartaal niet opgenomen, deze kosten beliepen in totaal $ 0,54 per aandeel, net zo min als $ 0,11 per aandeel voor afschrijvingen van de immateriële vaste activa van DuPont.

 • De netto-omzet nam met 5 procent toe tot $ 21,5 miljard, ten opzichte van de pro forma netto-omzet over dezelfde periode vorig jaar, die $ 20,5 miljard bedroeg. De meeste bedrijfssegmenten en geografische regio’s lieten groei zien. De omzetstijging in de Materials Science divisie was 17 procent, bij alle segmenten liep de winst in de dubbele cijfers, bovendien boekten alle regio’s winst. Bij de Specialty Products divisie nam de omzet toe met 11 procent, met winst in de meeste segmenten en in alle regio’s. Deze toenames maakten een omzetdaling van 25 procent van Agriculture ruimschoots goed. Deze daling was te wijten aan vertraging in het plantseizoen op het Noordelijk halfrond en in Brazilië vanwege het weer. In de netto-omzet is een koersvoordeel van 4 procent begrepen, met name afkomstig van de Euro.

 • Pro forma nam het volume met 2 procent af, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, doordat Agriculture te maken had met verschuivingen door het weer. Het volume van de Materials Science divisie nam met 8 procent toe, met een stijging in de meeste segmenten en in alle regio’s. De volumetoename van de Specialty Products divisie bedroeg 3 procent, met stijgingen binnen alle segmenten en in alle regio’s.

 • De pro forma lokale prijzen stegen met 3 procent, aangevoerd door verhogingen in alle regio’s en in de meeste bedrijfssegmenten. Binnen elke divisie steeg de lokale prijs, aangevoerd door een stijging van 5 procent binnen de Materials Science divisie.

 • Het pro forma bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA1) groeide met 6 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar naar $ 4,9 miljard. De Materials Science divisie boekte een stijging van 23 procent van het bedrijfsresultaat voor afschrijvingen, alle segmenten boekten een stijging die in de dubbele cijfers liep. De Specialty Products divisie leverde een stijging van 25 procent van het bedrijfsresultaat voor afschrijvingen. Hier lieten de meeste segmenten een stijging zien die in de dubbele cijfers liep. De winst werd onder meer aangedreven door stijging van de lokale prijs en van het volume in Materials Science en Specialty Products, door kostensynergie, een koersvoordeel, lagere kosten voor pensioenen en ontslagregelingen2 en hogere vermogenswinst. Deze stijgingen maakten een daling in Agriculture meer dan goed. Deze daling was te wijten aan een verschuiving in de levering van zaad en gewasbescherming vanwege het weer, aan hogere grondstofkosten in de twee andere divisies en aan gepland onderhoud en uitval door weersomstandigheden binnen Materials Science.

 • De onderneming behaalde het eerste kwartaal ruim $300 miljoen aan besparingen door kostensynergie. De uitvoering van de besparingen loopt voor op de planning en de huidige prognose is dat 75% van de toegezegde besparing van $ 3,3 miljard tegen het eind van het derde kwartaal 2018 wordt behaald.

 • DowDuPont heeft in dit kwartaal bijna $ 2 miljard aan de aandeelhouders uitgekeerd door middel van dividend ($ 0,9 miljard) en door het terugkopen van aandelen ($ 1 miljard).

Commentaar van de CEO

“We hebben het eerste kwartaal een solide winst geboekt in de omzet en bedrijfsresultaten, terwijl onze teams hard hebben doorgewerkt aan de beoogde splitsing van het bedrijf,” zei Ed Breen, chief executive officer van DowDuPont. “De Materials Science en Specialty Products divisies hebben zowel boven als onder de streep een groei laten zien die beter dan verwacht was, met hogere prijzen en een toegenomen volume, inclusief waardetoevoegende productinnovaties. Hun groei woog ruimschoot op tegen de vertragingen door de weersomstandigheden, waardoor een aanzienlijk deel van de bedrijfsresultaten van onze Agriculture divisie naar verwachting naar het tweede kwartaal zal verschuiven. Alle drie de divisies behaalden hun kostensynergiedoelen en dat leverde ruim $ 300 miljoen aan besparingen op in aanloop naar onze $ 3,3 miljard aan kostensynergie en verleent meer focus aan de $ 1 miljard groeisynergie die wij willen bewerkstelligen. Wij verwachten nog steeds dat Materials Science zich tegen het einde van het eerste kwartaal van 2019 zal afsplitsen, waarna Agriculture en Specialty Products zich per 1 juni 2019 zullen afsplitsen. Dit zullen drie ondernemingen van wereldklasse zijn die uitstekend zijn toegerust om hun leiderschapsposities in aantrekkelijke groeimarkten verder te versterken.”

Vooruitzichten

“De wereldeconomie laat nog steeds een solide momentum en brede groei zien, aangedreven door consumentenvraag in zowel ontwikkelde als ontwikkelingseconomieën,” zei Howard Ungerleider, chief financial officer van DowDuPont. “We hebben te maken met lichte tegenwind, onder meer door de aanhoudende schommelingen in onze productiekosten en zwakte in Agriculture door de weersomstandigheden. Maar leidende indicatoren, uiteenlopend van de output van productie tot aantrekkende energiemarkten, werkgelegenheid en consumentenbestedingen blijven grotendeels positief en dat is een weerspiegeling van de toegenomen economische activiteit.”

“Onze portefeuille heeft voordeel van deze macrotrends en we zien dat onze innovaties en groei-investeringen ons voorbij de groei van de markt brengen. We zien ook dat deze kracht doorloopt in het tweede kwartaal. We verwachten dat de netto-omzet in het tweede kwartaal 10 procent hoger zal zijn en dat het bedrijfsresultaat voor afschrijvingen ruim 20 procent hoger zal zijn dan dezelfde periode vorig jaar.”

“Vooruitblikkend blijft het DowDuPont team gefocust op onze prioriteiten: onze bedrijfs- en financiële plan nakomen, waaronder voortbouwen op onze groeiprojecten en lancering van innovaties; behalen van onze synergiedoelen en het tot stand brengen en afsplitsen van de beoogde ondernemingen in overeenstemming met de door ons gestelde tijdlijn.”

Conferentiegesprek

De onderneming zal vandaag om 8.00 AM ET een live webcast verzorgen van het conferentiegesprek over de resultaten van het eerste kwartaal. Hierbij worden de resultaten, de vooruitzichten en andere zaken besproken met investeerders. De presentatie die bij het conferentiegesprek hoort wordt op de DowDuPont Investor Relations “events and presentations page” geplaatst. Op deze investor events and presentations pagina van www.dow-dupont.com kunt u de webcast ook nog terugkijken.

Over DowDuPont

DowDuPont (NYSE: DWDP) is een holding die bestaat uit The Dow Chemical Company en DuPont, met als doel om sterke, onafhankelijke, beursgenoteerde bedrijven te vormen op het gebied van landbouw, materiaalwetenschap en gespecialiseerde producten die leidend zullen zijn in hun respectievelijke branches dankzij productieve, op wetenschap gebaseerde innovatie, om tegemoet te komen aan de behoeften van klanten en om te helpen wereldwijde uitdagingen op te lossen. Ga voor meer informatie naar www.dow-dupont.com.

Contactinformatie:

Investors:

Greg Friedman
greg.friedman@dupont.com
+1 302-774-4994 

Neal Sheorey
nrsheorey@dow.com
+1 989-636-6347

(1) Adjusted earnings per share, Pro forma adjusted earnings per share, Operating EBITDA and Pro forma operating EBITDA are non-GAAP measures. See page 9 for further discussion. First quarter 2017 information is on a pro forma basis and was determined in accordance with Article 11 of Regulation S-X.


(2) Pension/OPEB (other post employment benefit plans) costs include all components of net periodic benefit cost from continuing operations.


Cautionary Statement About Forward-Looking Statements
 

This communication contains “forward-looking statements” within the meaning of the federal securities laws, including Section 27A of the Securities Act of 1933, as amended, and Section 21E of the Securities Exchange Act of 1934, as amended. In this context, forward-looking statements often address expected future business and financial performance and financial condition, and often contain words such as “expect,” “anticipate,” “intend,” “plan,” “believe,” “seek,” “see,” “will,” “would,” “target,” and similar expressions and variations or negatives of these words.
 

On December 11, 2015, The Dow Chemical Company (“Dow”) and E. I. du Pont de Nemours and Company (“DuPont”) entered into an Agreement and Plan of Merger, as amended on March 31, 2017, (the “Merger Agreement”) under which the companies would combine in an all-stock merger of equals transaction (the “Merger”). Effective August 31, 2017, the Merger was completed and each of Dow and DuPont became subsidiaries of DowDuPont (Dow and DuPont, and their respective subsidiaries, collectively referred to as the "Subsidiaries").
 

Forward-looking statements by their nature address matters that are, to varying degrees, uncertain, including the intended separation, subject to approval of the Company’s Board of Directors and customary closing conditions of DowDuPont’s agriculture, materials science and specialty products businesses in one or more tax-efficient transactions on anticipated terms (the “Intended Business Separations”). Forward-looking statements are not guarantees of future performance and are based on certain assumptions and expectations of future events which may not be realized. Forward-looking statements also involve risks and uncertainties, many of which are beyond the Company’s control. Some of the important factors that could cause DowDuPont’s, Dow’s or DuPont’s actual results to differ materially from those projected in any such forward-looking statements include, but are not limited to: (i) costs to achieve and achieving the successful integration of the respective agriculture, materials science and specialty products businesses of Dow and DuPont, anticipated tax treatment, unforeseen liabilities, future capital expenditures, revenues, expenses, earnings, productivity actions, economic performance, indebtedness, financial condition, losses, future prospects, business and management strategies for the management, expansion and growth of the combined operations; (ii) costs to achieve and achievement of the anticipated synergies by the combined agriculture, materials science and specialty products businesses; (iii) risks associated with the Intended Business Separations, including conditions which could delay, prevent or otherwise adversely affect the proposed transactions, including possible issues or delays in obtaining required regulatory approvals or clearances related to the Intended Business Separations, associated costs, disruptions in the financial markets or other potential barriers; (iv) disruptions or business uncertainty, including from the Intended Business Separations, could adversely impact DowDuPont’s business (either directly or as conducted by and through Dow or DuPont), or financial performance and its ability to retain and hire key personnel; (v) uncertainty as to the long-term value of DowDuPont common stock; and (vi) risks to DowDuPont’s, Dow’s and DuPont’s business, operations and results of operations from: the availability of and fluctuations in the cost of energy and feedstocks; balance of supply and demand and the impact of balance on prices; failure to develop and market new products and optimally manage product life cycles; ability, cost and impact on business operations, including the supply chain, of responding to changes in market acceptance, rules, regulations and policies and failure to respond to such changes; outcome of significant litigation, environmental matters and other commitments and contingencies; failure to appropriately manage process safety and product stewardship issues; global economic and capital market conditions, including the continued availability of capital and financing, as well as inflation, interest and currency exchange rates; changes in political conditions, including trade wars and retaliatory actions; business or supply disruptions; security threats, such as acts of sabotage, terrorism or war, natural disasters and weather events and patterns which could result in a significant operational event for the Company, adversely impact demand or production; ability to discover, develop and protect new technologies and to protect and enforce the Company’s intellectual property rights; failure to effectively manage acquisitions, divestitures, alliances, joint ventures and other portfolio changes; unpredictability and severity of catastrophic events, including, but not limited to, acts of terrorism or outbreak of war or hostilities, as well as management’s response to any of the aforementioned factors. These risks are and will be more fully discussed in the current, quarterly and annual reports filed with the U. S. Securities and Exchange Commission by DowDuPont. While the list of factors presented here is, considered representative, no such list should be considered to be a complete statement of all potential risks and uncertainties. Unlisted factors may present significant additional obstacles to the realization of forward-looking statements. Consequences of material differences in results as compared with those anticipated in the forward-looking statements could include, among other things, business disruption, operational problems, financial loss, legal liability to third parties and similar risks, any of which could have a material adverse effect on DowDuPont’s, Dow’s or DuPont’s consolidated financial condition, results of operations, credit rating or liquidity. None of DowDuPont, Dow or DuPont assumes any obligation to publicly provide revisions or updates to any forward-looking statements whether as a result of new information, future developments or otherwise, should circumstances change, except as otherwise required by securities and other applicable laws. A detailed discussion of some of the significant risks and uncertainties which may cause results and events to differ materially from such forward-looking statements is included in the section titled “Risk Factors” (Part I, Item 1A) of DowDuPont’s 2017 annual report on Form 10-K.
 

The Dow Diamond, DuPont Oval logo, DuPont™, the DowDuPont logo and all products, unless otherwise noted, denoted with ™, ℠ or ® are trademarks, service marks or registered trademarks of The Dow Chemical Company, E. I. du Pont de Nemours and Company, DowDuPont Inc. or their affiliates.
 

Supplemental unaudited pro forma information for DowDuPont is presented to illustrate the estimated effects of the Merger, assuming that the Merger had been consummated on January 1, 2016. For 2017, activity prior to August 31, 2017 (the “Merger Date”) was prepared on a pro forma basis and activity after the Merger Date was prepared on a combined U.S. GAAP basis. The unaudited pro forma information was prepared in accordance with Article 11 of Regulation S-X. Pro forma adjustments have been made for (1) the preliminary purchase accounting impact, (2) accounting policy alignment, (3) eliminate the effect of events that are directly attributable to the Merger Agreement (e.g., one-time transaction costs), (4) eliminate the impact of transactions between Dow and DuPont, and (5) eliminate the effect of consummated or probable and identifiable divestitures agreed to with certain regulatory agencies as a condition of approval for the Merger. Events that are not expected to have a continuing impact on the combined results (e.g., inventory step-up costs) are excluded. The unaudited pro forma information does not reflect restructuring or integration activities or other costs following the Merger that may be incurred to achieve cost or growth synergies of DowDuPont. The unaudited pro forma financial information provides shareholders with summary financial information and historical data that is on a basis consistent with how DowDuPont reports current financial information.
 

Discussion of revenue, operating EBITDA and price/volume metrics on a divisional basis for Agriculture is based on the results of the Agriculture segment; for Materials Science is based on the combined results of the Performance Materials & Coatings, Industrial Intermediates & Infrastructure, and Packaging & Specialty Plastics segments; and for Specialty Products is based on the combined results of the Electronics & Imaging, Nutrition & Biosciences, Transportation & Advanced Polymers, and Safety & Construction segments. The divisional discussions are for informational purposes only and do not purport to be indicative of results, including on a pro forma basis, for each of Agriculture, Materials Science and Specialty Products on a standalone basis as if the Intended Business Separations had already occurred. Furthermore, the divisional discussions should not be construed as representative of future results of operations or financial condition for each of Agriculture, Materials Science and Specialty Products on a standalone basis in connection with the Intended Business Separations.