DowDuPont kondigt Senior Leaders aan van de toekomstige, zelfstandige ondernemingen Corteva Agriscience en DuPont

MIDLAND (Michigan, VS) en WILMINGTON (Delaware, VS), 17 september 2018 — DowDuPont (NYSE: DWDP) heeft vandaag aangekondigd wie de senior leaders zullen worden van de zelfstandige ondernemingen die zullen worden opgericht nadat de Agriculture (Corteva Agriscience) en de Specialty Products (DuPont) divisies zijn afgesplitst. De verwachting is dat dit op 1 juni 2019 zal plaatsvinden.  Daarnaast heeft de onderneming aangekondigd dat Ed Breen, de huidige chief executive officer van DowDuPont, de executive chairman van DuPont wordt na de opsplitsing.

Dit worden onder meer de senior leaders van Corteva Agriscience:

  • James C. Collins, Jr., momenteel chief operating officer van de Agriculture divisie, wordt chief executive officer;
  • Greg Friedman, die nu het hoofd van finance is voor de Agriculture divisie en vice president, DuPont Investor Relations, wordt executive vice president, chief financial officer; en
  • Cornel Fuerer, momenteel hoofd van legal voor de Agriculture divisie, wordt senior vice president, general counsel

Dit worden onder meer de senior leaders van DuPont:

  • Marc Doyle, momenteel chief operating officer van de Specialty Products divisie, wordt chief executive officer;
  • Jeanmarie Desmond, die nu het hoofd van finance voor de Specialty Products divisie en co-controller van DowDuPont is, wordt executive vice president, chief financial officer; en
  • Erik Hoover, momenteel hoofd van legal voor de Specialty Products divisie, chief compliance officer voor DuPont en assistant secretary voor DowDuPont, wordt senior vice president, general counsel.

In zijn fulltime rol van executive chairman van DuPont, zal Ed Breen nauw samenwerken met het senior leadership team en zich focussen op de managementstrategie ten aanzien van de portefeuille van de onderneming en op de beslissingen over de aanwending van kapitaal. Samen met Marc Doyle zal hij zich richten op de betrokkenheid van de aandeelhouders. Marc Doyle zal de organisatie leiden als CEO. Hij blijft gefocust op de bedrijfsvoering en groei-initiatieven, en op het verder bevorderen van een cultuur van innovatie en operationele discipline om de waarde voor de aandeelhouder te maximaliseren. Hij zal aan Ed Breen rapporteren.

“Nu we sterke vooruitgang blijven boeken en we het momentum naar de beoogde opsplitsing volgend jaar verder opbouwen, doet het ons genoegen om de senior leadership teams aan te kondigen die Corteva Agriscience en DuPont de toekomst in zullen leiden,” zei Ed Breen. “De afgelopen drie jaar heb ik van nabij gezien dat ieder van deze leiders het vermogen heeft om hun respectievelijke business-strategieën te ontwikkelen en uit te voeren. Zij hebben met succes groei bewerkstelligd, integratie-initiatieven aangestuurd en synergie-effecten bereikt, terwijl zij bovendien de benodigde stappen hebben gezet om organisaties van wereldklasse op te bouwen die de zelfstandige ondernemingen een positie bezorgen waarmee zij op de markt winnen.”

Ed Breen vervolgde: “Marc en Jim zijn zeer deskundige executives die een ongeëvenaarde, diepgaande kennis en ervaring hebben in hun respectievelijke businesses. Ik heb er vertrouwen in dat zij de juiste leiders zijn om beide ondernemingen verder vooruit te brengen en om te profiteren van de enorme mogelijkheid die voor ons ligt om waarde te creëren voor al onze belanghebbenden – en dat zijn de aandeelhouders, klanten, medewerkers en partners.”

Jim Collins zei, “Ik voel mij bevoorrecht dat ik Corteva mag leiden namens alle belangrijke belanghebbenden die wij elke dag van dienst zijn. Onze gecombineerde rijke historie, onze evenwichtige portefeuille en sterke relatie met onze klanten geeft mij een enorm vertrouwen in de toekomst van Corteva als een gefocuste, pure agriculture onderneming. We zullen concurreren en succesvol zijn door boeren de meest innovatieve producten en waardetoevoegende diensten in onze industrietak te leveren. Ik ben er ongelooflijk trots op dat ik zo’n uiterst deskundig team mag leiden dat zich ten volle inzet voor het versnellen van innovatie, het realiseren van verdere efficiency van de bedrijfsvoering en het creëren van uitzonderlijke oplossingen voor klanten om onze business verder te laten groeien en om de waarde voor de aandeelhouders te verhogen.”

“Het is een eer om de mogelijkheid te krijgen om het nieuwe DuPont te leiden, een van de beste innovatie-ondernemingen ter wereld,” zei Marc Doyle. “Wij beschikken over de uitzonderlijke mogelijkheid om onze toekomst vorm te geven door volledig te kapitaliseren op onze gedisciplineerde benadering voor het oplossen van complexe uitdagingen van de klanten door waardetoevoegende, gespecialiseerde oplossingen te bieden die onze klanten een duurzaam concurrentievoordeel geven in de markt. Ik heb vertrouwen in het vermogen van ons team om de groei en tegelijkertijd de resultaten voor zowel de klanten als de aandeelhouders door te zetten. Ik kijk ook uit naar het voortzetten van de nauwe samenwerking met Ed in zijn rol als executive chairman, omdat onze onderneming profijt heeft van zijn unieke strategische en operationele ervaring.”

Zoals al eerder aangekondigd, zal Jim Fitterling chief executive officer worden, wordt Howard Ungerleider president en chief financial officer en wordt Amy Wilson general counsel van Dow, als de Materials Science divisie eenmaal is afgesplitst van DowDuPont. De verwachting is dat dit op 1 april 2019 zal plaatsvinden. Naar verwachting zullen de raden van bestuur van de drie toekomstige ondernemingen eind oktober 2018 rond zijn en aangekondigd worden.

Biografische informatie

Jim Collins

James C. Collins, Jr. is de chief operating officer voor de Agriculture divisie van DowDuPont, Corteva. Eerder was hij een executive vice president bij DuPont en verantwoordelijk voor het Agriculture segment van de onderneming, waaronder DuPont Crop Protection en Pioneer. Het afgelopen jaar heeft hij de integratie van Dow AgroSciences in de divisie geleid, waarmee hij van Corteva de enige pure agriculture business heeft gemaakt die een uitgebreide, evenwichtige en diverse zaad-, gewasbeschermings- en digitale-dienstenportefeuille biedt waarbij de focus ligt op het helpen van boeren om de waarde van hun investeringen maximaal te benutten door middel van hoogwaardige genetica en doeltreffende, op wetenschap gebaseerde, oplossingen. 

Sinds de DowDuPont fusie heeft Jim Collins met het leiderschap van de divisie gewerkt om het fundament te leggen dat de omzetgroei en het rendement naar de toekomst toe zal aandrijven, terwijl het tegelijkertijd kostensynergie oplevert. Daaronder valt de introductie van een verscheidenheid aan nieuwe producten die voortkomt uit de aanzienlijke innovatiepijplijn, het met succes lanceren van de nieuwe groeistrategie voor meerdere merken en via meerdere kanalen en het neerzetten van een kostenstructuur die de beste in zijn klasse is.  

Jim Collins kwam in 1984 bij DuPont in dienst en heeft in diverse rollen gewerkt om de DuPont businesses te ondersteunen en te leiden. Zijn werk in het Agriculture segment begon 34 jaar geleden in productie, als verkoopvertegenwoordiger en productmanager. Daarna heeft hij in verscheidene rollen gewerkt ter ondersteuning van de zaad- en gewasbeschermingsbusiness van DuPont over de hele wereld. In 2016 nam Jim Collins de rol op zich om het Agriculture segment te leiden. In de drie jaar daarvoor heeft hij twee andere grote business-segmenten van DuPont geleid, namelijk Performance Materials en Electronics & Communications.

Jim Collins behaalde zijn bachelor in Chemical Engineering aan het Christian Brothers College. Hij behaalde zijn MBA aan de Universiteit van Delaware.

Marc Doyle

Marc Doyle heeft het afgelopen jaar als chief operating officer voor de Specialty Products Divisie van DowDuPont gewerkt. In die hoedanigheid heeft hij voor vooruitgang gezorgd op alle belangrijke financiële parameters, terwijl hij tevens de integratie van de DuPont en Dow businesses heeft geleid om een sterke, zelfstandige, mondiale onderneming neer te zetten bij de opsplitsing die naar verwachting op 1 juni 2019 zal plaatsvinden.

Marc Doyle heeft een centrale rol gespeeld in het verbeteren van de snelheid en doeltreffendheid van de ontwikkeling, operationele efficiency en kostendiscipline van nieuwe producten van de onderneming met een rigoureuze focus op het rendement voor de aandeelhouder. Voordat hij de Specialty Products divisie van DowDuPont ging leiden, was hij executive vice president van DuPont. Hij was verantwoordelijk voor de diverse industriële businesses van DuPont en hij leidde de planning voorafgaand aan de fusie voor een kostenstructuur die de beste in zijn klasse was en voor een gestroomlijnd bedrijfsmodel en synergiedoelen voor de divisie.

Hij kwam in 1995 als research engineer in dienst van DuPont en beklede vervolgens posities in de ontwikkeling van nieuwe businesses, marketing, strategische planning en business management. In deze rollen lag zijn focus op het opzetten en leiden van klantgerichte teams die groei en waarde verder opstuwden.  

Marc Doyle behaalde zijn bachelor in Chemical Engineering aan de Universiteit van Virginia en een doctoraat in Chemical Engineering aan de Universiteit van Californië in Berkeley.

Ed Breen

Edward D. Breen is momenteel chief executive officer van DowDuPont en zal de executive chairman van het nieuwe DuPont worden na de opsplitsing, die naar verwachting 1 juni 2019 zal plaatsvinden.

Voorafgaand aan deze rol bij DowDuPont, was Ed Breen voorzitter van de raad van bestuur en CEO van DuPont, een rol die hij op 9 november 2015 op zich nam. Hij kwam in februari 2015 bij de raad van bestuur van DuPont en werd op 16 oktober 2015 benoemd tot interim-voorzitter van de raad en CEO. Op 9 november 2015 nam hij deze rollen permanent op zich.

Mr. Breen was voorzitter en CEO van Tyco International plc (“Tyco”) van juli 2002 tot september 2012. Gedurende deze tijd transformeerde hij Tyco tot een sterke marktleider, hij keerde het tij van het bedrijf dat op de rand van faillissement stond en bouwde het merk en de geloofwaardigheid van de onderneming opnieuw op. Hij stond aan het hoofd van een geslaagde reorganisatie, waaronder de afstoting van onderdelen die geen kerntaak vormden en dat resulteerde in de nieuwe ondernemingen Covidien, TE Connectivity, ADT Corporation en de fusie van Tyco Flow Control met Pentair. Hij stelde ook doelen op het gebied van operational excellence en corporate governance en voldeed daar ook aan.

Voordat Ed Breen bij Tyco kwam, had hij diverse senior management posities bekleed bij Motorola van 2000 tot 2002, waaronder president en chief operating officer. Ed Breen wordt gezien als de drijvende kracht achter het instellen van kostenbeheerprogramma’s die van Motorola een efficiëntere en effectievere organisatie hebben gemaakt en die de onderneming weer op het winstgevende pad brachten. Van december 1997 tot januari 2000 was hij voorzitter, president en chief executive officer van General Instrument Corporation waar hij aanzienlijke langetermijnwaarde voor de aandeelhouder creëerde door een inkomensgroeistrategie aan te sturen.  Tussen 1994 en 1997 was Ed Breen president van de Broadband Networks Group voor General Instrument, president van Eastern Operations voor de Communications divisie en was hij executive vice president van Terrestrial Systems.

Op dit moment is Ed Breen ook director of Comcast Corporation. Daarnaast is hij lid van de adviesraad van New Mountain Capital LLC, een private equity maatschappij.

Aan Ed Breen zijn talloze governance-prijzen toegekend. Hij is door Ethisphere opgenomen in de lijst met "100 Invloedrijkste Mensen in Bedrijfsethiek".

About DowDuPont™
DowDuPont (NYSE: DWDP) is a holding company comprised of The Dow Chemical Company and DuPont with the intent to form strong, independent, publicly traded companies in agriculture, materials science and specialty products sectors that will lead their respective industries through productive, science-based innovation to meet the needs of customers and help solve global challenges. For more information, please visit us at www.dow-dupont.com.

  Corteva Agriscience DuPont
Media Gregg Schmidt
+1 302-996-8368
Gregg.M.Schmidt@dupont.com
Dan Turner
+1 302-996-8372
Daniel.A.Turner@dupont.com
Investors Jen Driscoll
+1 302-999-5510
Jen.Driscoll@dupont.com
Lori Koch
+1 302-999-5631
Lori.D.Koch@dupont.com

Cautionary Statement About Forward-Looking Statements

This communication contains “forward-looking statements” within the meaning of the federal securities laws, including Section 27A of the Securities Act of 1933, as amended, and Section 21E of the Securities Exchange Act of 1934, as amended. In this context, forward-looking statements often address expected future business and financial performance and financial condition, and often contain words such as “expect,” “anticipate,” “intend,” “plan,” “believe,” “seek,” “see,” “will,” “would,” “target,” and similar expressions and variations or negatives of these words.
 

On December 11, 2015, The Dow Chemical Company (“Dow”) and E. I. du Pont de Nemours and Company (“DuPont”) entered into an Agreement and Plan of Merger, as amended on March 31, 2017, (the “Merger Agreement”) under which the companies would combine in an all-stock merger of equals transaction (the “Merger”). Effective August 31, 2017, the Merger was completed and each of Dow and DuPont became subsidiaries of DowDuPont (Dow and DuPont, and their respective subsidiaries, collectively referred to as the "Subsidiaries").
 

Forward-looking statements by their nature address matters that are, to varying degrees, uncertain, including the intended separation, subject to approval of the Company’s Board of Directors and customary closing conditions of DowDuPont’s agriculture, materials science and specialty products businesses in one or more tax-efficient transactions on anticipated terms (the “Intended Business Separations”). Forward-looking statements are not guarantees of future performance and are based on certain assumptions and expectations of future events which may not be realized. Forward-looking statements also involve risks and uncertainties, many of which are beyond the Company’s control. Some of the important factors that could cause DowDuPont’s, Dow’s or DuPont’s actual results to differ materially from those projected in any such forward-looking statements include, but are not limited to: (i) costs to achieve and achieving the successful integration of the respective agriculture, materials science and specialty products businesses of Dow and DuPont, anticipated tax treatment, unforeseen liabilities, future capital expenditures, revenues, expenses, earnings, productivity actions, economic performance, indebtedness, financial condition, losses, future prospects, business and management strategies for the management, expansion and growth of the combined operations; (ii) costs to achieve and achievement of the anticipated synergies by the combined agriculture, materials science and specialty products businesses; (iii) risks associated with the Intended Business Separations, including conditions which could delay, prevent or otherwise adversely affect the proposed transactions, including possible issues or delays in obtaining required regulatory approvals or clearances related to the Intended Business Separations, associated costs, disruptions in the financial markets or other potential barriers; (iv) disruptions or business uncertainty, including from the Intended Business Separations, could adversely impact DowDuPont’s business (either directly or as conducted by and through Dow or DuPont), or financial performance and its ability to retain and hire key personnel; (v) uncertainty as to the long-term value of DowDuPont common stock; and (vi) risks to DowDuPont’s, Dow’s and DuPont’s business, operations and results of operations from: the availability of and fluctuations in the cost of feedstocks and energy; balance of supply and demand and the impact of balance on prices; failure to develop and market new products and optimally manage product life cycles; ability, cost and impact on business operations, including the supply chain, of responding to changes in market acceptance, rules, regulations and policies and failure to respond to such changes; outcome of significant litigation, environmental matters and other commitments and contingencies; failure to appropriately manage process safety and product stewardship issues; global economic and capital market conditions, including the continued availability of capital and financing, as well as inflation, interest and currency exchange rates; changes in political conditions, including trade disputes and retaliatory actions; business or supply disruptions; security threats, such as acts of sabotage, terrorism or war, natural disasters and weather events and patterns which could result in a significant operational event for the Company, adversely impact demand or production; ability to discover, develop and protect new technologies and to protect and enforce the Company’s intellectual property rights; failure to effectively manage acquisitions, divestitures, alliances, joint ventures and other portfolio changes; unpredictability and severity of catastrophic events, including, but not limited to, acts of terrorism or outbreak of war or hostilities, as well as management’s response to any of the aforementioned factors. These risks are and will be more fully discussed in the current, quarterly and annual reports filed with the U. S. Securities and Exchange Commission by DowDuPont. While the list of factors presented here is, considered representative, no such list should be considered to be a complete statement of all potential risks and uncertainties. Unlisted factors may present significant additional obstacles to the realization of forward-looking statements. Consequences of material differences in results as compared with those anticipated in the forward-looking statements could include, among other things, business disruption, operational problems, financial loss, legal liability to third parties and similar risks, any of which could have a material adverse effect on DowDuPont’s, Dow’s or DuPont’s consolidated financial condition, results of operations, credit rating or liquidity. None of DowDuPont, Dow or DuPont assumes any obligation to publicly provide revisions or updates to any forward-looking statements whether as a result of new information, future developments or otherwise, should circumstances change, except as otherwise required by securities and other applicable laws. A detailed discussion of some of the significant risks and uncertainties which may cause results and events to differ materially from such forward-looking statements is included in the section titled “Risk Factors” (Part I, Item 1A) of DowDuPont’s 2017 annual report on Form 10-K.

Discussion of segment revenue, operating EBITDA and price/volume metrics on a divisional basis for Agriculture is based on the results of the Agriculture segment; for Materials Science is based on the combined results of the Performance Materials & Coatings, Industrial & Infrastructure, and Packaging & Specialty Plastics segments; and for Specialty Products is based on the combined results of the Electronics & Imaging, Nutrition & Biosciences, Transportation & Advanced Polymers, and Safety & Construction segments. The segment disclosures have been presented in this manner for informational purposes only and should not be viewed as an indication of each division’s current or future operating results on a standalone basis assuming completion of the Intended Business Separations.
 

The Dow Diamond, DuPont Oval logo, DuPont™, the DowDuPont logo and all products, unless otherwise noted, denoted with ™, ℠ or ® are trademarks, service marks or registered trademarks of The Dow Chemical Company, E. I. du Pont de Nemours and Company, DowDuPont Inc. or their affiliates.